Партията на премиера Марк Рюте печели изборите в Холандия

След него с 19 места в парламента е популистът Герт Вилдерс
Обновена: 15 мар 2017 23:18 | 15 мар 2017 22:48,
114
Партията на премиера Марк Рюте печели изборите в Холандия
Снимка: БТА

Дяснолибералната Народна партия за свобода и демокрация на премиера Марк Рюте печели парламентарните избори в Холандия, побеждавайки антиислямската Партия на свободата на Герт Вилдерс, показват резултатите от екзит пол на компанията Ипсос, цитирани от Асошиейтед прес.

Още по темата

Партията на Рюте е получила 31 от 150 места в долната камара на парламента, следвана от три партии с по 19 места - Партията на свободата на десния популист Вилдерс, дясната Християндемократически призив и леволибералната "Демократи-66".

Холандците гласуват днес на парламентарни избори, чийто резултат е по-непредвидим отвсякога. Избирателите избираха между 1000 кандидати от 28 партии. Регистрирана е най-високата за последните 20 години избирателна активност. Пред урните са се явили 81 от регистрираните избиратели.

На днешните избори се гледа като на тест за антиимигрантските настроения в страната. Резултатите от холандските избори, а по-късно през годината и от изборите във Франция и Германия ще покажат също дали след Brexit-а и избирането на президента Тръмп в САЩ сегашните настроения срещу традиционните политически партии представляват непосредствена заплаха за оцеляването на Европейския съюз.

Резултатите от вота бяха непредвидими, тъй като голям брой от избирателите не бяха решили за кого да гласуват дни преди изборите.

Друг фактор за непредвидимост е отхвърлянето от традиционните формации на антиислямската Партия на свободата на популиста Герд Вилдерс. До декември Партията на свободата беше начело по популярност в сондажите с предложенията си за прекратяване на имиграцията, затваряне на джамиите и забрана на Корана, преди подкрепата за нея да намалее през последните седмици.

Една от причините е може би възприетата по-крайна позиция от Рюте, който призова имигрантите да приемат холандските ценности или да си ходят у дома.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


114
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
4
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Паляци, разлика межди печели и спечели правите ли?
1
5
 
42
 
! Отговори
Evala na holandcite! преди 7 години
Pragmatici!