Нов процес срещу Чакала: За нападение с граната от 1974-а

Ако бъде признат за виновен, може да получи трета доживотна присъда
11
Нов процес срещу Чакала: За нападение с граната от 1974-а
Снимка: БТА

Карлос Чакала, навремето един от най-издирваните престъпници в света, се изправи днес отново пред френски съд по обвинение в нападение с граната отпреди повече от 40 години в парижки магазин, с двама убити и 34-ма ранени, предадоха Ройтерс и Асошиейтед прес. 

Венецуелецът, чието истинско име е Илич Рамирес Санчес, от 23 години се намира в затвор във Франция, след като бива заловен от френски командоси в Хартум. Той излежава две доживотни присъди за смъртоносни атаки през 70-те и 80-те години. 

Започналият днес в Париж нов процес е по няколко обвинения, вкл. убийство, за извършеното на 15 септември 1974 г. нападение с ръчна граната в универсален магазин в Париж. Той не се призна за виновен и окачестви процеса като "огромна манипулация на правосъдието". 

Пред съда 67-годишният Рамирес, вече с оредяла бяла коса, отказа да каже своето име, а на въпроса за възрастта отговори, че е на "17 плюс-минус 50 години". Като професия той посочи пред съдията, че е "професионален революционер" и отбеляза, че се чувства добре в затвора. Обвиняемият седеше в стъклена клетка, охраняван от трима полицаи. 

През 70-те и 80-те години, по времето на Студената война, войнственият марксист Санчес става символ на антиимпериализма и обществен враг номер едно за западните правителства. Става прочут с акцията по вземане на заложници на министерската среща на ОПЕК във Виена през 1975 г., организирана в името на борбата на палестинците.

Медиите му присвоиха прякора Чакала, след като един репортер видял в лондонската квартира на венецуелеца екземпляр от книгата на Фредерик Форсайт "Денят на Чакала" и погрешно допуснал, че тя е негово притежание. 

През 1997 г. Илич Рамирес Санчес е признат за виновен по обвинения в убийството на двама френски полицаи и един информатор през 1975 г., а през 2011 г. също е осъден за организирането на нападения срещу два влака, ж.п. гара и на парижка улица с общо 11 убити и около 150 ранени.

Освен това френски следователи са установили връзка между случая с универсалния магазин в Париж и вземането на заложници във френското посолство в Хага от бойци на японската въоръжена групировка "Червена армия", станало два дни преди това. 

Ако на този процес, който трябва да приключи до края на март, Рамирес бъде признат за виновен, той може да получи трета доживотна присъда. (БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
1
 
5
 
! Отговори
Циник преди 7 години
Заловен от френски командоси в Хартум ...Джеъсън Борн къде се вписва :-) :-) :-)
6
3
 
3
 
! Отговори
смЕх преди 7 години
до 8Спаске прочети добре какво ти пиша става дума за брадатите инженери не ми разтягай локуми за историята достатъчно добре знам за какво иде реч всеки си имаше свои терористи.
5
1
 
5
 
! Отговори
Лилит преди 7 години
Щастливец!'73 в България просто щяха да го застрелят. Обезщетението за объркана присъда щеше да ни струва по- малко от отглеждането му 23 години. Дали е правилно решение е друг въпрос.Този, за толкова години в затвора, какво е създал? Какво е отгледал? Какво е подобрил?А, ако трябва да се поучим от тази инвестиция- къде му е авто- и биографията?
4
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Е къв е смисълът да се харчат пари за това дело? Най-много да го осъдят, ама дали ще лежи 2 или 3 доживотни, все едно и също.
3
8
 
7
 
! Отговори
bolbov преди 7 години
Един достоен борец срещу срещу изедни ческия капитализъм
2
4
 
7
 
! Отговори
смЕх преди 7 години
до 3 Спаске нещо си се пообъркал учителя на брадатите е в пентагона ,а спонсора е от чаршафосаните
1
4
 
9
 
! Отговори
смЕх преди 7 години
Пред брадатите инженери Чакала вече им се струва като невинна ученичка на либерастите.