Русия прекъсна "горещата линия" за връзка с Пентагона

Причината за решението е ракетният удар на САЩ в Сирия
8 апр 2017 09:42, Елка Василева
104
Русия прекъсна "горещата линия" за връзка с Пентагона
Снимка: Reuters

Руското министерство на отбраната съобщи, че прекратява от полунощ - 0 ч на 8 април, работата по меморандума от 2015 г., съгласно който бе установена "горещата линия" за връзка с Пентагона, която има за цел да се избягват непреднамерени сблъсъци и конфликтни ситуации в небето над Сирия, предаде ТАСС.

Съответната нота за прекратяването на линията е била връчена на военния аташе на САЩ в Москва, съобщи на брифинг за журналисти в руската столица говорителят на руското военно министерство генерал Игор Конашенков.

Той опроверга съобщенията на американски медии, че Русия е запазила "горещата линия". По-рано високопоставени американски военни служители, цитирани от Асошиейтед прес, съобщиха, че Русия се е съгласила да поддържа оперативната "гореща линия" за връзка въпреки американската ракетна атака срещу сирийска ВВС база.

Те добавиха, че американски и руски военни са контактували по горещата линия няколко пъти след ракетната атака. Според тях американската страна е поискала уверение, че контактите ще продължат, и руснаците са потвърдили това.

Генерал Конашенков, цитиран от ТАСС, потвърди обаче казаното по-рано от него, че министерството прекратява сътрудничеството с Пентагона в рамките на меморандума за предотвратяване на инциденти заради ракетния удар на САЩ, който той окачестви като "най-грубо нарушение" на този меморандум. Той уточни, че съответната нота е била изпратена и в Пентагона по военно-дипломатически канали през деня.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


104
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
1
 
19
 
! Отговори
Яж го преди 7 години
До ЕРДОГАН 20Ти гледай да не намажете и нещо друго, че руснаците няма да ви дадат нищо от Сирия. Ще ме изкефи пак да им се надървите, че тогава да ви гледаме сеира как ще ви опъват като ластици. Ако се надявате на САЩ да ви спасява съм повече от сигурен, че Тръмп няма да си мръдне пръста за вас чаршафи. Разбрали ер нещо си там неизвестно.
16
1
 
28
 
! Отговори
Доктор Джустик преди 7 години
Краварите в шок и ужас и безумен страх.Като страхът не е от вчера, той е тежък, хроничен и перманентно обострен. Фобос акутис. Неизлечим на настоящия етап.
15
6
 
21
 
! Отговори
онбашията преди 7 години
ако бях американски пилот, щях доста да се притесня
14
26
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Пука й на Америка, че червените, изостанали рубладжии, показват селските си фасони.
13
38
 
7
 
! Отговори
Лошо, Седларов! преди 7 години
Много лошо решение на Русия!Линията с Москва не е била прекъсвана даже по времето на Брежнев и студената война.Какво цели с това оня аутист в Москва?
12
0
 
14
 
! Отговори
въпрос преди 7 години
Какво следва оттук нататък?
11
1
 
4
 
! Отговори
Джо преди 7 години
Паци, *** off
10
6
 
39
 
! Отговори
БФС преди 7 години
САЩ===33 държави са били бомбандирани след 1950г. От тях 17 държави са били бомбандирани след 1990г--> Хитлер на 21 век.(само войната в Ирак отне повече от 400000 човешки живота)Тия твари ще почнат и нас европейците скоро да атакуват тъй като петрола свършва ,а те ще искат да ядът и да тъпчат дебелите си ***.
9
3
 
39
 
! Отговори
До Стамат от Карноба преди 7 години
Ти гледай "джуджето" да не натисне копчето, че тогава ще пишеш от облаците!
8
1
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Алоооу не си чешете интригантски езиците и се молете за разум и мир от двете най-големи държави, защото някой от тях направили грешка, край със Света!
7
7
 
51
 
! Отговори
Беселина преди 7 години
Напълно съм съгласна и затова поствам отново:САЩ атакуваха:-без да е проведено официално разследване кой е виновен за химическата атака (може би се страхуват, че истината ще излезе наяве, че това са джихадистите, а не Асад)-без мандат на ООН-без разрешение на КонкресаНе само в нарушение на международното право, но и в нарушение на американските закони.Веднага след атаката Ислямска държава е започнала офанзива в района, опитвайки се да се възползва от отсъствието на сирийските ВВС.
6
4
 
21
 
! Отговори
скаут преди 7 години
вие форумци по- добре мислете за ефенди Ердоган ........................,че ви е по-близо и има пряко отношение към България.
5
7
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
САЩ атакуваха:-без да е проведено официално разследване кой е виновен за химическата атака (може би се страхуват, че истината ще излезе наяве, че това са джихадистите, а не Асад)-без мандат на ООН-без разрешение на КонкресаНе само в нарушение на международното право, но и в нарушение на американските закони.Веднага след атаката Ислямска държава е започнала офанзива в района, опитвайки се да се възползва от отсъствието на сирийските ВВС.Това какво ви говори? САЩ=ИДИЛ=Ал Кайда
4
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
студената война е вече факт
3
12
 
35
 
! Отговори
BURZUM преди 7 години
Тръмп ще изпадне в паника ,ще се оглежда и ще чака удъра...тоя клоун не знае с кого си има работа Путин е отмъстителен не прощава предателствата.....очаквайте скоро разкрития за това как бе избран клоуна....
2
19
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ужас, американците май прекалиха с тази атака! Руснаците са се ядосали много и ако Тръмп не се извини много бързо, могат да стигнат и до много по-крайни мерки. Говори се, че някои ястреби в Кремъл са готови дори да поискат пълна забрана на възможността американци да посещават мавзолея на Ленин!
1
41
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Русия най-добре ще направи, ако построи една стена около границите си. Направо силово поле, един фотон да не може да премине!Така за 10000 години и чак после ще влезат археолозите.