Виктор Орбан получи отсрочка от Брюксел

ЕК: Няма системен проблем за демокрацията в Унгария
12 апр 2017 21:00,
53
Виктор Орбан получи отсрочка от Брюксел
Снимка: Архив, Reuters

Европейската комисия даде 2 седмици отсрочка на Виктор Орбан и ще му позволи да се защити, преди да реши дали да го накаже за нарушение на европейските ценности и принципите на демокрацията.

По инициатива на Жан-Клод Юнкер Комисията днес се запознала с последните законодателни промени и инициативи на Орбан, като реши само да изрази загриженост по тях, без да предприема засега каквито и да е действия.

Става дума за промените в закона за висшето образование, които заплашват съществуването на финансирания от Джордж Сорос Централно-европейски университет в Будапеща, подготвяните поправки за финансирането на чуждестранните неправителствени организации, промените в миграционния закон, които предвиждат всички кандидати на убежище да се държат в затворени центрове. Тревога предизвикват и ситуацията на ромите, както и на бремените работещи жени, съобщи първият заместник на Юнкер Франс Тимерманс.

Еврокомисията разгледала националното допитване, добило популярност като "Спрете Брюксел". В него гражданите се призовават да отговорят на 6 въпроса, свързани с разпределението на правомощията между евроинституциите и националните власти по отношение на миграцията, социална политика, данъчното облагане и енергийните цени. От унгарците се иска да вземат страната на Будапеща или на Брюксел по това кой да има право да взема решенията по тях.

Виктор Орбан ще може да се защити по обвиненията, че ограничава демокрацията и се обявява срещу единството на Европа пред Европейския парламент на 26 или 27 април. Той ще участва в дебата, като ще може да изложи позицията на правителството си по законите.

Евродепутатите поискаха да дебатират ситуацията в Унгария, а социалистите и зелените настояха ЕНП да изключи от редиците си партията на Орбан - "Фидес".

Още по темата

След изслушването в Европарламента Европейската комисия ще се произнесе дали законите нарушават европейското законодателство и дали ще се започнат законодателни процедури към Будапеща.

Комисията обаче няма да задейства процедурата за разследване на върховенството на закона, нито е обсъждала спиране на европейското финасиране за страната.

Според зам.-председателя на ЕК Тимерманс въпреки многобройните конкретни случаи, "няма систематична заплаха за демокрацията и върховенството на закона в Унгария".

Тимерманс посочи, че за разлика от Полша, срещу която се води разследване, унгарските власти са готови на диалог и Брюксел ще използва тази възможност да се опита да им повлияе.

Разследването за върховенството на закона може да доведе до отнемане правото на гласуване в Съвета, където заседават страните членки.

Най-оспорвана се очертава битката за Централно-европейския университет, който Тимерманс нарече "перла в короната на Централна Европа" - ценност, която трябва да бъде защитена".

По националното допитване Еврокомисията ще напише свои отговори на въпросите в него, за да даде възможност на унгарците да се ориентират преди да направят избор.

Тимерманс обаче предупреди, че Будапеща ще бъде подложена на политически натиск от другите държави и от европарламента, "които ще искат да знаят в каква посока Орбан води страната". Това сега било трудно да се разбере, каза заместникът на Юнкер.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


53
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
0
 
0
 
! Отговори
Неволята преди 7 години
Унгарците продължават да са на улицата и това е добрата новина - че за разлика от нас не разчитат на Брюксел да им решава проблемите. Позицията на Еврокомисията е слаба
33
0
 
0
 
! Отговори
Жалко преди 7 години
Юнкер показа, че първо е ЕНП, а после всичко останало
32
0
 
0
 
! Отговори
Магазинера преди 7 години
ЕНП не могат да си позволят да загубят унгарските евродепутати в ЕП и Унгарските грасове в Съвета. Орбан това го знае и затова е толкова дързък. А инаме диалогът с Еврокомисията ще си тече докато всички го забравят. Също както този с Полша или механизмът за наблюдение на корупцията в България - някакви хора си заработват заплатите с тях, но на никого не пречат
31
2
 
8
 
! Отговори
Циник преди 7 години
Такава реакция от страна на ЕС всъщност само за пореден път показва, кой , и как ни управлява! НПО-та като това на Сорос не се интересуват, и не признават демокрация..национална принадлежност...или независимос - и макарче твърдят, че се борят за тях - всъщност ги потъпкват, и лансират идеите на създателите им! Всъщност такива НПО-та са заплаха за суверинитета , и сигурноста на всяка страна в която са пуснали пипала! С натрупани милиарди такива като Сорос ни налагат мултикулти, неолиберализъм, и лъжи
30
0
 
12
 
! Отговори
хаха преди 7 години
Всички знаят,че Орбан е пич и защитава националните си интереси,както и интересите на европейските граждани,дори и тези които официално го критикуват,му стискат задкулисно ръката и казват "Браво!".
29
0
 
9
 
! Отговори
do 38 преди 7 години
Фараж и Англия ли даваш за пример?Същата Англия която не дава и казва на Шотландия че е по добре да не напуска кралството.За тези борци за демокрация ли говориш.За Великобритания която искала да ползва пазара на ЕС,но да не следвала правилата като другите?За Фараж,който каза че България била мафиотска държава и нямала място в ЕС?Тази Великобритания колонизарала почти целия свят и която държи под поданичеството на Кралицата няколко държави.По голяма глупост не бях чувал.
28
1
 
9
 
! Отговори
Таси преди 7 години
Не посмяха да го линчуват,както нищо не направиха на Гърция и на Полша след толкова заплахи.Лаят,лаят,но ги е страх,че ако излязат още 2-3 държави от ЕС и доминото ще се срути.Само заплахи и диктат,това ли е демокрацията,която искахме?
27
16
 
0
 
! Отговори
булгар демократ преди 7 години
да защитим Сорос и университетите му от Путин и русифилистите!!Долу русофилите, само БХК и демокрация!, да се борим за свобода и равенство!
26
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Статия "AUSTRIAN police warn blonde-haired women to dye their hair dark so as to be less appealing to Muslim rapists"Австрийската полиция препоръчва на русите жени да си боядисват косата тъмна, за да са по-малко привлекателни за мюсюлманските изнасилвачи ... В Осло (клипчето долу) е същата история. Импотентните либерас*ки държави са в тотален упадък - могат да ги изнудват всячески, но не и да защитават гражданите си. Дано Орбан и Унгария да издържат като пример за всички.
25
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До алоMи то същото беше и при СССр - само дето нищо не изтегляха а идваха с танковете!За какви *** ценности става въпрос? мокрите сънища на танте меркел?
24
25
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не знам защо Брюксел изобщо контактува с този руски чyкyндур Орбан. Да ходи да го дyха на Путин и изобщо не го канете по никакъв повод нито в Брюксел нито в Европа.
23
20
 
2
 
! Отговори
ало преди 7 години
Парите идват от Брюксел и големите икономики в ЕС,естествено че те са шефовете.Вие кво очаквате,България да ръководи ЕС.Утре ако големите решат спират еврофондовете за Унгария,затварят заводите за коли и техника,изтеглят инвестицийте и Унгария ще стане една бедна държава,а Орбан ще го линчуват веднага.Но в ЕС не се действа така,всеки е свободен,Орбан има власт и ръководи,като никога не казвал че за него има път изван ЕС.Поздраваи България и Бойко за победата и за европейския път на България.
22
1
 
20
 
! Отговори
смЕх преди 7 години
Само да попитам какво значи дали са му отсрочка да не би да изстрелят "томахавки" по Будапеща? Унгарците са горд народ, а Орбан с право носи панталони и държавата им просперира за разлика от нас и иначе голямата и силна на вид банкянска тиква която се оказа скимтящо пале пред големите началници.
21
0
 
29
 
! Отговори
luckyman преди 7 години
И при СССР-а, СИВ-а и Варшавския договор нямаше такъв диктат, унижение и поробване! Не смятам, че са били хубави и демократични, просто казвам, че от трън се насадихме на глог.. ..а и още какво ни се готви, дано оцелеем!
20
6
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ЗАБРАНЕТЕ СОЦИАЛИЗМА
19
0
 
22
 
! Отговори
Бай Хой преди 7 години
На Орбан не трябва да му пука, толкова хора са го избрали. А тия от ЕС се подиграват с унгарския народ.
18
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Докога ще позволяваме на банда брюкселски чиновници да тъпчат държавните ни ръководители и да ги принизяват до свои слуги?
17
0
 
15
 
! Отговори
bigpick преди 7 години
Превърнаха ни в пазар на ЕС и то с второ качество стоки. При всичката ни липса на средства.
16
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"По националното допитване Еврокомисията ще напише свои отговори на въпросите в него, за да даде възможност на унгарците да се ориентират преди да направят избор."Тоест ЕК ще извършва антидържавна, подривна дейност с цел да раздели унгарското общество на враждуващи лагери. Крайно противно, нагло и безочливо вмешателство във вътрешните работи на Унгария.
15
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тоест ЕС си позволява да държи сметка на министър-председател за действията му в собствената му страна.