Бивши съветски републики отменят кирилицата. Защо?

Така цял един народ изведнъж може да се окаже неграмотен
29 апр 2017 11:34, Елка Василева
405
Бивши съветски републики отменят кирилицата. Защо?
Снимка: архив, Reuters

Казахстан отменя кирилицата: това щяло да помогне на казахите да научат по-бързо английски език. Предложението на президента Назърбаев срещна широко одобрение. Други страни от бившия СССР отдавна изпревариха Казахстан, пише Дойче веле.

Разговорите за връщането към латинската азбука, която е била използвана в казахския език от 1929 до 1940 година, се водят вече повече от четвърт век.

Основните аргументи в полза на латиницата гласят, че с нейна помощ казахите ще могат бързо да овладеят най-разпространения език в света - английския, както и че с негова помощ те ще могат да подобрят взаимоотношенията си с живеещите в чужбина (в 48 страни!) етнически казахи. Твърди се също, че латиницата можела по-добре да отрази фонетичните особености на казахския език.

През декември 2012 година, когато президентът на страната Назърбаев оповести своята стратегия за бъдещото развитие на държавата - под мотото "Казахстан - 2050", той обоснова и нуждата от преминаване към латиница.

Както пише "Зюддойче цайтунг", Казахстан дори изостана от другите държави, предприели подобна стъпка. След разпадането на СССР държавите с предимно тюркскоезично население в Кавказ и Централна Азия се споразумяха да въведат един модифициран вариант на латинската азбука, съдържащ графични знаци за някои специфични местни фонеми.

Раздяла с руския?

Туркменистан, Узбекистан и Азербайджан отдавна направиха тази решителна крачка. Само Казахстан, Киргизстан и Таджикистан все още използват модифициран вариант на кирилицата, припомня германското издание и допълва, че в цялото бивше съветско пространство отдавна тече мощна тенденция на раздяла с руския език.

Според проучване на изследователите от "Евромонитор интернационал", делът на онези, които наричат руския свой първи език, през последните десетилетия е намалял значително във всички бивши републики на СССР. В Латвия – от 41% на 30%, в Естония – от 33% на 23%, а в Казахстан – от 34% на 21%. Единственото изключение е Беларус, където делът на хората, за които руският е майчин език, се е увеличил.

Предложението на Назърбаев срещна сериозен положителен отзвук сред сънародниците му независимо от политическите им предпочитания. Много от тях смятат, че след изоставянето на кирилицата казахският език ще получи нова възможност да съхрани своята самобитност, но и да се обогати, приемайки нови думи от европейските езици.

Експертите спорят обаче по въпроса за продължителността на процеса на преминаване към латиницата. Някои от тях - като Султанбек Султангалиев - смятат, че преходът ще отнеме доста години. Други - като известния в страната лингвист и популяризатор на казахския език Канат Тасибеков - смятат, че всичко може да стане мигновено – както при парична обмяна.

Той предлага книгите на казахски език да започнат да се издават на латиница от мига, в който се извърши промяната. В случая става дума не само за художествената литература, а и за учебниците, както и изобщо за всички печатни произведения, издавани в страната.

Само Пушкин на кирилица?

Така цял един народ изведнъж може да се окаже неграмотен, защото ще е необходимо да изучава новата азбука. От 2018 година нататък учителите в Казахстан ще бъдат обучавани да преподават новото четмо и писмо.

Канат Тасибеков обаче смята, че специално обучение по новата азбука няма да е необходимо, тъй като всички граждани на Казахстан познавали латиницата, поради това, че са изучавали някакъв европейски език.

Всъщност и Тасибеков, и Султангалиев подчертават, че руският език все пак ще продължи да се изучава в училище. "Нашите деца и внуци ще четат Пушкин на кирилица, а казахските национални поети - на казахска латиница", казва Тасибеков.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


405
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Македонски Да ти поясня ... Виж и намери как е името на Казахстан когато е създаван от болшевиките .Тогава имаме, КАЗАКСКА С С Р ,,...ПРОУМЯВАШ ЛИ ! КАЗАКСКА .....Шпрех ..Правиш се на отворко ама си задръстен . Казак - казах ..въпрос на произношение .За чехите сме Бухари ,за гърците Вулгари ....
27
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 31"Смяната азбуката вкарва един натрод в цивилизационна яма , от която няма излизане.."Сега разбрах защо Казахстан, Монголия, Киргистан и други са вкарани в цивиризационната яма, щото СССР ги е задължил да пишат на кирилица. Истината е че болшевизма и комунизма ги вкара в цивилизационната яма а също и България, а не смяната на азбуката.
26
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Нека се самоанексират към ЕС, че дълговете на западняците тряба да се връщат, а за да се върнат някой тряба да работи. да не искате немците или британците да работят по автомивките те си имат колонии с васали и крепостни селяни за тая работа с бодра крачка и напред към светлото европеско бъдеще ходооо мааарш. А старата немска крава ще им даде пари за адвалт, че да не им фалират държавите тотално след като народа им избяга към ЕС.
25
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Голям майтап! Света се побърка! Пушкин е мавър, но ще се чете на кирилица! Боже мили, какви ги правят твоите хора на земята?
24
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Кирилицата е с особен енергиен заряд, който е като защитен пояс над пишещите с нея. Напускаш кирилицата, напускаш защитена територия. Огледайте се.
23
2
 
3
 
! Отговори
мдаааа преди 7 години
До Анонимен 25 а аз си мислех ,ч е вече 27/28 години сме "американци" , пък показателите ни са , все едно през България са минали - чума , суша , вулкан , земетресение , цунами и икономическа катастрофа едновременно
22
2
 
9
 
! Отговори
Поясняване преди 7 години
Въпросът изобщо не е първостепенно за разграничаване от Русия. Разграничаването от Русия е петостепенно следствие. Въпросът е за обединяването на "тюрките" под скиптъра на Турция. Обявиха туркоманите, че и персите са турци.Това е лошо за Русия, но е лошо и за България. От една страна полумесецът на Велика Албания, от друга Турция, отгоре Босна, от изток - тюрки чак до Китай.Русофобските писания тук нямат смисъл, когато България е заложена на карта, както каза Борисов.
21
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Смяната азбуката вкарва един натрод в цивилизационна яма , от която няма излизане..
20
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен25 А сега демократите са ни качили на бурето .... Дай ми онази мизерия . в която нямаше ровещи по кофите и ключовете стояха под изтривалката, а по селата не се и заключваше .
19
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Трябва да филтри между народите , културите и цивилизациите .. Евреите , Грузинците , и Гърците си ползват техни си азбуки .. и не им пука..И да се откажат Казахстанците пак ще останат 250-300милиона на кирилицата.. Пак сме по добре от евреи , гърци и грузинци..
18
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
УКРОПИТЕ ВЕЧЕ СЕ ЕВРОПЕЙЗИРИХА СЕГА И КАЗАЦИТЕ ЩЕ ИСКАТ АРЕ БЕГАЙТЕ ДА ПАСЕТЕ ОВЦЕТЕ У ФАЛИРАЛА ГЪРЦИЯ ДА ВИ ТАКОВАМ НА ЕВРОЛИБАРСКИТЕ ЦЕННОСТИ
17
33
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Русофилите много добре знаят че кирилицата всъщност е пъпната връв която свързва България с Русия и за съжаление е увита няколко пъти върху българския врат, а любимото занимание на руснака е да дърпа пъпната връв когато българите се опитат да направят и една малка крачка напряко на русия. Затова и русофилството се държи неистово за кирилицата, защото иначе остават без майка кърмилница. България е обречена на вечна мизерия заради Русия.
16
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До до 11Явно бъркаш глаголицата и кирилицата. Кирилицата на която пишат руснаците е БЪЛГАРСКА азбука. Първата руска библия е на български език. Т.нар. църковно-славянски език е български език. Не си знаеш историята родоотстъпнико !
15
14
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Аааа, чак сега разбирам защо Кристиан Костов от Евровизия така перфектно говори английски, че даже с британски акцент!! Майка му нали е от Казахстан и това доста добре му се е отразило. На това ако викате неграмотен народ???? Я намерете момче на неговата възраст в България да говори така английски. Руски въобще не знаят днешните ученици, нито учат нормално английски в училищата, и собственият си език не знаят даже! Но нещата вървят натам - целият свят вече е поангличанчен, и у нас може да отпадне след време кирилицата. В интернет всичко пише на английски! Който не знае езика - е аут. Пъ
14
19
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Лека-полека се измъкват от задушаващата прегръдка на северните си съседи.
13
3
 
16
 
! Отговори
Мелницата преди 7 години
Журналисти прислужни и неосведомени, които "осведомявате и анализирате" или по-точно показвате пълната си некомпетентност и манипулативност. Нима не знаете, че още през 1991 г. се състоя конгрес на "тюрксите" държави, в който беше прието да се премахне кирилицата, и да се приеме латиницата, за да се сближат с Турция?! Само не са казали коя латиница ще приемат...най-вероятно турската.Турската мелница мели бавно, но сигурно. И вие, журналистите с такива статии сте част от тази мелница.
12
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Казаците могат да ползват каквото си поискат техен си е проблема, а как ще се разбират със руснаците ааааа ??? Да не мислите че руснаците ще тръгнат да пишат на краварски.
11
5
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ами нека се мъчат с латиницата.peugeot -> пежо - 7 букви вместо 4 звукаjacqueline -> Жаклин - 10 букви вместо 6 звукаВицът е че едно време, в средновековието, монасите като са преписвали на ръка им плащали на написана буква... И ония за да спечелят повече пари блъскали колкото се може повече букви.
10
5
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
То кирилицата не е руска, и монголците даже пишат на кирилица, но щом нямат собствена писменност,нека да си пишат на гадната нечетлива латиница.То и аз мога да пиша на латиница, ама английския още не съм го научила.
9
7
 
30
 
! Отговори
до 11 преди 7 години
Затова ли руснаците честват 24 май, много по-тържествено, отколкото у нас. Щото не знаели кой е създал кирилицата. Спукан презерватив!