Светска или ислямска? Ердоган срещу идеите на Ататюрк

В културно отношение Турция е само повърхностно модерна държава
18 апр 2017 12:15, Елка Василева
219
Светска или ислямска? Ердоган срещу идеите на Ататюрк
Снимка: архив, Reuters

Чрез президентската система, към която се стреми, Ердоган иска да промени политическата система в Турция. Обвързвайки я с ислямските традиции обаче, той загърбва идеите на основателя на републиката Кемал Ататюрк, пише Дойче веле.

Молбата на халифа била скромна - по време на петъчната молитва да носи тюрбан в стила на султан Мехмед Втори от 15 век. И искал да знае дали новоизбраният президент имал нещо против. А той отвърнал безцеремонно: "По-добре е халифът да носи редингот, както е прието за държавните мъже." А по-късно добавил, че самият той смятал халифата за "пълна глупост".

Тази история, описана от историка Сюкрю Ханиоглу в биографията на първия президент на турската република Мустафа Кемал, е симптоматична за решителния и безцеремонен начин, по който подхождал Ататюрк към религиозните и политически традиции на току-що разпадналата се Османска империя.

Също толкова безцеремонно той постъпил и по отношение на имама, който дотогава отговарял за турското Национално събрание - премахнал ненужния пост. "Нямаме никаква нужда от молитви", отсякъл Ататюрк. По този повод Ханиоглу пише, че за Кемал Ататюрк съществувала само една религия - религията на светската република.

Оспорвани реформи

Големи части от турското население се отнасяли с резерви към реформите на Ататюрк. Образованият градски елит ги одобрявал, но дълбоко свързаното с традициите мнозинство не искало и да чуе за тях. Повечето турци се съпротивлявали срещу въвеждането на Григорианския календар, на лаицизма като основен принцип на републиката, срещу замяната на феса с европейския цилиндър, срещу смяната на арабската с латинската азбука, както и на въвеждането на избирателното право за жените през 1934 година.

Мустафа Кемал, наречен Ататюрк (баща на турците), влиза в историята на турската република като неин модернизатор и до днес е смятан за неин най-значим представител. Историкът Ханиоглу пише, че в действителност Кемал Ататюрк и съмишлениците му са подценили реалностите в турското общество.

"Ръководството на младата република подцени най-осъдително съпротивителната сила на социалните пластове в едно мюсюлманско общество".

В края на 19-и и началото на 20-и век турското ръководство и много европейски интелектуалци били убедени, че скоро религията ще остане само блед спомен от далечното минало, добавя турският историк.

Опонентът

Сегашният турски президент иска да въведе президентска система. Географът от Центъра за турски и интеграционни проучвания в Есен Канер Авер предполага, че Ердоган иска да влезе в историята като най-важния държавен глава след Ататюрк. Има и още нещо, твърди Авер. "Ердоган се стреми към абсолютната власт. И затова му трябва тази конституционна реформа. Само така може да подкове конституционно президентската си система", казва той.

Към това се прибавя и фактът, че през 2023 година се навършват 100 години от основаването на републиката. "Тогава Ердоган иска да се покаже като могъщия управник, който е извадил Турция от сегашната кризисна вътрешно- и външнополитическа ситуация и я е повел към бъдещето", твърди Канер Авер.

За да получи достатъчна подкрепа за конституционната реформа, Ердоган разчиташе именно на това мнозинство от турците, което от над 100 години е против реформите на Кемал Ататюрк.

Освен това Ердоган води и една решителна политика на символите: той разпореди да бъде издигната голяма джамия на хълм над Босфора, повиши данъците върху алкохола и забрани продажбата му в близост до джамиите. Ердоган наложи волята си и спрямо жените, на които отново е позволено да носят забрадки в обществените учреждения, например в университетите.

Референдум и за културната идентичност

В идеологическо отношение, казва Канер Авер, Ердоган произхожда от национално-консервативната религиозна среда. "И ако постигне целите си, в държавния апарат ще бъдат въведени съответните елементи на тази среда", казва той.

Авер обаче не вярва, че Турция ще стане наистина ислямска република. "Във всеки случай доминацията на национално-консервативните ислямисти в структурите, вероятно и в законодателството, обществения живот и академичните среди ще се усеща по-силно, отколкото днес", посочва той.

Ердоган иска да въведе нов политически ред в страната. За целта той използва и културни средства, чрез които се определя и като идеологически противник на Кемал Ататюрк. В културно отношение Турция е само повърхностно модерна държава, твърди Авер. "Ердоган използва скритите консервативни енергии в обществото", казва той и смята, че затова и гласуването за президентска система е същевременно и гласуване за културната идентичност на Турция.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


219
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
170
2
 
10
 
! Отговори
Пабло Ескобар преди 6 години
На този етап някой ще стои на червеното килимче във Вашингтон за да обяснява как така аджеба допуснаха един политик с килийно образование да прецака най- стратегическия съюзник на САЩ в югоизточна Европа. Същото важи и за ЕС и Великобритания. Бая кьотек ще има ;))). А Ердоган е минало без бъдеще, само дето ще затрие най- светлата част от народа си. Дежа вю някакво имам с едни мандраджии на север......
169
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ааЧе Турция вече не е светска държава. Забрадки, фереджета, забрана на алкохол, пълни джамии, шериатски правила, отричане на Турция на Ататюрк и приемане на това, от което Ататюрк освободи турците - осменската империя, политически арести, арести на интеличенция. Какво цивилизовано и европейско има в тези практики и начин на живот?
168
1
 
5
 
! Отговори
Важно преди 6 години
Хванали са халифът Ал Багдади. Какво се занимавате с тоя ердьо само?
167
0
 
3
 
! Отговори
осман преди 6 години
Турция и еврофондове.хахъхаха .много сте жалки наистина.........
166
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Още преди 5 години саудитите с които работех ми казваха ча Ататюрк е бил най-голямото зло за Турция и добре че е Ердоган да ги върне в правия път. Правете си сметка къде отиват.
165
5
 
3
 
! Отговори
абв преди 6 години
вие от абв си късайте задниците .аутсайдери.следващия път поне ние от дост ще сме в парламента .а вие ще крякате по телевизиите срещу дост.дерзайте...
164
2
 
20
 
! Отговори
АБВ преди 6 години
Все си мислех, че глупаците в България са много, но сега мисля, че спрямо тези в Турция българските, все едно липсват. Мога да кажа на привържениците на фереджетата - поздравления, а на останалите - спасявайте се , преди да сте станали като тези в Саудитска Арабия.
163
2
 
25
 
! Отговори
Манолски преди 6 години
Това което сам си направиш, никой не може да ти го направи! Тур.чолята избраха религиозния фанатизъм и посредствеността пред светската република! В страна, където няма свобода на словото, няма редица човешки права да правиш референдум е супер смешно.... да ви е честито разделението на нацията, смешници
162
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Съветска Турция за Одринско, Босфора и Дарданелите. Анадолска Турция и Кюрдистанска Турция.
161
14
 
5
 
! Отговори
extremist преди 6 години
Светска или ислямска? - НОВОИЗЛЮПЕНИ ДРЕБНИ "ЕВРОПЕЙЦИ" , ТОВА НЕ Е ВЪПРОС КОЙТО ТРЯБВА ДА ВИ ВЪЛНУВА ЗАЩОТО ТОВА НЕ Е ВАШАТА ДЪРЖАВА И ДОКАТО НЕ НАРУШАВА ИНТЕРЕСИТЕ НА ДРУГИ ДЪРЖАВИ , СИ ГЛЕДАЙТЕ ПРОБЛЕМИТЕ ВЪВ ВАШАТА ***
160
2
 
15
 
! Отговори
ognyanz преди 6 години
До 180: На това, дето го пишеш, му липсва, както казват на английски "common sense" - здрав смисъл. Къде е Крим, къде са емигрантите в Турция и изнудването на ЕС от Ердоган за пари и кой какво трябва да прави. Европейския съюз има прости икономически лостове да въздейства на Турция. А не иска да ги използва. А Русия го направи бързо и решително. Путин им спря туристите и търговията и за по-малко от година Ердоган (който беше много ербап отначало) клекна, и отиде в Москва да се сдобрява.
159
8
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Никак, ама никак добре за България не се развиват нещата в Турция. Тотален курс към ислямизация, мечти за султан (ония, неграмотните в централна Турция още са в 18-ти век), агресивен егоманиак - президент, огромна модерно въоръжена армия на фона на нашата (над 640 000, на фона на нашите няма и 40 000). Не е поискал, не е анексирал Кърджалииско за три дни. И НАТО, и ЕС няма и да гъкнат, освен с някоя пиКлива декларациика, санкцийки и тем подобни тинтири-минтири.
158
0
 
3
 
! Отговори
снайпера преди 6 години
Каквото си пожелаеш, това ще е.
157
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименА защо Ердоган трябва да си харчи парите за бежанци,вместо да ги инвестира в икономиката.Прав е човека,ако Европа не иска бежанци в двора си,най-малкото трябва да плати за изхранването им.Ще харчи парите си за да не разваля рахата на онези които ги прогониха от родния им край.Съжалявам но самата истина е.
156
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ognyanz178 Има,защото в момента Ердоган изнудва ЕС,с мисълта,че щом Брюксел не направи нищо по случая с анексията на Крим,няма да направи нищо и с договора за присъединяване на Турция към ЕС,от който Аркара получава пари и достъп до европейския пазар.Когато му ги спрат,ще се усети,дали е "победил кръстоносците".
155
0
 
1
 
! Отговори
снайпера преди 6 години
Грешиш, само един е! Много си лакома!!?
154
1
 
7
 
! Отговори
ognyanz преди 6 години
До 169: Какво общо има референдума в Турция с присъединяването на Крим (също след референдум) към Русия. И от Ердоган ли ще правим антируска пропаганда.
153
1
 
2
 
! Отговори
снайпера преди 6 години
Брей, па скромна бе!
152
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ердоган-диктатор на глинени крака.
151
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ахахаха- "авангарден ислям" е много готино.Ами, не съм, ама такива са "дескриптивните реалности" на съвременната политика.Може да е постмодерен диктатурен демократизъм.Другаде може да е постленинистки антиинтернационалистичен неокапитализъм.Терминологизацията е много гъвкав инструмент.;)