Българи на съд в Унгария заради смъртта на мигранти

Прокуратурата повдигна обвинения срещу общо 11 души
17
Българи на съд в Унгария заради смъртта на мигранти
Снимка: Reuters

Унгарски прокурори повдигнаха обвинения срещу 11 души във връзка със смъртта на 71 мигранти, открити в камион на магистрала в Австрия през 2015 г., и поискаха доживотни присъди за четирима от тях, съобщава БТА.

Съдебният процес ще започне през юни, уточни съдът в южния град Кечкемет.

Още по темата
Трагедията, в която 59 мъже, осем жени и четири деца умряха от задушаване в херметично затвореното товарно помещение на тръгналия от Унгария камион, шокира целия свят.

Прокуратурата поиска доживотни присъди за един афганистанец и трима българи, смятани за ръководители на престъпната групировка и са изправени пред съда за убийства по особено жесток начин. Прокурорите искат присъди затвор и за другите седем обвиняеми - шестима българи и един ливанец.

На 27 август 2015 г. австрийската полиция откри изоставения хладилен камион на магистрала в Парндорф, близо до границата с Унгария, с телата на жертвите вътре. Разследването установи, че това са били мигранти, които бягали от конфликтите в Сирия, Ирак и Афганистан. Те били поети от каналджии в Унгария недалеч от сръбската граница.

Делото е прехвърлено в Унгария, тъй като при аутопсията е установено, че смъртта на мигрантите е настъпила докато камионът още е бил в тази страна.

До момента са арестувани един афганистанец, смятан за главатар на бандата, осем българи и един ливанец. Полицията продължава да издирва единадесетия обвиняем, който е с българско гражданство.

Според прокуратурата "извършителите са знаели, че мигрантите се задушават, но не са направили нищо, за да ги освободят" от камиона.

Според обвинението престъпната групировка е натрупала значителни печалби от своята дейност. От февруари до август 2015 г. е прехвърлила през граница най-малко 1106 души, които трябвало да платят между 1000 и 1500 евро всеки, за да преминат в Австрия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Според прокуратурата "извършителите са знаели, че мигрантите се задушават, но не са направили нищо, за да ги освободят" от камиона.-------Това е тотална глупост,за какво ще ги превозват тогава?Можело е да приберат парите и да не ги вземат.
5
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако съм марсианец, родом от платото Тарсис, със синя кожа и антенки, но имам български паспорт, БЪЛГАРИН ли съм?
4
6
 
3
 
! Отговори
Бургарин преди 6 години
Фактите говорят...по голям престъпник от бургарин нема
3
1
 
9
 
! Отговори
Политическа коректно преди 6 години
Авторът е написал политически коректно "българи". Така назова и ZDF преди малко задържаните, но и ги показа. Аз не познах между тях българи, виж, с българско гражданство може да са. Все пак се създава лош имидж на нацията ни тук в Германия, много хора се очудват, като разберат, че съм българин - висок, бял, със сини очи.
2
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Съд до дупка.
1
0
 
11
 
! Отговори
Български Съдия преди 6 години
В България вземаме някой лев и ги пускаме под домашен арест, а докато делото влезе в ход може и да са починали от старост