Стотици мигранти загинали в Средиземно море през уикенда

7500 са спасените от четвъртък до днес от бреговата охрана
Обновена: 8 май 2017 18:47 | 8 май 2017 18:25, Анисия Иванова
53
Стотици мигранти загинали в Средиземно море през уикенда
Снимка: Reuters, архив

Над 200 мигранти се предполага, че са загинали в Средиземно море през уикенда, а няколко мъртви тела, включително на малко дете, са били изхвърлени на либийския бряг, предаде Ройтерс, като се позова на разказите на оцелели.

Италианската и либийската брегова охрана съобщиха, че около 7500 човека са спасени край бреговете на Либия от четвъртък досега. Две групи от оцелели са им казали, че стотици хора са се удавили, след като гумените им лодки започнали да изпускат въздух преди да пристигнат спасителите.

Оцелели, докарани вчера в Сицилия, са казали на италианската брегова охрана, че над 60 човека вероятно са загинали, а три мъртви тела са били открити в събота. По думите им лодката отплавала от Либия с около 120 души.

Според Върховния комисариат на ООН за бежанците, който се позовава на разговори с някои от оцелелите, броят на загиналите е над 80.

Отделно либийската брегова охрана е спасила през уикенда седем човека, които казали, че са пътували с препълнена лодка, в която имало 170 мигранти. По думите им лодката потънала заради претоварване.

Говорител на Червения полумесец в Зауия каза, че седем мъртви тела са били изхвърлени от морето на брега западно от либийския град, пише БТА.

По данни на Върховния комисариат на ООН за бежанците над 1150 души са изчезнали или загинали от началото на годината в Средиземно море при опит да стигнат от Северна Африка до Италия. В тази бройка не са включени последните корабокрушения.


53
Още от
Напиши коментар Коментари
44
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
da se daviat. ne ni triabvat myrzeliva paplach.
43
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
ТЕ ТРЪГВАТ, ЗАЩОТО ЗНАЯТ, ЧЕ СЛЕД 2 МИЛИ ЩЕ ГИ "СПАСЯТ"
Проблемът не е в спасяването, а в това, че веднага след като ги спасят трябва дза ги върнат на либийския бряг
42
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Лошото е, че много повече са дошли в Европа.А тези, дето обикалят да ги спасяват, са виновни за смъртта на удавените, защото ако знаеха че ще бъдат върнати обратно, просто нямаше да тръгнат и сега щяха да са живи.Но за безплатна софра са готови и живота си да рискуват.Щото риск, риск, ама до живот лежане и безплатна кльопачка за тях е рая на земята.Отделно че в Африка повечето са мюсюлмански държави, където не можеш да обарваш чужди жени, поне не без да ти хвръкне зелката, а в Европа може всичко
41
0
 
11
 
! Отговори
Крезимор преди 10 месеца
До бай х
Гламавите евро-политици вземат пачки с пари, за да обгрижват талибаните. Един ден като почнат да режат глави евро-политиците ще си плюят на петите и ще ни оставят да се вардим кой както може от тях. Така ще си хапват и пийват пред телевизорите, докато гледат как се самоизбиваме.
40
1
 
10
 
! Отговори
губи ми се преди 10 месеца
редовната пропаганда за руската намеса, за организирани от Путин атентати в Европа с цел подкрепа на националистите, за изпращани мигранти, които да дестабилизират Европа и т.н. малоумия. Пред фактите и троловете мълчат, а плъхчета?
39
1
 
21
 
! Отговори
Гошо преди 10 месеца
Да плуват към Кравария, те им разрушиха целият регион за да им употребят природните ресурси.Нито в Италия , нито в Европа им е мястото.Техните животи не струват колкото на белите християни ,но все пак и те душа носят.Но не се опитвайте да пропагандирате някаво съжеление у хората, нищо не е по- силно от омразата в случая напълно справедлива.
38
0
 
11
 
! Отговори
Американ преди 10 месеца
До Анонимен (43)
Тази магария се прави от неправителствените организации и незнам защо италианците не ги връщат обратно там, от където идват.
Путин се усети и още преди 2-3 години им стъпи на врата, помня как писнаха.
37
1
 
4
 
! Отговори
Плача за бан преди 10 месеца
След расизма най-много мразя ****те
36
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Това да ги събират от морето и да ги карат в Италия, си е чист трафик на нелегални, наказва се от закона във всички държави. Аз ако ако "спася" 20 нелегални от лъвов мост, натоваря ги на буса и ги закарам на сръбската граница, ще ме арестуват веднага, ако ме хванат...
35
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
По време на расизма в Германия. Немец отива в командировка. Връща се и пита жената - как е, какво са правили, слушал ли е синът им.
- Абе, страшна работа... вчера взел колата и сгазил трима еврей.
- Ще му скъсам ушите! То така се започва - днеска еврей, утре еврей, накрая ще вземе и да пропуши!
34
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До Анонимен29 Спасяват ги край бреговете на Бенгази и ги карат до най-близкото приставище........... в Италия. Това са три кораба наети от ,,неправителствени органицации,,финансирани от Брюксел. Разбира се и едно рамо удря НАТО и Шести флот ,сакън някой да не спре ,,спасяването ,,на
бИжанците ог Нигерия,ЦАР ,Сомалия ,Гана ...
33
1
 
9
 
! Отговори
Лоткара преди 10 месеца
Време е вече организирано да ги превозват,защо наксзват хората???
32
1
 
32
 
! Отговори
Руди Хес преди 10 месеца
Въпрос: Какво разделя хората от маймуните?
Отговор: Средиземно море.
31
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Стига вече маймуни, те идват само за да ядат и е-бат безплатно!!!
30
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Местя го в момента за мигрантите
29
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Ако тръгнат на юг, няма море
28
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Една добра новина
27
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
НАТО, ЕС, Кадафи, Садам, Асад, ПОСЛЕДСТВИЯ, смърт, страдание, деца...
26
4
 
9
 
! Отговори
евроатлантик преди 10 месеца
Смиреност,толерантност,премеримост.
25
0
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Хайде някой да ми обясни как спасени мигранти "край бреговете на либия" изведнъж се оказват в италия, хм? Тези организации, правещи умишлен трафик на мигранти и работещите за тях да се съдят за национално предателство и осъдят на изгнание в любимата и африка.