Европарламентът почва Brexit от дебелия край

Преговорите започнат от гражданите, парите и границите
4 апр 2017 20:29,
30
Европарламентът почва Brexit от дебелия край
Снимка: Reuters, архив

Някои хора в Лондон все още не са наясно какво са направили. Оттук нататък Великобритания е сама, Брюксел е с останалите 27. Това заяви шефът на парламентарната група на ЕНП и най-влиятелен евродепутат Манфред Вебер, преди началото на утрешния дебат, в който Европейският парламент ще гласува позицията си по започващите преговори.

Евродепутатите нямат думата по хода на договорките, но могат да наложат вето на крайната сделка за напускането на Обединеното кралство.

Още по темата

"От сега нататък ще вземаме предвид само интересите на 27-те, не на британците. Това е резултат от решението за напускане на ЕС. Това означава да си сам. Британците все още не го разбират", каза Вебер.

Той декларира, че групата му няма да допусне европейците да бъдат разделени на първа и втора категория граждани. "Brexit означава, че границите ще бъдат издигнати отново", заяви Вебер.

Според него британските евродепутати, макар да имат право на глас, трябва да се откажат от работа по важните досиета в парламента, особено свързаните с бъдещето на Общността. Още докато е член на ЕС Великобритания според него трябва да се оттегли от различни теми, включително за бъдещето разширяване на Съюза.

Водачът на най-многобройната група в Европарламента предупреди, че Лондон ще загуби достъпа си до Шенгенската информационна система, домакинството на двете европейски агенции - за банките и за лекарствата, и дори важността на Лондонското сити като най-голям финансов център. Вебер предположи, че финансовите операции и други дейности, свързани с управлението на еврото ще бъдат изнесени в Дъблин или във Франкфурт. "Интересите на ситито повече не са наши интереси", каза той.

Водачът на ЕНП изрази учудване, че британците са се изненадали от острата реакция за бъдещето на Гибралтар, тъй като било ясно, че оттук нататък ЕС ще взема винаги страната на Испания в спора за съдбата на територията.

Европейският парламент се готви утре да приеме резолюция, с която да определи "червените линии" в бъдещите преговори за разтрогването на отношенията между Лондон и ЕС. Парламентът ще настоява договарянето на условията за бъдещите връзки да не започва, докато не се договорят три въпроса: правата на европейските граждани във Великобритания, финансовата цена, която Лондон трябва да плати за раздялата, определянето на границата между Ирландия и Северна Ирландия, която е част от Обединеното кралство.

Депутатите искат и гаранции, че "към държава, която не е член на ЕС, не може да има по-благоприятно отношение, отколкото към страните членки". Те допускат и възможност Великобритания да се откаже от напускането, като затова ще е необходимо тя да постигне двустранни споразумения с всяка от страните членки.

Лисабонският договор не предвижда възможност за спиране на процедурата или за оттеглянето й, а само за удължаването на двугодишния срок на преговорите за напускане. Европейският парламент ще потвърди стратегията за преговорите на Съвета на Европейската комисия, че трябва да се започне с преговорите за излизането и след като се постигне напредък по тях, да се премине към договарянето на бъдещите отношения.

Под напредък водачите на големите групи в Европарламента разбират постигането на споразумение по гражданските права, цената и границата на Ирландия.

"Камерън, Мей и Фарж стоят зад този неудачен избор", коментира и водачът на евросоциалистите Джани Питела, настоявайки да им се търси отговорност.

Автор на позицията на Европарламента е неговият координатор за Brexit Ги Верхофстат. По негово решение групите на евроскептиците са изключени от нея. "Не можем да дадем на хора, които разрушават Съюза, да се произнасят по поцизията ни за преговорите", обясни Питела.

Парламентарните групи на консерваторите, в която са повечето британски евродепутати, както и формациите на Найджъл Фараж и на Марин льо Пен няма да имат думата по позицията на Европейския парламент преди започването на преговорите за излизането на Обединеното кралство от ЕС, която ще бъде гласувана в сряда в Страсбург. Комунистите все още се колебаят чия страна да вземат.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
0
 
3
 
! Отговори
Locust преди 7 години
Без източно европейска работна ръка и анадолски гастербайтери ? Кой ще им работи на тези "завоеватели"? Даже и местните пакита и индийци се изучиха как да мързелуват.
23
0
 
4
 
! Отговори
гюнтер преди 7 години
Това за Япония, Китай- жълтите ще предпочетат пазар от 300-400 млн пред пазар от 60 млн, половината от които са си техни хора :) А иначе ми е все тая за Англия . Гадни надути копчета, живеещи от наеми. Ще се радвам и Шотландия да им бие шута *** да се светнат че не са центъра на Вселената.
22
7
 
4
 
! Отговори
risk assessor преди 7 години
Франко- германите, които сега злобеят, ще кажат ли защо се стигна до там, че втората икономика и първата военна сила в ЕС- Великобритания, напуска съюза?Или прото няма да видят гредата в собствените си очи?
21
13
 
6
 
! Отговори
Таси преди 7 години
Дали тази злоба ще уплаши друга държава,ако реши да напусне?Колкото по-злобно се държат,толкова повече всички останали ще се убеждават,че британците са били прави.Ще дойде момент,когато германския диктат ще писне на всички.
20
3
 
12
 
! Отговори
ЧЕРИ преди 7 години
21 коментара и още никой не е обвинил Путин и руснаците за нещо виновни.Къде сте бе тролчета?
19
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 20" юЯпония и Ю Корея изтеглят заводите си за автомобили оттам" - аз те попитах по какъв начин ЕС ще принуди Китай и Япония да направят нещо, а не "опиши ми какво Китай и Япония правят". Понеже ти това втърдиш - че ЕС ги "ограничавал" все едно са някакви техни кученца на кайшка като Румъния и България. Между другото пък, Амазон и още няколко други щатски компании решиха че ще инвестират допълнително във Великобритания.
18
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
''и по какъв начин ЕС ще ограничи Великобритания от Китайски и Японски капитали?''А поради каква изгода мислиш че трябва да си ги държат на острова ? Япония и Ю Корея изтеглят заводите си за автомобили оттам,а местни марки които са собственост на европейски концерни ... какво мислиш става с тях.Ще питаш ли и за финансовото сити -по какъв начин ?
17
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"без финансово сити,без европейски,японски и китайски капитали и икономика...без Шотландия и Сев Ирландия." и по какъв начин ЕС ще ограничи Великобритания от Китайски и Японски капитали?
16
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 17Явно си нямаш понятие от икономика. Няма значение колко дължиш или колко не ти достига - от значение е до колко тези които ти дават вярват че ще си получат парите обратно. Не случайно САЩ въпреки дълга си имат изключително добър кредите рейтинг. Този рейтинг е подплатен не толкова с индустриялна мощ, колкото с военна. Ако си мислиш че Литва и Латвия са равни на Великобритания, само защото разни бюрократи са решили така, явно изобщо не си в час
15
7
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А ти сериозно ли мислиш че два файтона дядки наричащи се лордове барабар с бабата дето я гиздят кат кукер ще успеят да закърпят бюджета в Разединеното кралство коетонеминуемо се разпада с бюджетен дефицит над 11%...почти колкото Гърция.За сравнение Германия - 3.3 %Никой няма да воюва с тях просто ще ги оставят да си отглеждат на острова ябълки ягодки и да произвеждат сайдерчета...без финансово сити,без европейски,японски и китайски капитали и икономика...без Шотландия и Сев Ирландия.
14
23
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Много заплахи, много перчене. Дори Турция ги прави на 2 стотинки, а тези си помислили че могат да диктуват на Обединеното кралство.
13
26
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Вие сериозно ли си мислите че една шайка бюрократи в Брюксел могат да отнемат Гибралтар от ядрена сила, която на всичко отгоре е дупе-и-*** с най-голямата икономика и военна мощ на планетата? Достатъчно е Великобритания да заплащи че ще излезе от НАТО и латвиици, литовци, естонци и поляци ще напълнят гащите, че Дядо Иван ще ги вземе на буксир. Набързо ще се запее друга песен из коридорите на Брюксел
12
12
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Британците не са владели 1/3 от света защото са те са простите, а Пурко е умния. Предния път, когато французи и немци се съюзиха за да ги изолират, британците набързо забравиха старата си вражда с руснаците и извъртяха нещата така че Наполеон отпраши в другата посока, а после се е чудел как да си събере "великата" армия.
11
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
вече вярвам че хванаха най големия крадец ама избяга а и вече се барикадира:))) ДА ЖИВЕЕ МАЙКА ЕВРОПА
10
4
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
те това за парите си го знаеха, ама за границите ще се охълцат, особено ако им трябват визи за излизане от острова. а явно наистина е дебелия край, защото сега и в политиката вече няма да се водят партньори с останалите европейски държави - офшорки, специални статути на разни територии - отиде им далаверката. за внос, износ и мита да не говорим. лошото е, че това го знаеха фараж, мей и камерън; първият бързо напусна оплесканото, а другите бяха против, сега ще чистят.
9
8
 
55
 
! Отговори
Единственият начин преди 7 години
да се спре тенденцията към разпад на ЕС е Великобритания да бъде решително отупана, така че бързо да се върне към стандарта от периода на приемането си в съюза. Това ще е единствената ситуация, която е в състояние да охлади мераците на някои други страни към напускане на ЕС.Дупе да им е яко на англичаните!
8
5
 
42
 
! Отговори
хълк преди 7 години
Браво.Когато трябва да сме толерантни,когато трябва да сме лоши,агресия и защита на съюза.Времената са военни,време е ЕС да покже друга политика.Във времена на новоилзюпени императори като Тръмп,Путин и Мей с добро и приказки няма да стане.Двете световни са тръгнали от Европа,третата също ще тръгне от тук.Европееца е опасен индивид.На колкото и либерален да се прави,природата му е дива.Вълкат козината си мени,нрава не.
7
35
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
нали се сещате ако нещата опрат до кокала и се извадят сабите на коя страна ще застанат янките и как Европа ще го яде за пореден път? и как се върви стремеглаво точно към този сценарии
6
13
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
300000 iztochnoevropeski zigani sa na jasla na ANGLOBRITANSKI SOZIALI
5
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
KOITO UPRAVLIVA EU UPRAVLIAVA I UK PAK I USA NE ZNAM ZA RUSIA TOVA SA HAZAROZIONISTKITE OLIGARSI BARkLYS CHIA E