Македония – на ръба на гражданската война?

Ако албанците въстанат, до общобалкански конфликт има една крачка
29 апр 2017 08:26, Елка Василева
265
Македония – на ръба на гражданската война?
Снимка: Reuters

След като тълпа превзе парламента в Скопие и би и скуба депутати, една крачка остава до трета балканска война.

България призовава към разум, Гърция и Албания - също.

Още по темата

Македония е на ръба на гражданска война, която може да прерасне в нов конфликт, в който да бъдат въвлечени и други балкански страни, както и целият свят, пише "24 часа".

През нощта срещу петък парламентът бе атакуван и превзет, а депутати бяха бити и скубани заради това, че новоизбраният шеф на парламента Талат Джафери произнесе реч на албански.

Славянското мнозинство в Македония приема нарастващата роля на албанците в политиката като заплаха, въпреки че те достигат 25% от населението и от 2001 г. албанският е официален език.

Ако албанците въстанат, вероятно е те да получат подкрепа от Тирана и Прищина, оттам до общобалкански конфликт има една крачка.

Близо 200 протестиращи, основно привърженици на ВМРО-ДПМНЕ на бившия премиер Никола Груевски, щурмуваха сградата малко след гласуването за избор на председател на парламента, което беше съпроводено със скандирания “Преврат” от доскорошната управляваща партия.

Недоволните граждани, някои от които с маски, хвърляха столове и бутаха камерите, нахвърляйки се с юмруци върху депутати. При сблъсъците бяха ранени най-малко 109 души, сред които и 22-ма служители на реда и няколко депутати. Най-малко 40 души бяха задържани.

В продължение на 4 часа сградата беше пълна с протестиращи. Някои македонски медии и активисти обвиниха полицията, че закъсняла с реакцията си. Вътрешният министър Агим Нухиу призна, че част от структурите не са си свършили работата, и обяви, че подава оставка по морални причини.

ВМРО-ДПМНЕ и нейният лидер - бившият премиер Никола Груевски, управляваха Македония в продължение на десетилетие до миналата година.

Македония е без правителство от декември, когато ВМРО-ДПМНЕ спечели изборите, но не успя да състави коалиция.

От месеци партията успешно възпрепятства новата коалиция на лидера на СДСМ Зоран Заев, която той формира с етническите албанци на основата на обещанието албанският да стане втори официален език в страната.

Президентът Георге Иванов, близък съюзник на Груевски, обаче отказа да връчи на Заев мандат, обвинявайки новата коалиция в намерение да разпокъса Македония.

Демонстранти излизаха на улиците в Скопие всеки ден през последните 2 месеца, за да протестират срещу новата коалиция и т.нар. албанска платформа.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


265
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
111
4
 
3
 
! Отговори
юбералес преди 7 години
Последната страница от проектът ''Югославия'' е на път да бъде затворена. Македония трябва да се раздели за да има мир и само така ще може да влезе в ЕС.
110
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Авганците са капка в морето, а античките ще са много. Нямам против тези които се имат за българи. Но представи си стотина като Миленко. Здрав паметник няма да остане.
109
2
 
3
 
! Отговори
маке преди 7 години
абре други дет не са виждале пушка се праят на поручици хи хи хисе едно я да не съм виждал вино и ракия и да се правя на пияница
108
3
 
1
 
! Отговори
donald Crook преди 7 години
iskam VOINAAAAAAAAAAAA WAR real war i zaplati 2000 minimalna bez moshenicheskite odrygki
107
3
 
8
 
! Отговори
АнтиРусия преди 7 години
да благодарим на СССР и продажниците от БКП за създаването на македонската нация и насилствената сърбизация на западните балкани ....
106
0
 
1
 
! Отговори
i prebyde преди 7 години
i razbra ridli scot regisiora na PROMETHEUS istinata za givota i prelisti bibliqta-- koi syzdade choveka po svoi obraz i podobie koi zyzdade vselenskiq razum- istinata glava 5-- Boiko metodiev BORIsoFF - syzdatelq na galaktikite i vselenata i razuma- visheto syshtestvo- GOSPOD- grada na gospoda se kazva- BOIKO BORISOVO otdalechen na milioni svetlinni godini ot sinqta planeta
105
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Прав си за афганистанските нашественици. Антическите са по-добри от тях. Абе втасахме я.
104
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Македонците ще яват една голяма македонска наденица
103
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Какво общо имаме ние със тия простотии и защо плашите хората . Какви воини като ние нямаме армия . За да имаме някаква армеиска част годна за военни деиствия трябва да се предприеме мобилизация да кажем на служещите да еди коя си година . Сега едни ще забегнат веднага при роднини и приятели друг деректно ще отсвирят повиквателните и няма да се върнат от чужбина .Накрая ще спретват армия от генерал М. очите Плевенските аидуци ,куката,жълтия ,зеления, Тотко поршето, Баневци, Маневци Валио топлот,
102
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Бой, бе, бой по тиквитe!
101
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Важното е да не допуснем мигранти от античките.
100
0
 
4
 
! Отговори
borisOFF преди 7 години
vselenata e syzdadena ot topche miliardi pyti po malko ot vyrha na obiknovena igla za shiene predi tova e bilo vakum toest nishto- tova topche e bil BOIKO BOrisOFF syzdatelq na galaktikite i vselenata kato cqlo boga
99
0
 
0
 
! Отговори
mqkashto make преди 7 години
eh mars- saturn i pluton zemlio makedonska-0
98
7
 
3
 
! Отговори
Турчин преди 7 години
Май без намесата на Ердоган няма да се реши проблема а намесели се той много ще се нажежи за македонците
97
1
 
5
 
! Отговори
Поручика Балканец преди 7 години
До Анонимен 111У България, къде другаде?! Те винаги тука са бегале. Ще ги приютиме, нали са си наши, макар и да са блудни овце.
96
0
 
1
 
! Отговори
fake general преди 7 години
ko se strahuvate generali imame li???
95
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
У австралията одят. Новата земя на потомците на Сашко Великиот.
94
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
25% от населението ли е критичния минимум, за да поиска едно малцинство чрез някаква "платформа" държавата вече да е негова?! Че и да получи подкрепата на Могерини примерно? Много лошо тогава за някои държави, включително и нашата... Тия 25% албанци защо не си отидат в Албания, а искат чужда територия? По всичко личи, че ако ще има война в Македония, тя ще е етническа.
93
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Чудя се дека ке бегат наследниците на аце великиот?
92
0
 
5
 
! Отговори
Поручика Балканец преди 7 години
До маке 105На македонски диалект се казва: "Jaс ништо не велам, други го кажале." Абе аман от клоуни. Един се прави на руснак, друг на македонец...