Равносметката след WannaCry: 100 страни, 57 000 компютъра, милиони загуби

Европол нарече кибератаката "глобална вълна на безпрецедентно ниво"
Обновена: 13 май 2017 15:11 | 13 май 2017 15:07,
31
Равносметката след WannaCry: 100 страни, 57 000 компютъра, милиони загуби
Снимка: архив Reuters

Най-малко 57 000 компютъра са били поразени от мащабната кибератака, която удари институции, компании и болници в петък вечерта. Това става ясно от доклад на Европол. Според документа близо 100 са държавите, засегнати от виртуалното нападение.

Все още не е ясно кой стои зад разпространението на вируса.

Глобалната вълна от кибератаки през последното денонощие е на "безпрецедентно ниво", пише в доклада на Европол. Атаките изискват сериозно международно разследване за идентифициране на виновните, посочва агенцията.

Още по темата
Близо 100 държави са били засегнати от голямата кибератака, която блокира работата на фирми и държавни институции. Най-малко 57 000 компютъра по целия свят са спрели и на екрана се е появил голям червен надпис, съобщи "Нова телевизия".

Съобщението представлява искане за откуп - да бъдат изпратени между 300 и 600 щатски долара на извършителите, за да започне компютъра да работи нормално отново. Злонамерената програма се казва "WannaCry" (Искаш ли да плачеш ).

Глобалният мащаб на атаката накара финансовите министри на държавите от Г7, които се събраха в Италия, да обсъждат евентуалните контрамерки.

Хакерската атака засегна най-различни институции. Голям проблем предизвика във Великобритания, където се срина компютърната система на общественото здравеопазване. Стотици пациенти бяха върнати от болници и клиники.

Испанският телеком "Телефоника” също обяви, че компютърната им система е атакувана, но твърди, че не са засегнати отделни клиенти. Според една от фирмите, разработващи антивирусни програми за компютри, най-масово хакерите са ударили компютри в Русия и Украйна.

Експерти твърдят, че хакерите са използвали софтуерни инструменти и тактика разработени от американската Агенция за национална сигурност. Хакерите вероятно са откраднали кодовете и сега прилагат атака с т.нар. вирус-изнудвач с цел финансова изгода.

Най-вероятно ще има поражения и за България.

Атаката удари силно и автоиндустрията.

Производствени мощности на автомобилната компания "Рено" във Франция и Словения спряха в събота вследствие на световната кибератака, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Прекъсването на производствения процес е било "част от предпазните мерки, предприети за спиране на разпространението на вируса", съобщиха от ръководството.

Кибератака, насочена срещу цялата автомобилостроителна група Рено, е блокирала производствения процес и във фабриката на Дачия в румънския град Миовени, която е част от френската група, съобщава информационният сайт Зиаре.

Работниците, които отишли на работа тази сутрин, били върнати по домовете си, след като били информирани, че производството е спряно поне за днешния ден.

Няколко часа по-късно официални представители на Дачия потвърдиха, че е извършена информационна атака и заявиха, че са взели мерки за предотвратяване на разпространението на проблема. Те уточниха, че е създаден кризисен щаб, който ще оцени ситуацията.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
3
 
11
 
! Отговори
ууу преди 6 години
Преди около месец някакъв пророк беше предсказал за световна война днес на 13.05.17. Бил е близо до истината? Или вътрешен човек?
8
2
 
25
 
! Отговори
иван преди 6 години
Според Е.Сноудън виновниците са АНС на саш и целта е била Русия , а другите са просто за параван !
7
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Вирусът влиза през фейсбук.
6
0
 
14
 
! Отговори
COPY-PASTE преди 6 години
съобщи "Нова телевизия" , предаде Франс прес , цитирана от БТА освен да копи-пействаш нещо друго можеш ли?
5
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Изключете си компютрите за да не проникнат и не влизайте в съмнителни сайтове за новини.
4
0
 
11
 
! Отговори
До Вера Александрова преди 6 години
Толкова ли неможахте госпожа да се осведомите по-добре 100 000 машини са засегнати по данни на АВАСТ... то бива ама това вашето на нищо не прилича...
3
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
По-евтино е 200 лева с нов диск и добра печалба за моловете и търговците на ел техника.
2
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
американската Агенция за национална сигурност
1
13
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ислямска държава си отмъщава.