Без свинско за обяд, без плуване... Носи ли Германия бурка?

В Европа също има тенденции за налагане на репресивен ислямски светоглед
15 май 2017 11:15,
107
Без свинско за обяд, без плуване... Носи ли Германия бурка?
Снимка: Архив, Reuters

Какво представлява шериатът (ислямското право)? И каква е ролята му в Германия? Тези въпроси се обсъждаха и много преди германският вътрешен министър Томас де Мезиер да обяви, че "Германия не носи бурка".

Още по темата

Още през 2006 г. тогавашният баварски министър-председател Едмунд Щойбер заяви пред привържениците на ХСС: "В Германия спазваме конституцията, а не шериата". Четири години по-късно тогавашният президент Кристиан Вулф обяви, че "ислямът е част от Германия". Оттогава насам темата е остро актуална, особено поради увеличилия се брой мюсюлмански пришълци и поради амбициите на десните популисти в годината на важни за страната избори, пише "Дойче веле".

Конференцията на франкфуртския изследователски Център „Глобален ислям” (FFGI) пространно осветли сферите, в които има конфликт между шериата и конституцията. Впрочем понятието "шериат" се тълкува по много различни начини. Юристът и ислямовед Матиас Рое подчертава, че с шериата могат както да се потъпкват, така и да се обосновават човешки права.

Рое вижда известни области, в които германското право допуска някои от ислямските принципи - например в семейното право. В същото време, тези сфери са твърде ограничени. В Германия например чисто религиозните бракове, както и частните разводи са невалидни. Когато ислямисти от салафистките среди игнорират германското право, защото следвали божествения правов ред, това е "фронтална атака срещу правовата държава, на която трябва съвършено категорично да се противопоставим", изтъква експертът.

Репресивни тенденции и в Европа

Колкото и различно да се тълкува шериата, различията се заличават, когато той се практикува в ежедневието като система от норми. До този извод стига Сюзане Шрьотер, която е директорка на Центъра "Глобален ислям". Тя е изследвала ислямски среди - включително в Германия. По отношение на мястото на жената и мъжа в тези среди Шрьотер констатира следното: "Независимо кое тълкуване на шериата възприемат, в ислямските среди неизменно важат следните две правила: мъжът и жената не са равнопоставени, а мъжът - е ясно привилегирован".

Тревожна тенденция, според експертката, е това, че в преди либерални и отчасти секуларни ислямски общества като Индонезия все повече се налагат архаични тълкувания на Корана и шериата. В Европа обаче също се наблюдават тенденции за налагане на репресивен ислямски светоглед, посочва експертката.

Репресивният ислям се налага в социалните среди най-вече там, където има концентрация на мюсюлманско население – в мюсюлманските квартали на Великобритания, но и във френските крайградски гета. "Кафенетата и ресторантите в определени квартали например изобщо вече не се посещават от жени. По време на Рамазана всичко е затворено. По улиците в тези квартали няма да видите незабрадени жени", посочва Шрьотер.

Германия е твърде далеч от подобна ситуация, но и там натискът над мюсюлманските девойки да носят забрадки и да се подчиняват на мъжа се засилва. Срещу тях се упражнява принуда, снимат ги, ако ходят без забрадка, слагат снимките им в интернет.

"Дъщеря ти е морално пропаднала"

И после пишат на родителите: "Дъщеря ти е морално пропаднала", изтъква експертката. Тя пледира за единен подход към претенциите на онези мюсюлмански родители на ученици, които изискват за тях специални отстъпки в училище – например да бъдат освобождавани от часовете по плуване или да не им се сервират ястия със свинско месо в училищния стол. Когато нещо не отговаря на техните искания, родителите мюсюлмани нерядко упражняват масивен натиск срещу учителите и училищното ръководство, казва Шрьотер.

Възможно е тези конфликти да се усилят. Арабските страни от Персийския залив поощряват с петролните си милиарди разпространението на един крайно консервативен ислям в света и по тази причина на много места в ислямския свят се налага мнението, че официалното право трябва да се съобразява с шериата. Това се отнася и до страни, от които в Германия са дошли много мигранти.

Американският изследователки център Пю публикува през 2013 година данни от 39 страни. Според тези данни 99% от афганистанците, 91% от иракчаните и 83% от мароканците подкрепят шериата. Повечето от анкетираните обаче се застъпват за въвеждане на шериата главно в семейното и гражданското, а не в наказателното право.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


107
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Четете за римска империя. Всяка цивилизация рано или късно рухва. Дойде ред и на съвремената европейска цивилизация, част от която сме и ние.
45
1
 
12
 
! Отговори
Шерлок преди 6 години
До <><>Прав си .. но не е Мелкел .. точна чичо Сам наложи това а М го изпълни. В началото пробваха през Италия ... номерът мина и ето това е положението. Благодарение на тзи измислена арабско пролет дело на познатите ни сили и партньори.
44
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нахални, забогатели от 1001 социални помощи. Днес в Германия и Франция ние християните се съобразяваме с "шериата", а не обратното. Араби и кюрди са в комбина. Сред повечето турци има наистина готини и освободени хора, които се съобразяват с нас... да не кажа че повечето са си тотални атеисти.
43
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това е като да пуснеш гладни вълци в кошара с агнета и да кажеш живейте в мир и разбирателство.
42
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Единственото положително в исляма е отказа от свинско. Така че това не е голяма загуба, даже си е здраеословна мярка.
41
0
 
30
 
! Отговори
Хенрих преди 6 години
До 30 години светът ще се откаже от петрола и много сега проспериращи държави ще се смъкнат надолу в класацията по доходи. Пряко за мюсюлманския свят това е началото на пълния разпад, защото те не градят нищо с натрупаните пари, нямат модерни общества, основани на закони, равнопоставеност между хората и свободно движение на капиталите. Мюсюлманският свят е в тежка криза и именно затова е толкова агресивен и краен. Той се самоизтребва отвътре и конфликтите само ще растат. Той ще загуби!
40
1
 
22
 
! Отговори
Ж.Жалко преди 6 години
Меркел е арабска марионетка.
39
0
 
25
 
! Отговори
тя преди 6 години
Това с т. н. бурки не е нищо друго от желанието им да налагат своите правила в Европа , а не обратно!Така , че интеграция за която говори Меркел никога няма да има !
38
0
 
25
 
! Отговори
тя преди 6 години
Ако една кърпа на главата те прави морална или липсата й неморална , щеше да е много леснода да видиш кой , кой е ! Само ,че и тези с кърпите са по- неморални от европейките и това е видяно в много от арабските страни!
37
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Честно казано, стратегията "остави го сам да си покаже магарията" винаги работи по-добре от "нека не му позволяваме да си покаже магарията". Сам да се издъни винаги има по-голям отзвук. Та, до десетина години ще са им стъпили с ботуша на главата и няма мърдане - "Искаш бурка? Окей, назад към Афганистан".
36
2
 
24
 
! Отговори
<><> преди 6 години
Интересното е че и Тръмп и Путин казват че Европа е сгрешила с мигрантите .......но Меркел ага не е на това мнение ! Лошото е че цяла Европа си пати от няколко обладани от толерастия безмозъчни *** !
35
0
 
32
 
! Отговори
Таси преди 6 години
Все още не носят,но след четвъртия мандат на тъпата нагла Меркел ще носят.
34
1
 
38
 
! Отговори
Gaskoing преди 6 години
Аз като отида на гости се съобразявам с домакините. Края на Европа идва.
33
16
 
5
 
! Отговори
EU uber alles !!! преди 6 години
Всеки който не му харесва шериата и исляма значи не заслужава а живее в Европа !Който не е бил удостоен с честта да му оправят жената,дъщерята от мюсулманин как може да се нарече свободомислещ открит евроатлантик.Дъщеря ти ако не легне с африканец или и някой мюсулманин от близкият изток как ще докажеш че си толерантен и европеец?Европа ще става все подобре и подобре с възприемането на различните религии и етноси !Дошло е времето всеки не възприемчим да отива в лагери за промяна на ума.
32
0
 
28
 
! Отговори
Иван Пешев преди 6 години
Арабските страни от Персийския залив поощряват с петролните си милиарди разпространението на един крайно консервативен ислям в света и по тази причина на много места в ислямския свят се налага мнението, че официалното право трябва да се съобразява с шериата. Това се отнася и до страни, от които в Германия са дошли много мигранти. = > Никакви мигранти ако искаме свобода.
31
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Еманципацията е виновна за всичко.
30
1
 
60
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Исляма е религия на дегенератите, в исляма се нарушават личните прави и свободи като същевременно се насърчава невежеството. Ако сте необразован и не желаете да се образовате исляма е за вас.
29
0
 
1
 
! Отговори
... преди 6 години
....Забулват
28
0
 
0
 
! Отговори
..... преди 6 години
Заселват да се чете заселват.
27
0
 
18
 
! Отговори
Българин преди 6 години
Абсолютно вярно е това за девойките които са принуждавани да се заселват. Писах го и по рано. Тенденция към това се наблюдава особено откакто Ердоган идва, покрай референдума.Помислете си, сега опитват да наложат своята воля, когато са малцинство, а какво ще се случи след 20 години, когато може и да управляват в коалиция?