Тръмп протяга ръка на вироглави лидери

Печатът за офертата за срещи с Дутерте и Ким Чен Ун
2 май 2017 11:07, Елка Василева
25
Тръмп протяга ръка на вироглави лидери
Ким Чен Ун и Доналд Тръмп. Снимка: архив, Reuters

Доналд Тръмп протяга ръка на вироглави лидери с риск от последствия, извежда в заглавие "Ню Йорк таймс", коментирайки поканите на президента на САЩ за срещи с президента на Филипините Роберто Дутерте и вожда на Северна Корея Ким Чен Ун.

Вестникът припомня, че Тръмп е ставал обект на презрителни коментари от страна на Дутерте и подчертава, че американските съюзници в Южна Корея са объркани от обръщането му към комунистическия Север.

Нестандартните оферти на Тръмп показват, че той следва не традициите на политическия елит, а инстинктите си; те са илюстрация за увереността на президента в своите способности да сключва сделки и готовността му да преговаря буквално с всекиго. Освен това те изтъкват пренебрежението му към нормите на дипломацията независимо от важността на целта.

Още по темата

Нито един действащ президент на САЩ не се е срещал с ръководител на Северна Корея, откакто Ким Ир Сен установи там сталинистки режим след края на Корейската война. Но предложението на импровизатора Тръмп допринася за несигурността на Корейския полуостров заради вероятността от военен сблъсък между САЩ и Севера, пише нюйоркското издание.

То цитира Кристофър Хил, който беше специален пратеник за КНДР по времето на Джордж У. Буш, че Ки Чен Ун би бил очарован да се срещне с Тръмп на равна нога - като лидер на ядрена държава с лидер на ядрена държава. Но дипломатът от кариерата подчертава, че ако беше на мястото на Тръмп, не би отишъл на такава среща.

"Ню Йорк таймс" привежда и мнението на експерт по Северна Корея, според когото офертата на Тръмп към Пхенян е плод на влиянието на Китай, който отдавна приканва САЩ да разговаря очи в очи с КНДР. По думите на Джоел Уит от университета "Джонс Хопкинс" - член на администрацията на Бил Клинтън, постигнала ядреното споразумение с Пхенян през 1994 г. - на срещата между Доналд Тръмп и Си Цзинпин във Флорида "китайците са казали на Тръмп: ти трябва да говориш с тези хора".

Вестникът цитира и сътрудник в Съвета за външни отношения, която смята, че Дутерте все пак ще отиде в Белия дом въпреки първоначалната му уклончива реакция на офертата на Тръмп, пише БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
0
 
! Отговори
Импортозамещение преди 6 години
На краварското падение и позор вече протягане на ръка ли им викат? Говедарите са царе на истинозаместващата терминология. Така например както е известно краварските самолети никога не катастрофират, понякога те само извършват неконтролирани контакти със земята.
22
1
 
2
 
! Отговори
Гъба... преди 6 години
Няма да е зле... ,ако се срещнат лидерите на САЩ, Япония, Китай, Русия, Ю. Корея, Виетнам... с този ком. младок от С. Корея. Да си поприказват....Иначе лошо се пише в онзи район на Земята....
21
0
 
5
 
! Отговори
славянин преди 6 години
Патока Доналд е в патова ситуация!
20
4
 
1
 
! Отговори
Т... преди 6 години
До АнонименОт коя паралелна планета си??? Скоро "Разузнавателния" Руски "боен" кораб потъна!!!
19
0
 
3
 
! Отговори
Петкан преди 6 години
США имат кяр от този конфликт. Колко ли пари получават от Сеул за "защитата" с Aeagis?
18
1
 
0
 
! Отговори
онбашията преди 6 години
срещата с дутере предполагам е за да научи някои трикове от филипинския президент, който за момента е най-големия
17
0
 
5
 
! Отговори
Хм преди 6 години
Американците преговарят само със силните!Другите направо ги бомбардират,като в повечето случаи основанието е неподчинение.Колко е силен Ким е неясно,най-вероятно не е,ама ако има скрити козове?Не е много за рискуване!Впрочем САЩ не са заплашени реално,но Южна Корея като нищо може да даде фира,а и Япония да пострада евентуално.
16
1
 
7
 
! Отговори
Fake News преди 6 години
Пълната капитулация на Америка и обединенирто на Северна и Южна Корея ще бъдат подписани на самолетоносача Карл Винсент на 9 Май 2017.
15
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 15 АнонименИзвинете, да не сте се надрусал ?
14
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ким е диктатор колкото Японския император и кралицата на Англия са диктатори.
13
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Дори да се срещнат очи в очи, не вярвам дори император Ким да успее да накара краварите да върнат Калифорния в Мексико и Аляска в Русия тия крадци на *** и земя нищо не връщат.
12
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 9 АнонименДо кой клас сте учил в основното училище ?
11
1
 
8
 
! Отговори
Няма как преди 6 години
Меркел поема курс на изток среща се с Путин.Тръмп протяга ръка на вироглави лидери.
10
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Дутерте все пак ще отиде в Белия дом, но едва след посещение в Израел и среща с Владимир Путин в Русия.
9
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нестандартните оферти на Тръмп показват, че той следва не традициите на политическия елит, а инстинктите си; те са илюстрация за увереността на президента в своите способности да сключва сделки и готовността му да преговаря буквално с всекиго.-------------Тръмп явно не знае с какви архи мошеници си има работа. Безсмислени са всякакви преговори с хора ка Ун, Путин, Дуарте, Мадуро и т.н.
8
2
 
8
 
! Отговори
ужас преди 6 години
Министъра на търговията на САЩ нарекъл ракетния обстрел на САЩ срещу Сирия развлечение след обяда!?как може да се има доверие на такава страна?
7
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Много хитър ход на Тръмпи. До сега всички се противопоставят, а той директно ще отиде да си поговорят за времето и т.н. Поставя много тежък въпрос към Ким и сие. Да приемат или не? По това ще си проличи дали са истински мъже или се правят на такива скрити в мишата си дупка.
6
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Вижте нашите отличници!
5
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Голямо мълчание от НАТО, Кимчо постави цяло НАТО на колене тия клоуни могат да се репчат само ако са 28 срещу един и то ако противника им е въоръжен със една камила.
4
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Онуй корито Карл Винсент какво стана с него да не е потънало ? Да звънят на някой руски влекач да го издърпа до бреговете на С. Корея, че нещо много се замотаха, въглищата ли им свършиха на краварите или нямат достатъчно памперси.