ЕС единен: Русия анексира Крим незаконно

Европарламентът настоява за удължаване на списъка със санкции
16 мар 2017 18:54,
468
ЕС единен: Русия анексира Крим незаконно
Снимка: Архив, Reuters

Европейският съюз е единен в отказа си да признае анексирането на Крим от Русия, защото то е незаконно. Това заяви еврокомисарят Джулиан Кинг по време на дебат в Европарламента в Страсбург.

Кинг заяви, че ЕС "остава решен да прилага политиката си за непризнаване на незаконната анексия на Крим и подкрепя суверинитета, независимостта и териториалната цялост на Украйна".

На 18 март се навършват 3 години от навлизането на руските войски в Крим и Севастопол, които бяха дотогава част от Украйна.

Според ЕС напоследък се наблюдава влошаване на ситуацията с човешките права в Крим, както и на броя на изчезналите хора, които се проявяват като противници на анексията.

Европейският парламент гласува днес с мнозинство от 451 на 73 гласа резолюция, в която се осъждат действията на Русия в Крим. Документът заклеймява решението на Русия да нахлуе в Крим и да даде на гражданите на полуострова руски паспорти.

В документа, подкрепен от всички парламентарни групи, с изключение на крайната левица и крайната десница, се настоява за незабавното освобождаване на 31 политически затворници и за отказ от практиката на руските власти да ги местят в отдалечени райони на Русия, където нямат връзка със семействата и адвокатите си. Евродепутатите заклеймяват и преследването на кримските татари, както и разтурянето на техния парламент – Меджлиса.

Резолюцията настоява за разширяване на списъка от лица, чийто доходи в европейски банки са замразени и нямат право да пътуват в ЕС. В момента това са 150 души и 37 компании. ЕС удължи техните санкции в понеделник с 6 месеца.

Те призовават страните членки да проучат дали има възможност за създаване на международен формат за преговори, който да започне работа по връщането на Крим на Украйна, както и да вземат страната на Киев в делото срещу Москва в Международния наказателен съд.

Междувременно Европейската комисия обяви, че отпуска още 600 млн. евро на Украйна за подкрепа на икономиката ѝ. С това европейската помощ за страната от 2014 г насам ще достигне 2,8 милиарда евро – най-голямата, давана някога на държава, която не е член на ЕС. Парите ще отидат за закърпване на дупките в украинския бюджет.

Във вторник се очаква комисията за международна търговия на Европарламента да даде зелена светлина на друго предложение за увеличаване с от 50 до 100% на квотите за внос на украинска земеделска и промишлена продукция в ЕС. Агрокомисията на ЕП вече гласува в началото на седмицата против удвояването на квотите за внос на пшеница и царевица, тъй като те свалят цените за сметка на европейските производители.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


468
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
251
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Еврокомисар Джулиан Кинг - някакваанглосаксонска ***.Брекситътвече започна, време е да си ходиш на острова и да не се правиш на еврокомисар.
250
1
 
1
 
! Отговори
цък, цък, цък . . . преди 7 години
Тенденцията на понижение на цената на петрола ще продължава, отбелязват анализаторите.
249
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
""" Връщай Крим ! Да не повтарям ! """ -- и какво като повтаряш. Ще ти сложимедна перка пред устата да произвеждашвятърна енергия - трябва да има някакваполза и от теб.
248
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Русия не може да приложи такава тактикакъм България както са те излъгали елементарнитеамерикански драскачи по една много проста причина-- ние нямаме обща граница с нея и това ни правиидеални съюзници. Необходимо е просто да се обяснина интелигентните българи: западът сам си призна че няма какво да даде на източна европа. Друговажно нещо: санкциите срещу Русия се превръщатв тежък воденичен камък на врата на т. нар. запади послушковците, който почва неудържимо да ги влечекъм дъното.
247
5
 
3
 
! Отговори
сметка без кръчмаря преди 7 години
Рашките увяхнаха. Навремето Елцин заплашваше запада че ядрените му срециалисти ще потърсят работа другаде. Пакистан направи бомба. Индия гръмна своя на другия ден. Северна Корея малко трудно, но под вещата подкрепа на Пакистан и те . Сега кого ще плашат? Путин си мислеше че йола ще върви вечно.
246
4
 
3
 
! Отговори
опетков преди 7 години
До Анонимен331 По-големи глупости от твоите не бях чел скоро. Американски кораби нямат право да пребивават повече от 20 дена в Черно море според договор от 30 те години. За разлика от азиатската държава, американците спазват международните договори. Не разбирам защо коварството и наглостта на предводителя на зелените човечета те радва толкова много. Същата тактика той може да приложи и срещу България.
245
4
 
2
 
! Отговори
опетков преди 7 години
До Крим си остава руски Референдумът беше проведен при наличие на окупационна армия и в пълен разрез с конституцията на Украйна.
244
7
 
2
 
! Отговори
Вицето преди 7 години
Връщай Крим ! Да не повтарям !
243
3
 
7
 
! Отговори
Стига преди 7 години
ЕС храни Украйна и Гърция на поразия, защо? Какво е покритието? Гърчолята няма да си оправи бъркотията със още един заем, а Украйна е измислена държава със открадната територия от Полша и е изцяло зависима от Руски газ. Правителството е съставено от милиардери. Корупцията е в пъти по-голяма от Руската и Българската. Да се разпада ЕС и да се състави нов, но този път и със строга полица за бежанци и имигранти и собствена военна защита, да престане това дърпане на конци от страна на САЩ и Русия.
242
3
 
6
 
! Отговори
ГДР на гедерейците! преди 7 години
Когато ФРГ върне анексираното ГДР на гедерейците, тогава Крим ще се присъедини към вече бившата Украйна!
241
2
 
7
 
! Отговори
Колко деца? преди 7 години
Още колко украински деца ще бъдат убити от фашистката хунта в Куев със 600-те милиона евро, отпуснати от т.н. "ЕК"? Ако Пороченко вече не си ги е сложил в джоба?
240
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Съветваме също персонално Германияда се почисти от канцлерката си, ноако искат светът да им се смее, а те да сечудят какво става, нека си я държат.
239
4
 
7
 
! Отговори
без пардон преди 7 години
Самият т.н. "ЕС" е незаконен. Защото е създаден от 50 концерна и картела и от обслужващите ги банки. Целта му е да прави богатите още по-богати, а бедните още по-бедни!
238
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Санкциите са най-обикновено безумиеот страна на самозабравили се Брюкселскичиновници. които подлежат на измитане.Все едно да наложиш санкции на слънцетозащото денем не се виждали звездитеот неговата силна светлина.
237
3
 
13
 
! Отговори
Крим си остава руски преди 7 години
А кой пита т.н. "ЕС" какво му е мнението за Крим? Важно е становището на самите кримчани. А те преди три години казаха ДА на завръщането си в Русия.
236
1
 
2
 
! Отговори
ивчо преди 7 години
алоо 333време е да лягаш, той и Хитлер спиред теб просто си е правил една националнс държава ползвайки слабостта на европа в онез години....нещо на шизофрения ми биеш, диагноза F 20/21
235
2
 
2
 
! Отговори
Киро преди 7 години
До СЕГА ВСИЧКИ ЗАКОНИ СА НАПИСАНИ ОТ ПОБЕДИТЕЛИТЕ , всички останали парланговци си проветрят дробовете за здраве
234
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Най-гадното човешко създание е алчен прос-так, а в наше време бъка от такива.
233
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Законът е от хората и за хората, и като всичко човешко не е лишен от грешки.Важното е кое е добро за хората и планетата.Sorry, но империалистите и простаците о-***-ха пейзажа и за мен и двете са източник на злото.Алчността и простотията ще унищожат света!
232
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ако знаете КОЛКО СЕ ИНТЕРЕСУВА РУСИЯ от вашето мнение????? Мушмороци! Глеайте си кочинката и оставете руснаците да си се развиват! Оооооо, колко има да патите тепърва! Руснаците няма да забравят "добрините" ви! Нещастници! А разрушението на Югославия беше законно? А куевския "майдан" също беше законен????? Аре бегайте бе, лицемери!!! Вече НИКОЙ НЯМА ДА ВЗЕМА НА СЕРИОЗНО!!!