Бивши съветски републики отменят кирилицата. Защо?

Така цял един народ изведнъж може да се окаже неграмотен
29 апр 2017 11:34, Елка Василева
405
Бивши съветски републики отменят кирилицата. Защо?
Снимка: архив, Reuters

Казахстан отменя кирилицата: това щяло да помогне на казахите да научат по-бързо английски език. Предложението на президента Назърбаев срещна широко одобрение. Други страни от бившия СССР отдавна изпревариха Казахстан, пише Дойче веле.

Разговорите за връщането към латинската азбука, която е била използвана в казахския език от 1929 до 1940 година, се водят вече повече от четвърт век.

Основните аргументи в полза на латиницата гласят, че с нейна помощ казахите ще могат бързо да овладеят най-разпространения език в света - английския, както и че с негова помощ те ще могат да подобрят взаимоотношенията си с живеещите в чужбина (в 48 страни!) етнически казахи. Твърди се също, че латиницата можела по-добре да отрази фонетичните особености на казахския език.

През декември 2012 година, когато президентът на страната Назърбаев оповести своята стратегия за бъдещото развитие на държавата - под мотото "Казахстан - 2050", той обоснова и нуждата от преминаване към латиница.

Както пише "Зюддойче цайтунг", Казахстан дори изостана от другите държави, предприели подобна стъпка. След разпадането на СССР държавите с предимно тюркскоезично население в Кавказ и Централна Азия се споразумяха да въведат един модифициран вариант на латинската азбука, съдържащ графични знаци за някои специфични местни фонеми.

Раздяла с руския?

Туркменистан, Узбекистан и Азербайджан отдавна направиха тази решителна крачка. Само Казахстан, Киргизстан и Таджикистан все още използват модифициран вариант на кирилицата, припомня германското издание и допълва, че в цялото бивше съветско пространство отдавна тече мощна тенденция на раздяла с руския език.

Според проучване на изследователите от "Евромонитор интернационал", делът на онези, които наричат руския свой първи език, през последните десетилетия е намалял значително във всички бивши републики на СССР. В Латвия – от 41% на 30%, в Естония – от 33% на 23%, а в Казахстан – от 34% на 21%. Единственото изключение е Беларус, където делът на хората, за които руският е майчин език, се е увеличил.

Предложението на Назърбаев срещна сериозен положителен отзвук сред сънародниците му независимо от политическите им предпочитания. Много от тях смятат, че след изоставянето на кирилицата казахският език ще получи нова възможност да съхрани своята самобитност, но и да се обогати, приемайки нови думи от европейските езици.

Експертите спорят обаче по въпроса за продължителността на процеса на преминаване към латиницата. Някои от тях - като Султанбек Султангалиев - смятат, че преходът ще отнеме доста години. Други - като известния в страната лингвист и популяризатор на казахския език Канат Тасибеков - смятат, че всичко може да стане мигновено – както при парична обмяна.

Той предлага книгите на казахски език да започнат да се издават на латиница от мига, в който се извърши промяната. В случая става дума не само за художествената литература, а и за учебниците, както и изобщо за всички печатни произведения, издавани в страната.

Само Пушкин на кирилица?

Така цял един народ изведнъж може да се окаже неграмотен, защото ще е необходимо да изучава новата азбука. От 2018 година нататък учителите в Казахстан ще бъдат обучавани да преподават новото четмо и писмо.

Канат Тасибеков обаче смята, че специално обучение по новата азбука няма да е необходимо, тъй като всички граждани на Казахстан познавали латиницата, поради това, че са изучавали някакъв европейски език.

Всъщност и Тасибеков, и Султангалиев подчертават, че руският език все пак ще продължи да се изучава в училище. "Нашите деца и внуци ще четат Пушкин на кирилица, а казахските национални поети - на казахска латиница", казва Тасибеков.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


405
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Между другото да уточня за по младите че Кирил и Методи са създали Глаголицата а не Кирилицата. А това дето е писал 48 е точно така. Осакатен Гръцки език превърнат в в български. Погледнете стари книги писани преди век да видите каква разлика има от днешните книги. Просто Българският език е претърпял хиляди промени и най вече след 1944 год. Когато комунистическите селяни за да изпъкнат в очите на слепците са започнали да променят писането. Вместо хлеб млеко ги променят на мляко хляб и т.н.
47
3
 
7
 
! Отговори
Поручика Балканец преди 7 години
До Анонимен 69Правиш ли разлика между Глаголица и Кирилица?
46
2
 
10
 
! Отговори
Shark преди 7 години
До 51. Значи като си водещ IT специалист се очаква да имаш достатъчно мозък, за да научиш английски и да си работиш на него. А иначе да си използваш кирилицата. Нима водещите IT специалисти в Китай и Япония пишат само на английски?? Познавам отлични IT специалисти, които владеят перфектно английски, но иначе пишаJ САМО НА КИРИЛИЦА. Имам предвид в съобщения, мейли и т.н, дори мразят да четат шльокавица
45
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Много се забавлявам на анализите - какви били братята Кирил и Методий.Родени са в Солун, но повече от достатъчно източници, включително чешки, както и самият Климент Охридски, ги определят със славиянски произход.Все пак не забравяйте, че древните гърци не са един етнос :DОтносно латиницата - повече от забавно е как се мъчат и французи, и англичани с азбука, която не отразява особеностите на езиците им; за немците не съм запознат достатъчно. Скоро още магарета ще се пънат с латиницата :D
44
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Хаха, а европейците да учат арабски и афганистански. какво ни интересуват нас това живееем в свободен свят да пишат както си искат техен си е проблема.
43
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Малко са ви мачкали руснаците
42
2
 
4
 
! Отговори
Поручика Балканец преди 7 години
Интересно ми идиoтът, който сложи минуса за какво го е сложил и кое не е верно?
41
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
пише Дойче веле а ти само копира тва всичко от там
40
2
 
7
 
! Отговори
Анатоли преди 7 години
Големи глупости чета тук, МОНГОЛЦИТЕ не използват руска азбука а използват КИРИЛИЦА! Кирилицата не е РУСКА азбука! Турция също не ползват собствена писменост, Мустафа Кемал Ататюрк е този който маха азбуката използвана от османската империя и ВЪВЕЖДА ЛАТИНЕЦА! Колкото до Казахстан , тя винаги ще е двуезична държава, а вече и с 2 писмености , подобно на СЪРБИТЕ които използват и КИРИЛИЦА и ЛАТИНЕЦА :)!
39
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
IT технологиите и езиците за програмиране не са аргумент.. В математика всичко е на лантински и гръцки , в билогията и медицината на латински.. е па кво латинския е мъртъв език. езиците за програмиране имат по 100думи
38
2
 
11
 
! Отговори
Поручика Балканец преди 7 години
До Анонимен 41Няма руска азбука и никога не е имало. Славянските азбуки са две. Глаголица и Кирилица. Глаголицата е създадени от братята Кирил и Методий по поръчение на Византийския Император. Кирилицата е създадена в Преславската и Охридската книжовни школи и е наречена така в чест на Св. Кирил. Ние българите, въпреки че сме автори на тази азбука, тя не е съвсем наша. Тя е базирана на калиграфическия вариант на основния тип писмо за IV - VII век, наречен "Унициал" (предишен минискулум/minus)
37
3
 
3
 
! Отговори
глупости преди 7 години
До Анонимен 49А Мустафа Кемал за колко време въведе латиницата в Турция?И какви проблеми имаше!?Никакви!
36
3
 
7
 
! Отговори
Shark преди 7 години
Те нямат собствена писменост, затова така става. Ние имаме, и ще я запазим, независимо от напъните на някои полуграмотни презокеански навлеци и техните също полуграмотни под.логи в НПО-тата, които искат изкореняване на българския език!!
35
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Глупостта има невероятни измерения!!!
34
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В момента на въвеждането на нова азбука 95% от населението ще бъде неграмотно един документ няма да може да напише. .Трябва поне 50години да измре старото насление.. и да се обучи новото поколение на новата азбука .. А пороблемите няма свършат и след 100години..
33
14
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ГробокопачНедей да се пенявиш толкова другарче, не си в позицията ти да управляваш света нито пък патрона ти Путин. Отворете си очите, свалете *** си пропаганда очила и вижте истината. Света върви към единен език и единна азбука благодарение на интернет. Кирилицата ще стане мъртва азбука до 200 години и ще се знае от много тесен кръг учени.
32
11
 
5
 
! Отговори
РОССИЯ преди 7 години
а на вас товави харесва че се разделят с кирилицата и се гордеете .дано в бг стане същото турското население поиска втори законен език турски и с турската азбука
31
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Смешно е как много хора тука не могат да пишат на кирилица, ама коменират за глаголицата. Ми пишете на глаголица, може повече да ви се отдава.
30
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен Е да де ! Излизаш от цивилизационната яма и влизаш в цивилизационната кло.ака .
29
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Монголия няма да се отказва от Кирилицата опитаха , видяха че не става. .