ХДС на Меркел печели вота в провинция Саар

Партията й изпреварва убедително СДП на Шулц
16
ХДС на Меркел печели вота в провинция Саар
Снимка: БТА

Християндемократите на германския канцлер Ангела Меркел печелят регионалните избори в провинция Саар с убедителна преднина пред социалдемократите според прогнозните резултати от екзитпол на телевизия Цет Де Еф, предаде ДПА.

Още по темата

ХДС печели 40% от вота срещу 30% за СДП, попарвайки надеждите на социалдемократите, че ще успеят да запазят позитивната инерция, спечелена откакто Мартин Шулц пое лидерския пост в партията.

След дългогодишно отстъпление рейтингът на СДП се повиши с около 10 процентни пункта в проучванията на обществените нагласи след като Шулц обяви, че ще се бори за поста на Меркел на федералните избори на 24 септември.

Цет Де Еф прогнозира, че "Алтернатива за Германия" ще спечели 6 процента от вота, което означава, че Саар ще стане 11-ата германска провинция, в която партията е преодоляла 5-процентната бариера, необходима за парламентарно представителство. Екзитпол за телевизия А Ер Де също сочи 6 процента за "Алтернатива за Германия". Зелените обаче не са успели да преминат 5-процентния праг и няма да влязат в парламента на провинцията, предаде Ройтрес.

Според прогнозните резултати, цитирани от А Ер Де и Ройтерс, ХДС на Меркел печелят 41 процента от гласовете и са укрепили позициите си на най-голяма парламентарна сила в Саар - тласък за канцлера Меркел в битката й за четвърти мандат. На предишните избори през 2012 г. в Саар християндемократите спечелиха 35,2 процента. Социалдемократите печелят 29,5 процента - по-малко в сравнение с 30,6 процента през 2012 г.

Саар сега се управлява от голяма коалиция - ХДС и СДП. Резултатите означават, че ХДС няма достатъчно подкрепа, за да управлява сам. Социалдемократите и Левите, които печелят 13 процента според А Ер Де, също не разполагат с достатъчно гласове, за да сформират лява коалиция в щатското законодателно събрание, отбелязва Ройтерс. (БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още по темата: германияангела меркел
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
2
 
5
 
! Отговори
Таси преди 7 години
Жалко за Германия,жалко и за Европа!Германския Райх ще продължава да се превръща в Халифат,Шойбле ще смуче останалите държави,а ние ще пъхаме най-отзад на трета скорост,ще плащаме данъци да издържаме ***,араби,африканци.До края на четвъртия и мандат няма да има въздух да дишаме от емигранти.Няма надежда за промяна никъде.
8
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
С Костинбродски бюлетини даже и Меркел печели.
7
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Плямпала какво стана бе ? НАЛИ Европа демокрацията падаше? Нито в Германия падна нито в България. Нито във Франция ще падне .Куците ви мечти свършиха с катастрофа :)
6
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ако само един от българските политици на прехода претежаваше една трета от качествата на Г-жа Меркел много млади хора и специалисти никога нямаше да напуснат България.
5
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
квазимодо в женски образ-грозното лице на фашизма
4
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
германците са ненормални като нашите гробаджии .виждат че всичко е загубено обаче си гласуват за бабичката -кукувица
3
1
 
6
 
! Отговори
Дойчо преди 7 години
Нали съм на социал дреме ми кой ще спечели докато са демократи всичко е на лопачка, кой как се нареди, а бедните да пухат супата.
2
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Браво,Herzlichen Glückwunsch Frau Merkel,weiter so......
1
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Войната вече е почти неизбежна