Ердоган със самооценка: Пазител на мира!

Турският президент призова кюрдите да го подкрепят на референдума
1 апр 2017 22:15,
129
Ердоган със самооценка: Пазител на мира!
Снимка: Reuters

Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган се самоопредели като "пазител на мира" в реч, в която призова кюрдите в раздираната от конфликт югоизточна част на страната да гласуват с "да" на референдума след две седмици за реформи, които съществено биха увеличили правомощията на държавния глава, предаде Ройтерс.

Още по темата
След рухването на продължило две години примирие през юли 2015 г. обитаваната предимно от кюрди Югоизточна Турция е раздирана от някои от най-ожесточените боеве за трите десетилетия, конфликт между кюрдските екстремисти и турските сили за сигурност, отбелязва Ройтерс.

По оценка на ООН, около 2000 души са убити, а около половин милион са разселени в конфликта между властите и Кюрдската работническа партия (ПКК).

Прокюрдската Демократична партия на народите (ДПН), която се ползва с висока подкрепа в Югоизточна Турция, но е представяна от Ердоган като продължение на ПКК, бе сред мишените на гнева на президента в речта му в най-големия град в района - Диарбекир.

"Тези поддръжници на ПКК непрекъснато повтарят "мир, мир, мир". Носят ли празните приказки мир? Може ли да има мир с тези, които ходят с оръжие в ръка? Ние сме пазителите на мира, ние сме пазителите на свободите", заяви Ердоган в центъра на града пред няколко хиляди души, които развяваха турски знамена.

Управляващата Партия на справедливостта и развитието също има висока подкрепа в югоизточната част на Турция. Според допитванията, кюрдските избиратели, които са около една пета от електората, може да наклонят везните на референдума на 16 април, предава БТА.

ДПН е против конституционната реформа за повече президентски правомощия, но способността й да води кампания бе опустошена от властови акции, довели до хвърлянето в затвора на лидерите й, над десет нейни депутати и хиляди нейни членове по обвинение във връзки с ПКК.

ДПН отрича да има преки връзки с ПКК, която е смятана за терористична организация от Европа, САЩ и Турция.

"Готови сме да разговаряме, да вървим заедно с всеки, който има да каже нещо или има проект. Имаме едно условие - да не държат оръжие в ръцете си", заяви Ердоган.

Той заяви, че Турция се нуждае от силен президент, за да се избегнат досегашните крехки коалиционни правителства. 

 

Критиците на Ердоган заявяват, че той има авторитарни наклонности и сочат в подкрепа на твърдението си арестуването, уволнението или отстраняването от длъжност на над 100 учители, чиновници, войници, съдии и журналисти след опита за държавен преврат от юли м.г., отбелязва Ройтерс.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


129
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ами не е такъв. Живея в Турция и го виждам с очите си .....Дори твърдя обратното. Даде едни права които не са чак толкова необходими и полезни.
38
19
 
11
 
! Отговори
до последните 4 ком. преди 7 години
Ердоан не е диктатор. Като такъв го показват ,но не е ! За теб , Ивчо , се отнася особено !
37
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Това което пише т.н. Ястреб и кога ги пише показва, че този турски *** е платен да дразни българите. Каквото и да пише, България никога няма да бъде турска! Най-много да се опита Откачалкото Ердоган да завземе част от България но това е война. И кой ще спечели, никой но ще загуби Турция. И без това Турция се срива икономически. Инфлация и обезценяване на лирата, спад на туризма, загуби в икономиката. Ще се спука балона и недоволните ще му вземат простата глава на Ердоган. Краят му е ясен.
36
6
 
20
 
! Отговори
бай иван преди 7 години
Диктатурата понякога е хубаво нещо, но винаги завършва с кръв и гражданска война. Няма диктатор който да е свален мирно и тихо.
35
7
 
9
 
! Отговори
ИВО преди 7 години
ФАНАТИК КАТО ХИТЛЕР
34
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Знам бе, знам, лирата се обезценява с 20% и турския шеф бърза да ти увеличи заплатата за да не ти падне стандарта, даже увеличението е по-голямо от обезценката. Знам го по българските шефове и те са такива. Ей, турските *** договаряйте си заплащането в левове да не изгорите.
33
1
 
2
 
! Отговори
До 57 преди 7 години
"нощтно"....Това на какъв език е?
32
11
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Гордата турска лира всяка година губи 15-20 % от стойността си. Сега 1 лира е 50 ст. , точно преди година е била 60 ст, точно преди 2 год. е била 70ст. А догодина сигурно ще е 30 ст. Да ви имам и цветущата икономика и валутата и държавата и манталитета .....от третия свят. Айде яжте си баклавата и си разтягайте локумите за велика турция някъде другаде.
31
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Писна ми да чета какво е казъл Ердоган някъде. Аман, бре!
30
4
 
4
 
! Отговори
zzp преди 7 години
NOSTNATA SMANA NA AK TROLOVETE SE SE ZAELA S KOMENTARITE,KAK E IMA LI UVELICENIYE NA TROLSKITE ZAPLATI DRAGI PODMAZVACI.IZOSTAVIH TE GLASOPODAVATELITE SI NA AVTOGARA KIRCALI TPICNI ERDOGANOVSKI OVTSE.
29
1
 
9
 
! Отговори
Патриот преди 7 години
Все едно хитлер да се слага на евреите....
28
10
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Турската икономика се търкаля надолу по наклонената плоскост, десетки милиарди се изтеглиха от страната,кредитния рейтинг на държавата е junk(т.е. боклу.). И европейци и руснаци не искат вече да ходят там на море. Ако Ердоган спечели референдума още стотици милиарди ще излезнат от страната.Тогава ще питам тези които казват, че Турция била богата. Била, минало свършено време. Да им е честит и на тях грузинския диктатор дето умира за народа си и народа за него, ама в прекия смисъл.
27
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не знам колко е евтино в Турция, но част от обещанията към тези които ги пращаха да гласуват в България беше, че ще им разрешат да си внесат от България в Турция по 20 кила месо, което там било 3 пъти по-скъпо. Та колко да е евтино в Турция.
26
1
 
8
 
! Отговори
цените днес преди 7 години
Чаша каймаклия кафе в Стамбула града струва две аспри,но да си купиш жена искат от десет крави нагоре!
25
5
 
20
 
! Отговори
НАГЪЛ! НАГЪЛ! НАГЪЛ! преди 7 години
Колко е нагъл! Беше премиер, обаче е зависим... Врътна се президент и сега пуска референдум, за да вземе пълната власт! НАГЪЛ! НАГЪЛ! НАГЪЛ!
24
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"БРАВО ЕРДОГАН Е, СТРОИТЕЛ НА НОВИЯТ СВЕТОВЕН РЕД :)"И като се събуди, видя че си спал на отворен прозорец, краката отвити, а дупето захапало чаршафа.
23
1
 
12
 
! Отговори
селяк преди 7 години
Ердогане, запри се с тея автобуси бе ***!
22
6
 
2
 
! Отговори
ZULU преди 7 години
До ХА-ХА-ХАААААААА-NEDEY OPIVA LOKUMI,YA KAJI KILO KIYMA ,BENZIN,RAKIYKA KOLKO STRUVA ILI TI PLASTAT V VALUTA ZATOVA MNOGO SE HVALIS.1401 LIRI KATO DELIS NA 40 STOTINKI I OSTAVAS GALOSV BG
21
1
 
12
 
! Отговори
morelini преди 7 години
На този нещо му хлопа дъската...той е във война с тях...кани ги да го подкрепят на референдума.То бива наглост ама чак пък толкова....
20
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не знам Ердоган кой мисли ,че заблуждава с тези митинги и призиви да се гласува за Султанат,след като е ясно,че референдума, ако трябва ще бъде фалшифициран или нещо друго ще измисли за да остане на власт докато е жив.