Съпруги, майки... Ролята на жените за разпространението на крайния ислям

Те защитават често ислямистките идеи незабелязано, но твърди ефективно
2 апр 2017 19:15, Василия Пейчева
89
Съпруги, майки... Ролята на жените за разпространението на крайния ислям
Снимка: Архив, Reuters

Югоизточна Азия дълго време се славеше с религиозната си толерантност, напоследък обаче радикалноислямистките групи стават все по-силни. В тях има и много жени, които разпространяват и защитават ислямистките идеи – често пъти незабелязано, но твърде ефективно, пише "Дойче веле".

През 2008 г. в Индонезия влезе в сила закон срещу порнографията – той забранява всички публични прояви, които биха могли да предизвикат сексуална възбуда. Към наказуемите прояви се числят носенето на къси поли, както и някои традиционни танци с прекалено предизвикателни движения на таза.

Приемането на закона беше още една победа на все по-засилващите се радокалноислямистки течения в Индонезия и Югоизточна Азия. "В защита на закона имаше огромни демонстрации на изцяло забулени жени", спомня си етноложката Сузане Шрьотер, която изследва ислямските общества в Югоизточна Азия. "Жените играят много важна роля за разпространението на салафизма в Югоизточна Азия", посочва тя и пояснява: "Това са жени, които са горди, че забулват лицето и тялото си и се смятат за бойци на салафитското течение в исляма".

Неговите привърженици почитат исляма от 7 век, т.е. от времето, когато пророк Мохамед обикалял земята и въплъщавал истинския, "чист" ислям. Тогава, според салафитите, в света царял ред, докато днес се ширели само разврат и хаос. Салафитската идеология се опитва да спре моралната разруха и пропагандира стриктно разделяне на половете. За жените има дълъг списък от правила какво бива и какво не бива да правят. Забулването на тялото и пространственото разделяне от мъжете са две от основните правила. Мястото на жените е само при жените.

Каква роля им е отредена в рамките на една тъй репресивна идеология като салафизма? Изследване на Института за политически анализи на конфликти (IPAC) посочва, че екстремистката групировка "Дарул ислям" е описал ролята на жената за радикалноислямската идеология като централна – и то още през 80-те години на миналия век.

Ислямските закони се налагат в семейството

Ислямските закони могат да се наложат в една страна, само ако бъдат наложени и в семейството. Само така идеологията може да се разпространи в обществото и да се превърне в крайна сметка в политическа система. Жените са тези, които създават предпоставките за успеха на салафизма: именно те отговарят за възпитанието на децата, а с това и на следващото поколение потенциални джихадисти.

Жените имат голямо значение за разпространението на крайния ислям не само като майки, а и като съпруги. Брачните съюзи в рамките на ислямистките организации гарантират стабилност и увеличават ислямистката мрежа. Въоръжената индонезийската групировка "Джемаа Исламия”(JI) например използва създаването на брачни съюзи, за да засили  присъствието си в области, в които е слабо разпространена.

През 1990-те години радикалната групировка започва да превзема друга ислямистка организация, "Моro Islamic Liberation Front" (MILF), като стимулира браковете между своите бойци и дъщерите на чуждите водачи.

Още преди десетилетия жени започват да се организират в свои групировки, посочва изследването. "Дори в консервативните ислямистки среди на жените се дава това право", потвърждава етноложката Шрьотер. В тези групировки се четат текстове от Корана, заветите на пророците или избрани писания на салафитски лидери - най-често под ръководството на по-възрастните и по-опитни салафитки. В Индонезия се предлагат освен това уроци по писане, в които правоверните мюсюлманки се научават да записват наученото и да го разпространяват сред другите си сестри по убеждение.

"Жените имат огромен потенциал да набират нови привърженици на салафизма", обяснява Шрьотер. Не само чрез срещи по домовете, но и чрез присъствие във виртуалните пространства на социалните мрежи. Фейсбук и сие са станали междувременно незаменимо средство за достигане до жените и спечелването им за салафитската кауза, посочва експертката.

Без да искат, жените укрепват неравенството между половете

Жените в радикалноислямистките организации вършат незаменима работа. И точно изпълва много от тях с гордост. Етноложката Шрьотер разказва за свой научен проект в Южен Тайланд. Южната част на страната се състои от четири провинции, в три от които живеят предимно мюсюлмани. Там салафизмът вече е изместил умерения ислям - именно с помощта на правоверните мюсюлманки, които защитават правото на мъжете на многоженство и проповядват пълното женско забулване, вкл. носенето на ръкавици в тропическите ширини на Тайланд.

"Самите жени разбират салафитската пропаганда като еманципационен проект", установява изследователката в многобройните си разговори с жените. Това е така, защото те играят активна и важна роля. И им е все едно, че покрай това защитават неравенството между половете. Защото вярват, че Аллах желае именно това.

Женски проект ли е радикализирането на Югоизточна Азия? Не, защото нормите, които спазват жените, всъщност са измислени от мъже. "Наръчник по женственост" е най-важното салафитско издание за жени в Индонезия - то се препоръчва изрично от групировката "Джемаа Исламия".

Забулени от главата до петите, жените имат право да се грижат за домакинството - това е техният радиус на действие, според предписанията за ислямска женственост. Мъжете съчиняват посланията, жените ги разпространяват. Не са ли в такъв случай жените главно марионетки? Марионетки са, смята Сузане Шрьотер. Фатално ще е обаче, ако в тази им роля ги подценяваме.


89
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
67
1
 
7
 
! Отговори
Миии, преди 4 години
Помните ли случайя, когато бащата на давещо се момиче, не извикал спасителите, само защото щели да я докосват, а това щяло да унизи честта му?! Тя се удавя, а той си тръгва с високо вдигната глава. Честта му е спасена?!
66
0
 
2
 
! Отговори
До анонимен 20 преди 4 години
Старата жена, бе нахална, като конска муха. Търси си правата, но не я интересува, дали има задължения. Валката, даже много джентълменски я побутна.Аз сигурно щях да я ритна в главата.
65
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Жена,която убива децата на друга майка,не може да бъде наречена майка.Това са зомбирани жени.Те правят всичко,което им наредят,без да мислят.Това е плод на тяхната ненормална религия.
64
1
 
6
 
! Отговори
Бай Иван преди 4 години
Точно пък Индонезия за пример.Какви неща съм виждал там?Само Тайланд ги бие.
63
2
 
31
 
! Отговори
аноним преди 4 години
Ислямът е религия, създаваща зависимост между хората както по хоризонтала, така и по вертикала и по този начин прави всички обвързани от собствените им емоции. Обявява кои правила са правилни и кои грешни и по този начин обвързва всички в едно мощна интрига. Само науката и рационалното мислене могат да помогнат на хората покварени от исляма да се спасят, но те не обичат да учат и да мислят
62
2
 
34
 
! Отговори
Незнайко преди 4 години
Що за религия. "Убий невярващ и ще отидеш в рая с 40 ***". Егати!
Даже стимула им е ***.Представяш ли си? Да прекараш остатъка от...
вечността? с 40 тъпи същества.
За това и го правят. Направо да се самоубиеш.
61
4
 
6
 
! Отговори
до 62 преди 4 години
Такия. Пълна лъжа е коментара ти. И си злобен като мюсулманин. Сатанинска работа.
60
2
 
4
 
! Отговори
111 преди 4 години
Не бъдете толкова сигурни че черните призраци и пощенски кутии не предизвикват възбуда.
59
3
 
24
 
! Отговори
Лелеееее преди 4 години
Какъв е тоя караконджул на снимката, бе?
Това ако те срещне в тъмното, ще ти изкара акъла. За децата пък да не говорим. Видят ли такова нещо дори и посред бял ден, ще се разбягат пищейки и после с тях трябва да работи психолог!
58
2
 
39
 
! Отговори
До 62 преди 4 години
Дрън дрън та пляс!
Как да го заобича този мъж, без да го познава? В колко от мюсюлманските райони девойката става жертва на убийство на честта, само защото си е позволила да говори с момче?Как да го опознае?
Щом талибаните дойдоха на власт,забраниха на жените да работят.Имаш ли представа в колко от държавите, в които властва Шериатът, жената няма право да управлява автомобил.И само това ли?
Пишете неща,които възвеличават тази религия-отживелица, за да се утешавате, макар че и сами не си вярвате.
57
5
 
18
 
! Отговори
Додо преди 4 години
"Няма краен ислям, няма умерен ислям! Има само един ислям, и такива определения са грозни и обидни за мюсюлманите"

Цитат от Реджеп Тайип Ердоган от 2-ри септември 2007г.
56
2
 
11
 
! Отговори
Можач преди 4 години
Дай ми я тази за една вечер.С един мой приятел ги работим заедно.Запълваме им всички
дупки едновременно.След това ще мисли по различен начин. Вервай ми.
55
2
 
36
 
! Отговори
МАНГАЛИЗАТОРА преди 4 години
Сатанинска религия! И ако не бъде спряна ще възтържествува и над Европа. В Китай, Япония и Латинска Америка никъв шанс няма, но тука яко е пуснала корени за жалост.
54
0
 
21
 
! Отговори
ДонДон преди 4 години
... евреите.
Зашото еврейските свещенници са го наритали, катокрастава *** от храма, когато се е опитал да им се представикато новия пророк!
53
4
 
38
 
! Отговори
ДонДон преди 4 години
Четейки статията ме светна една идея.
Защо корана толкова много иска да подтисне и жените.
Защото е писан от Мохамед. Един крайно комплексиран и унижаван в младоста си льолю.
Нали се е оженил твърде млад за възрастна и богата вдовица, която като истинска "***" го е действала както и е удобно. Затова той е намразил всички жени и в устава на неговата организация (Коранът) е записал, че жената трябва да се подчинява на мъжа си да е вечно с наведена глава. Подобна е и причината да мрази най-много
52
2
 
22
 
! Отговори
"мирна мода&quo преди 4 години
Пропуснахте да напишете и, че навират тротил в кадънските гащи!
51
75
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Можете само да завиждате на мусюлманките.Статията е пълна с обичаи,но тези обичаи НЕ СА от Исляма,а от културата на тези хора,моля Ви правете разлика!Жената има право да се омъжи за мъж,когото обича,има право да се разведе и да получи повече от колкото всеки друг съд ще им даде,има право да се образова,да работи,има право...на всичко,което Вие и вашите семейства,никога ама никога няма да имате.
50
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Шматки!
49
2
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Мюсюлманкиъе трябва да се забулват, защото са изключително грозни - прав е пророка.Освен това се налага да мълчат защото също така са чудовищно глупави.Но те са и много завистливи към хубавите жени - непременно гледат да ги унищожат,за да не им отмъкнат безценните пръчове.
48
3
 
19
 
! Отговори
месара преди 4 години
сега тая " пояснителна " статия като как трябва да ни звучи !? абе с кви тъпизми ни занимавате ???