Руски печат: Русия и Армения обединяват армиите си

Ще бъде създадена обединена войскова групировка
17 мар 2017 10:23, Елка Василева
45
Руски печат: Русия и Армения обединяват армиите си
Снимка: архив, Reuters

Русия и Армения обединяват своите армии, пише "Независимая газета" в заглавие на статия за посещението на арменския президент Серж Саркисян в Москва, където той разговаря вчера с руския лидер Владимир Путин.

Активното военно и военнотехническо сътрудничество между Москва и Ереван е насочено към по-нататъшна интеграция в отбранителната сфера. Договорено е създаване на обединена руско-арменска войскова групировка, пише вестникът за основните резултати от преговорите.

Срещата Путин-Саркисян мина на фона на тревожни съобщения от Нагорни Карабах, където напоследък зачестиха нарушения на примирието. Президентите на Русия и на Армения Серж Саркисян потвърдиха позициите си за мирно уреждане на конфликта.

Заплахата от подновяване на активните бойни действия обаче все още е твърде силна.

Вчера азербайджанското министерство на отбраната съобщи за над 100 инцидента в разрез с договореното спиране на огъня. Военното ведомство на Нагорни Карабах пък обвини Азербайджан в многобройни обстрели на арменски позиции и селища. Азербайджанският лидер Илхам Алиев отново обвини Армения в агресивни действия и нежелание да преговаря.

Москва предлага посредничество и полага усилия за мирно уреждане на конфликта - опитва се да запази приятелски отношения и с Баку, и с Ереван. Неотдавна делегации от двете азиатски държави участваха в международна военна конференция в Москва. В момента в Армения протича военно учение с Русия, а руска делегация обсъжда в Азербайджан подготовката за международни военноморски състезания в Каспийско море.

Руско-арменската военна интеграция е донякъде по-висока от тази на Русия с Азербайджан, отбелязва изданието и добавя: "Москва подкрепя Ереван, но продължава оръжейните доставки за Баку".

Освен ракетни комплекси "Искандер" Русия е доставила на Армения реактивни артилерийски системи "Смерч", зенитни ракетни установки С-300 и комплекси "Игла-С", тежки огнехвъргачки ТОС-1А, стрелкови оръжия, гранатомети, бронирани коли, инженерни и комуникационни средства.

Баку обаче е получил от Москва зенитни ракетни комплекси "Тор-2МЕ" и С-300 ПМУ-2, танкове Т-90С, бойни машини на пехотата БМП-3, самоходни артилерийски установки "Мста-С", тежки огнехвъргачки и реактивни системи "Смерч", също и близо 100 бойни и транспортни хеликоптера.

"При това положение е трудно да си представим, че Русия ще смени ориентирите и ще застане на нечия страна в противопоставянето между Азербайджан и Армения", заключава военният експерт генерал-лейтенант Юрий Неткачев.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


45
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
3
 
4
 
! Отговори
Поручика Балканец преди 7 години
До ддд 28Армения е ЕДНА ОТ НАЙ-СТАРИТЕ ДЪРЖАВИ В СВЕТА - 2600 години. Когато е създадена държавата Армения дивите предци на руските варяги все още са обитавали пещерите на скандинавските фиорди, чоплели са си въшливите коси и са мрънкали "Синемагугу Bake"Rolls". Армения е първата държава в света, която е приела християнството като държавна религия - 301 година. Абе откъде се пръквате такива неrрамотници?!
27
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
арменците а кавказките евреи . часовници, златце, диаматчета. те са най-изкусните полировчици на диаманти и други скъпоценни камачетанай-голямата нелегална индустрия ж СССР е била арменската. те са шили всичко за бита, дрехи и спортни артикули. що се събират с Московците-значи има защо
26
9
 
6
 
! Отговори
:) преди 7 години
ARMENIA S RUSSIA, A BULGARIA S TURCIA ! EVROPA NE ISKA DA ZNAE ZA BULGARIA, ZATOVA MAI OTIVAME KAM KALIFAT E ARKADA6ITE ! 4ESTITO NA PE4ELIV6ITE.
25
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Много хубаво правят.Азерите и фашиста Ердоган са непредвидими.
24
15
 
5
 
! Отговори
ддд преди 7 години
Армения е изкуствено създадена държава колония на Русия с която се целеше разпалването на етнически и религиозни войни в Османската империя и в крайна сметка успяха да го осъществят иначе нямаше как да победят Османската империя освен да играят на ,,разделяй и владей"
23
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Сега вече ще настъпи руският рай и за тях.
22
3
 
8
 
! Отговори
Важна новина!!! преди 7 години
Тази сутрин на границата между Германия и Русия беше открита Полша!!!
21
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Кога и ние? Арменците вече цъфтят и връзват.
20
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Естествено че за Русия по важна е Азърбайджан защото там има газ,нефт.Армения няма нищо.
19
14
 
5
 
! Отговори
ах преди 7 години
Русия която не се меси в работите на другите държави и тука ли е замесена.Миротвореца Путин и тука ли продава оръжия.Някои руски отпускари по тези земи ли обичат да разпускат.И тук ли има разцепване на държави.Оня приятен руснак дето викаше че изкупил половин България смята ли да дойде да пооаправи малко границите на България с помоща на българските националисти,приятели на Русия.
18
5
 
10
 
! Отговори
Варшавски договор преди 7 години
Срещу Ердуган така, време е и за нас.
17
3
 
4
 
! Отговори
юбералес преди 7 години
Изключително важно за Русия е да има обща граница с Армения. Азербайджан и Грузия пречат за това.
16
11
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Българските политически палячовци от БСП-ДПС и Патриотичния блок веднага да влезнат в преговори с Армения за влизането на България в този извън земен военен съюз с най-могъщите космически войски във Вселената. За целта да се използват посланиците на добра воля Халваджиян, Кеворкян и Рафи.
15
10
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Е сега вече на НАТО му е спукана работата, щом Армения склони да закриля матушката и братушката си. Русофилството у нас ще се пръсне от яд че Бг няма да участва в този меггалактически военен съюз.
14
5
 
19
 
! Отговори
Браво преди 7 години
Само така
13
8
 
23
 
! Отговори
Ген Гадорян преди 7 години
Като ще се храни чужда армия то поне да е правилната, а не като при нас. От НАТОвската нищо добро не очаквам. С ужасно разтеглена и тромава командна структура плюс конфликт на интереси. А чакайте хаир от нея!
12
1
 
4
 
! Отговори
долу лапите преди 7 години
Докога ще лаете за Война ?? Смърт ли искате да дойде в семействата ви ??? Смърт и Ад ще ви покосят и хиляди болести щом го искате!!! Право от небето, дар Божи за адските кучета!!!!!
11
12
 
3
 
! Отговори
Пиер Задорян преди 7 години
Така така. Едни от най богатите московчани са арменци. За мафията няма да говорим, единия от босовете даже ми е адаш. Много хубаво момче ама да не го срещате по тъмно. ;)). Повечето яки съвременни руски филми и сериали са на Централпартнершип. Арменци са собствениците й. Филмите й Хич не отстъпват на холивудските. Например Молот. Няколко византийски императора са арменци и цар Самуил е с майка Хрипсиме, арменка. И първия космонафт е наше момче. ;))))Азерите ще ядат много бой. И си го и просят. Слава на тавариш Путин хаха
10
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 7 Забрави да споменеш ,че руската армия има и в Африка, Л. Америка, Азия. И там се правят опити за АЕЦ. От всеки АЕЦ пари за армията.За БЪЛГАРИЯ отпада. Миналата седмица русия подписа договор за спазване на стандартите с ЕС
9
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Еее, бива ли така Тъкмо Турция и Азерите пак наточиха зъби веднъж за винаги да завършат делото 1915 и да изтрият този христянски цирей от лицето на ислямски Кавказ, и злата Русия пак ще ги спаси. Не може така