Ердоган със самооценка: Пазител на мира!

Турският президент призова кюрдите да го подкрепят на референдума
1 апр 2017 22:15,
129
Ердоган със самооценка: Пазител на мира!
Снимка: Reuters

Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган се самоопредели като "пазител на мира" в реч, в която призова кюрдите в раздираната от конфликт югоизточна част на страната да гласуват с "да" на референдума след две седмици за реформи, които съществено биха увеличили правомощията на държавния глава, предаде Ройтерс.

Още по темата
След рухването на продължило две години примирие през юли 2015 г. обитаваната предимно от кюрди Югоизточна Турция е раздирана от някои от най-ожесточените боеве за трите десетилетия, конфликт между кюрдските екстремисти и турските сили за сигурност, отбелязва Ройтерс.

По оценка на ООН, около 2000 души са убити, а около половин милион са разселени в конфликта между властите и Кюрдската работническа партия (ПКК).

Прокюрдската Демократична партия на народите (ДПН), която се ползва с висока подкрепа в Югоизточна Турция, но е представяна от Ердоган като продължение на ПКК, бе сред мишените на гнева на президента в речта му в най-големия град в района - Диарбекир.

"Тези поддръжници на ПКК непрекъснато повтарят "мир, мир, мир". Носят ли празните приказки мир? Може ли да има мир с тези, които ходят с оръжие в ръка? Ние сме пазителите на мира, ние сме пазителите на свободите", заяви Ердоган в центъра на града пред няколко хиляди души, които развяваха турски знамена.

Управляващата Партия на справедливостта и развитието също има висока подкрепа в югоизточната част на Турция. Според допитванията, кюрдските избиратели, които са около една пета от електората, може да наклонят везните на референдума на 16 април, предава БТА.

ДПН е против конституционната реформа за повече президентски правомощия, но способността й да води кампания бе опустошена от властови акции, довели до хвърлянето в затвора на лидерите й, над десет нейни депутати и хиляди нейни членове по обвинение във връзки с ПКК.

ДПН отрича да има преки връзки с ПКК, която е смятана за терористична организация от Европа, САЩ и Турция.

"Готови сме да разговаряме, да вървим заедно с всеки, който има да каже нещо или има проект. Имаме едно условие - да не държат оръжие в ръцете си", заяви Ердоган.

Той заяви, че Турция се нуждае от силен президент, за да се избегнат досегашните крехки коалиционни правителства. 

 

Критиците на Ердоган заявяват, че той има авторитарни наклонности и сочат в подкрепа на твърдението си арестуването, уволнението или отстраняването от длъжност на над 100 учители, чиновници, войници, съдии и журналисти след опита за държавен преврат от юли м.г., отбелязва Ройтерс.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


129
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
14
 
! Отговори
турчин преди 7 години
Кърджали е Бг. Харесвам Ердоган но ...това е. Земята е за всички. Няма нужда от войни, болки и т.нтМир в Страната. Мир в Света. Ататюрк.
18
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ХА-ХА-ХАААААААА-DETO SE OBLICHAHA S PERDETA OT TIYA TIGRI LI MALE,MALEEE
17
0
 
10
 
! Отговори
Лаврентий Берия преди 7 години
Аааааа, не, моля, моля! Единственият пазител на мира беше другаря Йосиф Висарионович Сталин, понеже пречука всички като кучета, и след като пречука и Хитлер и никой повече не си и помисли, да нарушава мирът в Европа.
16
3
 
13
 
! Отговори
ХА-ХА-ХАААААААА преди 7 години
ИСКАХ ДА КАЖА, ЧЕ ЕРДО Е ЧОВЕК НА АНАДОЛСКИТЕ *** :)КОЛКОТО И ДА УТРЕПЕШ С ЧЕХЪЛА, ПОСТОЯННО ИЗКАЧАТ НОВИ :))
15
0
 
9
 
! Отговори
1 преди 7 години
Една от характеристиките на авторитаризма е неспособност за самокорекция. Друга характеристика е нетърпимостта към чужда критика.
14
10
 
12
 
! Отговори
ХА-ХА-ХАААААААА преди 7 години
ЕРДО БОК ЛУКА НЕ ЗАСЛУЖАВА ДА ЖИВЕЕДОЛНО И ПРЕЗРЯНО КУЧЕ, КОЕТО СТАНА ЗА СМЯХ ПРЕД ЦЯЛ СВЯТДАНО СКОРО ДА РИТНЕ КАМБАНАТА :))
13
4
 
3
 
! Отговори
eu comentar преди 7 години
Ste doyde den turskia narod s sobstveni te si ritse ste go obesi toz gruzinski sirvul i ste ide pri menderes na gosti.
12
8
 
11
 
! Отговори
ХА-ХА-ХАААААААА преди 7 години
ЕРДОГАН ЗАСЛУЖАВА ДА НАТОРИ ЗЕМЯТА :)))ДА ЖИВЕЕ ГЮЛЕН :)))))))
11
12
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Успех на Ердоган на българският фронт му желая.Трябва да бъде по рязък и безкомпромисен със българските мафиоти и негови слуги от ГЕРБ и обединените патриоти.Не бива да допуска да се подиграват и тъпчат електората който би гласувал със за на референдум Кърджали.Не може когато турците гласуват за президент Цецка да са хубави и когато гласуват за ДОСТ да са лоши.Ердоган трябва да покаже на кучетата до къде да скачат
10
10
 
10
 
! Отговори
Макс Вебер преди 7 години
До ТуркоЕх, бедни ми Турко! Добре, че Българите ви дадоха нормални имена, образование и светска култура, че иначе още да живеете в 1438 г. Ех, завиждам на Българите добри хора са все още ви търпят вас и ромите... Жал ми за вас толкова към вас толерантно подходихме, а вие с вашите азиатски "ценности" пак си с..хте в паниците!!! Та не знам кои са ромите в случая...
9
2
 
8
 
! Отговори
luckyman преди 7 години
Щом и *** си направиха Хитлер, светът наистина е за презареждане!
8
9
 
21
 
! Отговори
до турко преди 7 години
Знаем, че ромите са ви братя на вас турците. Затова си приличате толкова много.
7
1
 
11
 
! Отговори
Макс Вебер преди 7 години
Значи, ако Ердоган е пазител на мира, следователно Путин, Обама, Меркел трябва да са нобелови лауреати за мир!!! Путин превърна Русия в олигархична нефтогазова държава и анексира половин Украйна и още куп други щуротии! Обама подпали целия арабски свят и превърна Сащ в най-мразената държава в света с простотиите, които извърши! Меркел унищожи пректа ЕС ( на немци това им за 3 път) сруващ милиарди евра и 60 г. борба само за 1 година!!!Само не знам защо, все още има и..оти които им симпатизират!?!
6
4
 
19
 
! Отговори
Башка Луд преди 7 години
Честит първи април Ердо! Тоя мустакат нерез се изживява на месия! Тоя верно си прави майтап, изтрепа хиляди кюрди и има наглоста да ги призовава да го подкрепят! Кога ли ще му сложат точката?
5
6
 
7
 
! Отговори
до 7 преди 7 години
През комунизма се оплаквахте че ви задължават а сега се оплакваш че четеш ами не чети бе глупчо не чети.
4
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Ердоган със самооценка: Пазител на мира!"Още веднъж, честит първи април!
3
4
 
23
 
! Отговори
смЕх преди 7 години
"Пазител на мира" добре се връзва с първи април само че ако се погледнат едни стари кинохроники от преди около 80 години ще видим един друг фюрер който ги плещи почти същите безумия и после всички знаем какво се случи. Крайно време е двамата големи да седнат да се разберат и да му бият шута на анадолския "пазител на мира".
2
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Психопат на годините.
1
3
 
27
 
! Отговори
PLAMEN преди 7 години
Gorko im na turcite