Петък вечер: Мащабни кибератаки удариха страни по целия свят

Сред жертвите са Валикобритания, Франция, Германия, Русия, Белгия...
13 май 2017 07:30,
64
Петък вечер: Мащабни кибератаки удариха страни по целия свят
Снимка: архив Reuters

Мащабни кибератаки удариха в петък вечерта компютрите на държавни институции, местни власти, компании и болнични заведения в различни държави по целия свят. Възможно е броят на потърпевшите страни да надмине 75, предават световните агенции. Целта на атаките е била получаване на откуп.

Здравната система на Великобритания, няколко руски министерства, местните власти в Швеция и компании по целия свят са сред жертвите на кибератаките. Компютрите им са били поразени от злонамерената програма "WannaCry" (Искаш ли да плачеш ), която краде архивни данни и иска откуп за тях.

От Лондон съобщиха, че става дума за международна атака в десетки страни, включително Австралия, Белгия, Франция, Германия и Русия. Според някои информации сред поразените компютри има и свързани с националната сигурност на България.

Още по темата
"Престъпници проникват в мрежи, криптират данните и искат плащане на откуп, да кажем в биткойни, които не могат да се проследят, за да декриптират данните. Хората плащат. Не знаем колко са тези атаки и съответно не знаем колко души са платили откупа, без да съобщят. ", каза бившият разузнавач от МИ6 Найджъл Инкстър, цитиран от БНТ.

Руската компания разработчик на антивирусни системи "Лаборатория Касперски" е регистрирала около 45 хил. нападения на "изнудващия вирус" в 74 страни по света. Според компанията най-много нападения са регистрирани в Русия.

Според експерт от "Лаборатория Касперски" за понижаването на шанса от заразяване се препоръчва да се сложи специална "кръпка" на "Майкрософт" и да се провери дали са включени всички възможни защити на връзката, пише "Фокус".

Няколко британски болници станаха жертва на кибератаките в петък, съобщи Националната здравна служба на Великобритания, цитирана от AFP. Атаката предизвика отклонения на някои линейки към други лечебни заведения, както и проблеми в комуникацията между пациентите и техните лекари.

Британският национален център за киберсигурност оказва съдействие в разследването.

Министър-председателят на Великобритания Тереза Мей заяви, че кибератаката срещу здравната система на страната е част от по-широка международна атака и няма доказателства, че личните данни на пациентите са били откраднати.

По-късно снощи и местните власти в Швеция съобщиха, че са били подложени на кибернападение, при което близо 70 компютъра са били инфектирани.

"Тук имаме около 70 компютъра, които имат инсталиран опасен код", заяви Андреас Стромгрен, кмет на град Тимра, разположен на около 400 км. северно от Стокхолм. Той добави, че компютрите са се рестартирали със съобщение, че файловете на тях са кодирани и че се искат пари, срещу достъп в тях.

Шведските власти са обявили предупреждение за "широкомащабна кампания с вируси-похитители срещу редица държави".

От испанското правителство също съобщиха за кибератаки с подобен софтуер срещу няколко местни компании.
Сред засегнатите бе и вътрешната мрежа на испанския телеком "Телефоника". Според предратилените информации хакерите са пискали откуп от компанията във виртуалната валута "биткоин". Информация за искани пари се появи и във Великобритания.

Кибератаките в Испания са засегнали и други държави, предаде ТАСС, позовавайки се на испанското издание "Ел Мундо".


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


64
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
3
 
16
 
! Отговори
Наивен преди 6 години
Преди мноого години, дядо ми казваше: "Молива ще свърши света". То тогава нямаше и химикалки, та молива е бил символ на грамотност. Май ще се окаже прав, макар "молива" е вече друг.
4
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Който е измислил кораба, е измислил и корабокрушението"Конфуций
3
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Някои "облаци" от бъдещето вече надвисват над настоящето.
2
23
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
От Касперски са най-големите хакери и за заблуда са "ударили" и руски министерства.
1
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не е нужно да да те хакнат за да получиш вирус как се хакват хиляди комптри наведнъж някой да ни светне ?