Брюксел към Ердоган: Смъртната присъда е краят ви за ЕС

ЕК подкани Турция да се върне към Европа и да не се отдалечава
Обновена: 18 апр 2017 21:46 | 18 апр 2017 20:48,
69
Брюксел към Ердоган: Смъртната присъда е краят ви за ЕС
Снимка: БТА

Дори само насрочването на референдум за връщането на смъртното наказание в Турция ще означава край на преговорите за влизането й в ЕС. Това заяви днес говорител на шефа на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.

"Преминаването от реторика към действие ще е ясен знак, че Турция не иска да е член на европейското семейство", заяви говорителят.

Още по темата

Той нарече въпроса за смъртното наказание "най-червената от червените линии" за преговорите, които Турция води за влизането си в ЕС от 2005 г. "Дори няма да обсъждаме такава възможност", категоричен беше говорителят на Юнкер.

Той подчерта, че ЕС е категорично против смъртното наказание и че това е един от основополагащите принципи на Съюза и "символ на Европа по света".

Говорителят призова противниците и поддръжниците на промяната на държавно управление от парламентарна към президентска република в Турция, да проявят въздържаност.

"Насърчаваме Турция да се върне към ЕС, а не да се отдалечава още повече и по-бързо от нас", заяви говорителят на Жан-Клод Юнкер.

Властите трябва внимателно да подберат следващите си стъпки, като се стремят към възможно най-широк национален консенсус, посочи говорителят, като се позова на малката разлика и широкообхватните последици от референдума в неделя.

Европейската комисия призова турските власти да разследват съобщенията за нарушенията на изборните правила, установени от международните наблюдатели от ОССЕ.

Наблюдателската мисия обяви, че референдумът е проведен при по-ниски от международните стандарти. Цитира се и решението да се броят и неподпечатани от изборните секции бюлетини.

Председателите на Европейската комисия Юнкер и на Европейския съвет Доналд Туск до момента не са последвали примера на американския президент Доналд Тръмп, който се обади на Реджеп Ердоган, за да го поздрави за резултата от референдума.

Междувременно европейските либерали се присъединиха към социалистите в Европарламента в искането за прекъсване на преговорите за членството на Турция в ЕС. За разлика от евросоциалистите, които искат европейската перспектива на страната да бъде отнета, след като конституционните промени бъдат приети, либералите настояват това да се случи незабавно. Техният лидер Ги Верхофстат настоява ЕС да преосмисли изцяло отношенията си с Турция.

Най-голямата парламентарна група в Европарламента - на ЕНП засега не е излязла с официална позиция, но нейният водач Манфред Вебер заяви в Туитър, че "референдумът е исторически прелом" и че "Турция е отстъпила от демокрацията и върховенството на закона".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


69
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
СЛУШАЙТЕ ***...МАХНЕТЕ НИ ОТ НАТО И ПРЕКРАТЕТЕ ЕС ПРЕГОВОРИТЕ:-):-):-)НАЙ-МНОГО *** СЛУШАТ...В БРЮКСЕЛ НАЙ-МНОГО НЕГОВАТА ДУМА ВЗИМАТ НА СЕРИОЗНО И СЕ СЪОБРАЗЯВАТ С НЕГО...:-):-)ИНАЧЕ АКО ЯДОСАТЕ *** ЩЕ ДЪРПА УШИЧКИ:-)
11
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ot Bruksel gi e strah ako smarnoto nakazanie e v deystvie shte ima mnogo teroristi v besiloto koito sa pionki na zapada
10
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Така грозно ги изманипулира господина Ердоган че не може по добре и те са прости като нас дори повече ами те всичко дължат на Европа ама всичко !Бош има завод като град с светофари пешеходни пътеки....
9
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Вместо той да я въвежда, трябва САЩ и Китай да я премахнат.
8
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не само смъртната , ами онова с изнасилването на деца ? Мислих че се оправят ама не . Много хубав анализ направиха днес по БHT .
7
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
АКО ПИТАШ ***...ЗА ТУРЦИЯ НА НИКОЙ НЕ МУ ПУКА...КАТО ГЛЕДАМ ПЪК ЗАПАДНИТЕ НОВИНИ КОЛКО ПЪТИ НА ДЕН ТУРЦИЯ И ЕРДОГАН:-)ЗНАЧИ НЕЩО ИМА ТУК..."НЕ Е ВАЖНО ДА ТЕ ОБИЧАТ...ВАЖНО Е ДА СЕ СЪОБРАЗЯВАТ С ТЕБ":-)
6
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Те за 50 години не влязоха в ЕС, че сега ли ще ги плашят. Имам подозрения, че ЕС се управлява от ***...
5
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Насърчаваме Турция да се върне към ЕС, а не да се отдалечава още повече и по-бързо от нас", заяви говорителят на Жан-Клод Юнкер."АБЕ ТЕЗИ ЗАПАДНЯЦИ НЕ ГИ РАЗБИРАМ...ЗА КАКВО СЕ ТРЕВОЖИТЕ...НАЛИ НЕ НИ ЩЕТЕ...КАКВО ВИ СТАВА:-):-):-):-):-):-):-)
4
10
 
9
 
! Отговори
РЕФЕРЕНДУМ преди 7 години
РЕФЕРЕНДУМ и Пропадналата България да се управлява от великия СУЛТАН,и ще се подобри жизнения стандарт на бедното българско стадо
3
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ЕХ БЕ БРЮКСЕЛСКИ ЗЕЛКИ, ТОВА ГО ЗНАЕ ЕРДО...А ДАЛИ МУ ПУКА??? ВИЕ НЕ РАЗБРАХТЕ ЛИ, ЧЕ ВЕЧЕ НИЕ НЕ ВИ ЩЕМ!!!"НИЕ ЩЕ ПРОМЕНИМ СИСТЕМАТА НА "ТУРЦИЯ", А НЕ "РЕЖИМА"...ДОРИ И ОПОЗИЦИОННАТА ПАРТИЯ МАКАР, ЧЕ ИМА ПРЕТЕНЦИИ...НЕ МУ ИЗЛИЗА ГЛАСА КОЛКОТО НА ЗАПАДА...Ту ГРАЖДАНСКА ВОЙНА ЩЯЛА ДА СТАНЕ ВСЕКИ МОМЕНТ...(БУДAЛИСТАНЕЦ) ИСКА ВИ СЕ:-)Ту НЯМА ДА НИ ПРИЕМАТ В ЕВРОПА...НЕЩА, КОИТО СЕ ЗНАЯТ ОТ ВСЕКИ:-)АБЕ СТИГА СТЕ ДЖАФКА ЛИ БЕ "ДЕМОКРАТИ":-)
2
10
 
10
 
! Отговори
EVET преди 7 години
Да живеее великия СУЛТАН....долу третопловия съюз
1
3
 
3
 
! Отговори
@@@@@ преди 7 години
ОПАААААА !!!!!