Тероризъм в Европа: Кървавите атаки през последните години

Десетки жертви и стотици ранени след атентатите
Обновена: 23 мар 2017 07:33 | 23 мар 2017 07:30, Александър Попов
18
Тероризъм в Европа: Кървавите атаки през последните години
Снимка: Reuters

По повод атентата в Лондон, агенция Ройтерс предлага справка на атаките в Западна Европа през последните две години.

22 март 2017 г. - нападател прегази хора по моста Уестминстър в Лондон и после намушка полицаи пред парламента, след което беше ликвидиран. Загиналите са 4, а ранените 40.

18 март 2017 г. - мъж нападна военен патрул на летище Орли в Париж, след като преди това бе стрелял по полицейски патрул. Той бе застрелян.

3 февруари 2017 г. - мъж, размахващ мачете и викащ "Аллах е велик", атакува военен патрул пред търговски център на входа на Лувъра в Париж. Той бе ранен. Идентифициран бе като египетски гражданин.

Още по темата

19 декември 2017 г. - радикализиран тунизиец открадна полски камион и го вряза в множество на коледен базар в Берлин. Загинаха 12 души. Разследването показа, че нападателят е бил последовател на Ислямска държава, която пое отговорност за атаката. Той е дошъл в Европа като мигрант и бе застрелян няколко дни по-късно в предградие на Милано.

26 юли 2016 г. - двама нападатели прерязаха гърлото на свещеник и раниха заложничка в църква в Сент Етиен дю Рувре във Франция. Нападателите бяха ликвидирани. Те са се врекли във вярност на Ислямска държава.

24 юли 2016 г. - 21-годишен сирийски бежанец бе арестуван, след като уби бременна и рани двама души с мачете в германския град Рьотлинген. Полицията каза, че няма индикации, че става дума за тероризъм.

24 юли 2016 г. - сириец рани 15 души като се взриви в района на музикален фестивал в германския град Анбах. ИД пое отговорност за нападението. 27-годишният нападател дошъл в Германия преди две години и поискал убежище. Той е преминал и през България, а в Германия е имал редица проблеми с полицията.

22 юли 2016 г. - 18-годишен германо-иранец уби 9 души в търговски център в Мюнхен. Нападателят нямал връзки с ислямистите, а се възхищавал на масовите убийци. Нападението съвпадна с петата годишнина от масовото убийство на десетки хора от норвежеца Андерш Брайвиг в Осло и на остров Ютоя.

18 юли 2016 г. - 17-годишен афганистански бежанец с брадва и нож атакува пътниците на влак в района на германския град Вюрцбург и рани четирима души, преди да бъде ликвидиран. ИД пое отговорност за атаката.

14 юли 2016 г.
- Мъж вряза камион в множество на крайбрежния булевард на Ница във Франция и уби 86 души. Ранените бяха над 450. ИД пое отговорност за нападението, а нападателят бе идентифициран като пребиваващ във Франция тунизиец.

14 юни 2016 г. - французин от марокански произход уби полицейски командир пред дома му в предградие на Париж, а после и неговата партньорка, също работила в полицията. После той взе малкото им дете за заложник и по време на заложническата криза в апартамента на убитите полицейски служители, той каза на полицейските преговарящи, че е действал по призив на ИД.

22 март 2016 г.
- трима атентатори на ИД, всичките белгийски граждани, се взривиха на международното летище на Брюксел Завентем и на метростанция Маалбек в града и убиха 32 души. Ранени бяха 340 души. При разследването бяха открити връзки на нападателите с атентатите от ноември 2015 г. в Париж.

13 ноември 2015 г.
- серия от атаки в Париж срещу кафенета, ресторанти, барове, концертната зала Батаклан и Стад дьо Франс с участието на три групи от по трима терористи, комбиниращи самовзривяване, масово убийство и взимане и разстрел на заложници, отнеха живота на 130 души. Ранени бяха 368 души. ИД пое отговорност за атаката. Трима от извършителите бяха френски граждани. Двама - белгийски граждани. Всичките бяха ликвидирани или се самовзривиха. Оцеля французинът Салах Абдеслам, чиято роля все още не става ясна. Той е в белгийски арест.

9 януари 2015 г. - цветнокожият френския последовател на ИД Амеди Кулибали взе за заложници клиенти на еврейски супермаркет в Париж и уби четирима от тях. Ден преди това той уби общинска полицайка в предградие на Париж. Кулибали бе ликвидиран от полицията.

7 януари 2015 г.
- радикализираните братя Куаши нападнаха редакцията на сатиричния в. "Шарли ебдо" и убиха 12 души, в това число водещи журналисти и карикатуристи. Нападателите бяха ликвидирани два дни по-късно паралелно с ликвидирането на Кулибали. Разследването показа, че Куаши и Кулибали са съучастници.

24 май 2014 г. - четирима души бяха убити в стрелба в еврейския музей в Брюксел. Нападателят е френският гражданин Мехди Немуш. Той бе заловен в Марсилия във Франция и екстрадиран към Белгия, където ще бъде съден.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
1
 
3
 
! Отговори
Гост преди 7 години
Последователи на "религията на мира" ...
12
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Всъщност на статистиката интересното е това, че нападенията са станали в "обществено сигурни условия".
11
1
 
1
 
! Отговори
читател преди 7 години
Да не забравяме 400 деца в Беслан, 150 посетители на театъра в Москва, 40-50 човека в метрото в Москва и др.А също така ~ 200000 избити кюрди от Турция и Ирак, 1200 села разрушени от Турция, хиляди отровени с газ от С.Хюсеин,над 2.5 милиона избити от руската армия в Афганистан за 12г.Сметката е дълга, важно е как и кога ще се прекрати.
10
2
 
3
 
! Отговори
bulgaro преди 7 години
London..50 ubiti..Paris..280..Madrid..42. Bruselles..35...Bagdat..220000 ubiti..Damask..280000 ubiti..Tripoli..55999 ubiti...Zapada e v osnovata n'a tozi konflikt
9
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Хайде сега да сме съпричастни към това убийство. Как, с цветенца, меченца, запалени свещи, песнопения, държане за ръце, прегръдки с муслита които показват обичта си към Останалите. И така до кога? До следващото убийство. Ще има, още ще има. Не се ли вземат радикални мерки. Ето защо хората от Елин Пелин и Белово са прави. Много ми се иска, не дай си Боже да стане такава гадост у нас, какво ще кажат слугите на Тиквара от тези скапани телевизии? У нас трябват независими медии а не платени глашатаи!
8
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Няма ли някой брадатко с Ф//ЕС да причака Тиквара нейде и заедно се възнесат при аллаха. Тогава ще призная амуджите, че правят нещо за обикновените хора.
7
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А рeзньoто Ердоган продължава да заплашва, че ще ни прати още от неговите терористи, ако не му поднесем граничарите си на заколение.
6
7
 
5
 
! Отговори
FAKE news преди 7 години
Всичките са фалшиви и никой не пострадал!Спрете вече с дезинформацията моля!
5
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Лошото е че го отнасят обикновените хора. А тези които го допуснаха това са с охрана и бронирани коли. И тези капоти трябва да слязат от тях и да се движат като обикновенит хора. Докато не дойдат на нашия, няюа да има промяна. Ще идва вчера тиквата в нашия град и блокират града заради него. Що?
4
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Гледам по НОВА, един мухъл ни заявява, че пакистанец му казал, че това било лудост а не изразяване на ислямска омраза??? Акцията била самосиндикална???? Отново обработка от нашите продажни телевизии, ме няма радикален ислям! Как да няма, но БТВ и НОВА се опитват да замазват както винаги такава античовешка проява, убила съвсем невинни хора. Забрана за религията ислям с референдум!!!
3
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Много хора умират и в Багдат , с какво те са по-малко важни от тези в лондон...Не така, брат? Иначе казано, когато атовете се ритат, го отнасят магаретата...
2
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Англичаните си събират от десетилетия амуджи. Оставят ги свободно да разпространяват гнъсната религия. Ето резултата. Защо не я забранят? Всички ходжи и подобни резньовци да изгонят. Искат още да бъдат избивани, добре, ще бъдат. И така до кога? До кога???
1
2
 
14
 
! Отговори
ами преди 7 години
Всичко това можеше да не се случи!Можеше,но.....И ако жертвите не бяха обикновени хора,а тия които са виновни за приемането на тези терористи,друго щеше да е!И какво ли още ни чака???.......