Ердоган готви нов референдум, този път за еврочленството

Стотици пък излязоха на протест срещу спорния резултат от допитването
140
Ердоган готви нов референдум, този път за еврочленството
Снимка: Reuters

Турският президент Тайип Ердоган каза на международните наблюдатели "да си знаят мястото" в отговор на критиките им, че референдумът в Турция не е отговарял на международните стандарти, предаде Ройтерс.

Още по темата
Обръщайки се към свои привърженици пред президентския дворец в Анкара, Ердоган заяви също, че за Турция няма да е от голямо значение, ако ЕС прекрати преговорите с нея за членство.

Той добави, цитиран от Франс прес, че дори може да бъде организиран референдум, с който да бъде решено дали страната да продължи преговорите за присъединяване към ЕС.

Турският президент подчерта, че вчерашното гласуване на референдума е поставило край на дебатите за промени в конституцията и е довело да създаване на президентска република. Ердоган каза, че изпълнението на реформите ще започне със съдебната система.

По неокончателни резултати 51,4 на сто от гласувалите са подкрепили поисканите от Ердоган конституционни промени, предвиждащи преминаване от парламентарна към президентска система на управление.

Ердоган каза също, че Турция не признава докладите на наблюдателската мисия на ОССЕ, добавяйки, че някои държави от ЕС се противопоставят на конституционните промени в Турция повече от опозицията в страната.

Президентът посочи, че операцията "Ефратски щит" в Северна Сирия няма да е последната подобна акция в региона и че Турция ще извършва толкова военни операции, колкото е необходимо, в борбата си с тероризма.
 
В същото време стотици хора излязоха тази вечер по улиците на Истанбул да протестират срещу резултата от спорния референдум за въвеждане на президентска система в Турция, в който хората, отговорили с "да", печелят с незначителна преднина.

Около 2 хиляди протестиращи се събраха в Бешикташ в центъра на Истанбул и скандираха: "Крадец, Убиец, Ердоган!" Други дрънкаха с тенджери в знак на протест. Няма съобщения за сблъсъци с полицията.

В Кадъкьой, квартал в азиатската част на града, хиляди демонстранти развяваха постери, на които пишеше: "Не"-то не е приключило, а тепърва започва".

Организаторите на демонстрацията обясниха, че хората са против измамите, несправедливостта и кражбата на гласове.

Критици на управляващите протестираха и в други квартали на Истанбул, столицата Анкара и западния град Измир.

Ердоган пък се подигра на протестиращите с думите: "Доколкото виждам, онези пак са наизлезли с тенджерите и тиганите".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


140
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Хареса ми това, че най-големите градове в Турция показаха най-дългия пръст на Ердоган. Нещо да кажете умници които поддържате тоя самозабравил се султан. Или вие сте по-умни от тези хора? Средновековието ви влече повече. По-добре се скрийте някъде да не се излагате или си махнете капаците от очите
49
3
 
9
 
! Отговори
снайпера преди 7 години
До Яcтpeб OcмaнлиятaА аз.викам че тия коментари можеш да си ги пишеш в някой тypcки сайт, може и в макеьдонски за по-безопасно.
48
3
 
20
 
! Отговори
упс... преди 7 години
"Не важно кой - как е гласувал, важно е кой брои гласовете"Й.СталинХм, мъдър човек е бил!)))))
47
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Перкото фалшифицира едни избори, видя че не е проблем и ще ги подкара сега един след друг. Колкото по-рано го ликвидират толкова по-добре за света и нас. Много народ затри без причина и ще си го получи.
46
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Лай///нярите поддържащи неграмотния и побъркан Ердоган, като не харесват България, какво правят тук? Има няколко тук които смучат вувузелата на откачалника. Защо пишете в този сайт? Ако мислят, че допринасят с нещо да се харесва този пълен и:::диот, жестоко бъркат! Обратното, исторически българинът има особено отношение към Турция заради миналото, заради Батак, Петущица, Ст.Загора, за 1.5 милиона избити българи. Освен омраза и ненавист към Ердоган друго не предизвикват.
45
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И ако кажат "Да", какво ще направи типигьозът, много ми е любопитно хахах
44
1
 
11
 
! Отговори
Реалните резултати преди 7 години
75% Не25% неграмотни козари+ зверски фалшификации
43
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Струва ми се, че сте дивашка територия, населена с агресивни тъппанари като теб! Жалко, че има и читави хора там, наистина много, много жалко за тях!
42
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В булгейстан пък над 5 млн живеят по зле и от затворници.
41
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Баси... над 150000 души имало в затворите в пуйкия и всички те са некадърници? Ако е така...доста некадърници сте отгледали в пуйкия! Дали не сте некадърна държава?"Голяма цифра ти се струва пред 7 млн нали...:-):-):-)особено ако махнеш и малцинствата от тези 7 милиочета:-):-):-):-):-):-):-)Това са големи цифри за ***...шът:-)
40
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Яcтребе те изчезват от самосебе си...:-)До 20 максимум до 30 години...всичко туш:-):-):-)Това важи и за другите от запада...германия е страната на пенсионерите:-)холандия на третополовия:-) и т.н.Така показват статистиките за "застрашения" от изчезване индивид наречен "европеец"...скоро ще ги четем от енциклопедиите...като динозаврите:-):-)
39
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Баси... над 150000 души имало в затворите в пуйкия и всички те са некадърници? Ако е така...доста некадърници сте отгледали в пуйкия! Дали не сте некадърна държава?
38
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
*** са загрижени за некадърниците по затворите, за тези, които защитават чуждите интереси...*** адвокат не се става пред клавиатура...елате и ги защитавайте в Турция:-)Но преди това търсете сметка на тези, от вашия парламент...щот тамНякои защитават интересите на Русия...:-)Някои на ЕС...:-)Някои на Сащ...:-)Искайте първо сметка за това...после защитавайте правата на турците:-):-):-):-):-):-P
37
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Erdogan e veche bash Choban v Krivoglavostan.
36
10
 
8
 
! Отговори
Ястреб Осмaнлията преди 7 години
Към общината на Виена имаше длъжносттно лице, чиято задача беше да гледа дали турците идват. До средата на 1890'те постът му беше на крепостната стена. След като стената беше съборена, постът му беше преместен на една от наблюдателните кули на пожарната охрана. След като най-накрая се убедиха, че турците не идват, през 1964 година постът беше закрит и длъжността премахната от общината.Ммммм ... май е време да го откриват този пост пак ... някой да се озърта, дали турците идат ...
35
9
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Абе ще ви увеличът ли ся пенсиите и заплатите в бг, че не разбах...:-)Намерихте ли 400 души да пазят границата...или патриотите ще го направят безплатно...:-)Изчистихте ли си мръсния въздух...:-)Взехтели помощите за 1 км тел за великата ганьовса мрежа:-)Днес колко бабки хвърлиха през балкона пари:-)Блъснаха ли някой на пешеходна пътека...Още сте в европейското по корупция нали...държите ли първенството в ръце:-)Къде закъсня днес линейката...ЕЖЕДНЕВИЕТО НА ГАНЬОСТАН.
34
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Без диктатура може, но кой? Тя чросто си съществува навсякъде.Формите са различни, диктатурата е многолика. Таиип обаче взе много прозрачно да преиграва. Сценарият го затруднява или въобще не е наясно със сценария? От всяко положение, Турция вече е по нанадолнище.
33
0
 
2
 
! Отговори
До 49 преди 7 години
Другият път ще ти донеса две, стига квичал Гейчо!!!
32
4
 
7
 
! Отговори
Бабана секиджам преди 7 години
До osmanВнимавай какви ги дрънкаш, защото Бойко е приятел с Ердоган и може да нареди да те екстрадират в зандана на Диарбекир,където да те експроприират и изгниеш там до края на дните си!
31
1
 
8
 
! Отговори
Джедай Мастър преди 7 години
Браво на Ердоган! Доказа, че не е *** мижитуркаи че човешката воля няма спирачки. Следват: Референдум за Луната, за Марс и за Юпитер. И много силна агитация за Слънцето следващия път. Фашистите пречат на природно бавноразвитите турци да си завземеат Слънцето, където да се разхождат с противните си мустаци и кръгли глави и да се фукат колко са близо до Алах