САЩ може да разположат "Пейтриът" в балтийските страни

Москва вече разположи в Калининград ракетни комплекси "Искандер"
10 май 2017 16:30, Елка Василева
122
САЩ може да разположат "Пейтриът" в балтийските страни
Снимка: архив, Reuters

САЩ обмислят да разположат временно батарея на противоракетната система "Пейтриът" в балтийските страни за ученията на НАТО, които ще се състоят това лято, заявиха американски представители във Вилнюс, цитирани от Ройтерс и Франс прес.

Разполагането на системата за противовъздушна отбрана ще бъде извършено в рамките на многонационалните учения, уточниха снощи представителите на Пентагона.

От своя страна Русия е планирала да извърши през септември големи военни учения в Беларус и анклава Калининград, разположен между Литва и Полша. Руските учения "Запад" ще бъдат повод за представянето на нова техника и модернизация на вече разположени системи, посочиха източниците, цитирани от АФП.

Миналата година Москва разположи в Калининград ракетни комплекси "Искандер", които могат да пренасят ядрени бойни глави, с което притесни съседните държави, членки на НАТО.

Американският министър на отбраната Джим Матис е на посещение в Литва, за да се срещне с войници от многонационалния батальон.

"Всяко струпване на руски бойни сили в регион, където те знаят - и ние знаем - че не са заплашени от нищо, което правим в Литва или в други демократични страни, всяко подобна концентрация на сили е просто дестабилизираща", заяви Матис на съвместна пресконференция с президентката на Литва Далия Грибаускайте. Той отказа да съобщи дали Вилнюс е поискал ракетите да бъдат разположени за постоянно.

"Ще вземем решения, като се консултираме с правителството на Литва", заяви той. "Всички знаят, че това не са средства за нападение", добави министърът.

Зенитно-ракетните комплекси "Пейтриът" са предназначени да прехващат тактически балистични ракети, крилати ракети и самолети.

Посещението на Матис в Литва е първото му в Източна Европа, откакто оглави Пентагона. Срещата му с президентката Грибаускайте, която открито критикува руския си колега Владимир Путин, може да се смята за непряко послание към Кремъл, отбелязва АФП.

Балтийските страни се опасяват от повторение на руската анексия на украинския полуостров Крим през 2014 г. и се притесняват от липсата си на противовъздушна отбрана, отбелязва Ройтерс. Страните от региона обмислят закупуването на допълнителна военна техника.

"Имаме нужда от всички необходими мерки за отбрана и възпиране и точно това ще решим заедно", заяви на пресконференцията президентката Грибаускайте, цитирана от Ройтерс.

Москва отрича да има каквито и да било планове да заплашва НАТО и заявява, че воденият от САЩ Алианс излага на заплаха стабилността в Източна Европа, припомня Ройтерс.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


122
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
2
 
9
 
! Отговори
Чичо Сам преди 6 години
Оказа се, че че джипиеса на суперкосмическия ни кораб Карл Винсент са му свършили въглищата. Кораба ни леко се e отклонил от курса и за последно е забелязан някъде около бреговете на Австралия.
14
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Айдеее и тука носете ! Ние сме граница на ЕС трябва да пазим ? Искаме и ние .
13
6
 
16
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 6 години
Масово са регистрирани множествени оргазми на рубладжийчета по време на парада от 9-ти май...
12
1
 
3
 
! Отговори
Македонски преди 6 години
До 1,2,3,4...Никой, нито "фил" нито "фоб" има желание да влиза в полемика с теб, промит мозък!Нацвъкал тук 4 коментара последователно, за да "изпусне парата" и смята, че другите трева пасат!Върви се лекувай- може би, още не е късно да ти се помогне приятелю!)))
11
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Прасчо се изтропа здраво в гащите на краварите и им насви памперсите около вратовете те отидоха да воюват в Латвия. Понеже южнокорейците не им купиха ръждивите ХААДИ ще продадат Пейтриът на латвийските рибари да ловят риба в Северния океан.
10
7
 
6
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 6 години
Не само може... - задължително е, а след това и по източната граница на Украйна...
9
8
 
11
 
! Отговори
бла преди 6 години
Сега след като Уралвагонзавод са подали документи за обявяване на фалит тая армата кой и кога ще я произвежда? Или ще нахлуват със старите танкове ?
8
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Могат слагат.
7
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Споко путин ше изпрати курсантчетата които маршируваха по плаца вчера да уплашат американците
6
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Наивници Ще нахлуят... при ***. Тъппак!
5
10
 
14
 
! Отговори
Наивници преди 6 години
Само ги сложете по близко до границата , че когато руснаците нахлуят да са им по удобни за конфискация.Тези джуджета ще бъдат прегазени сухопътно за 1-2 денонощия и никой няма да ги напада по въздуха.
4
18
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Сега всички чуждопоклонници и *** в един глас ще ревнат, че Матушката е застрашена. Само, че Пейтриът са отбранително оръжие, а Искандер нападателно. Още са ми заглъхнали ушите от дрънченето на оръжие по Червения площад на 09.05.
3
21
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
да разположат и по нашето черноморие,единственото противодействие на умопобъркания диктатор Путнята
2
6
 
5
 
! Отговори
егати преди 6 години
Няма ли малко повече коментари по въпроса?! айдеее хорааа пише тука ключови думи САЩ Русия сикандери пейтриъти троловете ще ви се реже надника дейставайте че БГ е фронт линията на хибридната война а такива хибридни мекушавци като вас не заслужават надник хахах
1
21
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Къде е Боби да ни разясни, че Пейтриът не стават за нищо и че С200,300,400,500,600,700... и т.н са безкрайно по-добри но само за пропагандни цели не и за истински въздушни цели.