Ердоган: Референдумът не ме прави вечен управник!

Смъртен съм, може да почина във всеки момент, заяви турският президент
19 апр 2017 12:52, Елка Василева
85
Ердоган: Референдумът не ме прави вечен управник!
Снимка: Reuters

Турският президент Реджеп Ердоган заяви, че резултатът от референдума в Турция не го прави "вечен управник".

Всъщност аз съм смъртен, може да почина във всеки момент, каза вчера Ердоган в интервю за телевизия Си Ен Ен. Президентът отговаря на въпроси на журналисти от медията в резиденцията си в Анкара.

Ердоган изтъкна, че няма намерение да използва предоставяните след референдума широки правомощия за лични облаги.

Още по темата

"Системата представлява сама по себе си промяна, трансформация в демократичната история на Турция. Там, където съществува диктатура, не е необходима президентска система на управление", поясни Ердоган.

Турският президент заяви, че Европейският съюз не изпълнява своите ангажименти по отношение на приемането на Турция в състава му.

"ЕС ни кара да чакаме вече 54 години. От политическа гледна точка това е нетърпимо. Старахме се да изпълняваме всички изисквания за приемане в ЕС, а блокът не изпълнява обещанията си", каза Ердоган.

Същевременно той посочи, че ако Брюксел промени държанието си към по-добро, Анкара е съгласна да почака още.

"Ако те изпълнят обещанията си, ще можем отново да седнем на масата на преговорите", каза Ердоган.

Във връзка с отношенията на Турция със САЩ турският държавен глава посочи, че е удовлетворен от състоянието на отношенията със САЩ при администрацията на президента Доналд Тръмп. Ердоган добави, че се надява на двустранна среща с Тръмп.

"Ще бъде по-добре да се срещнем лице в лице и по този начин отношенията ни да се развият още повече", каза Ердоган в отговор на въпрос за състоялия се в понеделник телефонен разговор с Тръмп.

"Начинът, по който Тръмп подхожда към проблемите, ни удовлетворява. В качеството си на съюзници САЩ и Турция са способни да разрешават сериозни проблеми", подчерта Ердоган.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


85
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари