"Eвровизия" политпанаир: Украйна отказа на руската певица

Юлия Самойлова няма да може да представи страната си в конкурса
22 мар 2017 19:53, Красимир Ангелов
85
"Eвровизия" политпанаир: Украйна отказа на руската певица
Снимка: БТА

Украинските власти забраниха достъпа в страната за срок от три години на руската представителка на Евровиция 2017 Юлия Самойлова, предадоха световните агенции.

Документите са били подготвени от Службата за безопасност на Украйна. От ведомството се опасяват, че разрешение за посещението на Самойлова в страната може да предизвика остри протести.

Претенциите към руската изпълнителка, която се придвижва на инвалидна количка, са за участието й в концерт в Крим през лятото на 2015 година. Според СБУ певицата е нарушила постановление на Министерския съвет на Украйна, според което чужденците се задължават да получат специално разрешение за посещението на полуостров Крим, след като той бе анексиран от Русия.

Решението предизвика реакция на Европейският съюз за радио и телевизия, който обяви, че следи отблизо ситуацията след отказа на украинските власти да осигурят достъпа до територията на страната на Юлия Самойлова.

ТАСС цитира изявление на официалния представител на ЕСРТ Дейв Гудман, който изрази надежда, че ще бъде намерено решение, което ще позволи на всички делегации в песенната надпревара да могат да участват в Киев.

"Ние внимателно следим ситуацията и очакваме да чуем от властите в Киев окончателното им становище", заяви Гудман. Надяваме се, че може да бъде намерено решение на случая, за да могат всички делегации да пристигнат за участие в конкурса".

След решението популярният руски изпълнител Филип Киркоров предложи всички участници на тазгодишното издание на "Евровизия 2017" в Киев да посветят песните си на руската участничка. Киркоров обяви, че ще инициира и фото флашмоб в инвалидни колички в знак на солидарност с певицата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


85
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
8
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Значи, Кончита Вурст може да участва и да печели наградата, а това осакатено от съдбата руско девойче, не може! По-добре да закриват тази политическа порнография.
1
6
 
29
 
! Отговори
турчина преди 7 години
Ако имаше брада щяха да я приемат.