В Рияд Тръмп сключи най-голямата военна сделка в историята на САЩ

Саудитска Арабия получава оръжия, за да повиши сигурността в района
Обновена: 20 май 2017 20:56 | 20 май 2017 20:56, Анисия Иванова
161
В Рияд Тръмп сключи най-голямата военна сделка в историята на САЩ
Снимка: БТА

Президентът на САЩ Доналд Тръмп и кралят на Саудитска Арабия Салман подписаха в Рияд днес серия от споразумения, циментиращи военното и икономическото партньорство на двете страни, предадоха Асошиейтед прес и Ройтерс.

Сред тях е най-мащабната в историята на САЩ оръжейна сделка, включваща доставки на американски оръжия и военно оборудване на Саудитска Арабия за почти 110 млрд. долара. Тя влиза в сила веднага. Сделката предвижда и допълнителни продажби на оръжие за Рияд за 350 млрд. долара през следващите 10 години.

Пакетът от военни споразумения за доставки на военна техника и услуги има за цел "да повиши сигурността на района на залива пред лицето на иранската агресия", заяви на брифинг за журналисти представител на Белия дом, цитиран от АП и ТАСС. Целта е също така да се повиши способността на кралството да подпомага контратерористичните операции в целия регион, "намалявайки бремето върху американските въоръжени сили да водят тези операции".

Подписаните днес военни сделки, включително и споразумения в частния сектор, ще създадат десетки хиляди нови работни места в американската военна индустрия.

Арабският телевизионен канал "Скай нюз - Арабия" показваше на живо подписването на тези споразумения в кралския дворец Ал Ямама" в Рияд, на което присъстваха президентът Тръмп и крал Салман, които си стиснаха ръцете.

В изявление пред журналисти след церемонията Тръмп каза, че това е "забележителен ден" и изрази благодарности на Саудитска Арабия. Става въпрос за "огромни инвестиции в САЩ и нашата военна общност е много щастлива", не скри той.

Според подписаните днес споразумения в Саудитска Арабия ще бъдат сглобявани американски многоцелеви бойни хеликоптери "Блякхок". САЩ ще окажат съдействие на Рияд в създаването на саудитска система за ПВО и други "умни оръжия", както и за местно производство на други видове оръжия.

Подписани бяха и споразумения и сделки в областта на икономическото сътрудничество - меморандум между саудитска корпорация по развитие на информационните технологии и американската компания "Епъл", споразумения за сътрудничество в областта на електроенергетиката, добива на полезни изкопаеми и авиопревози.

Последното предвижда закупуване на американски пътнически самолети от Саудитска Арабия. Утвърдени са съвместни инвестиционни проекти за развитие на технологии, на инфраструктура и на жилищния сектор, а също на нефтохимическата индустрия на кралството.

Тръмп пристигна в Саудитска Арабия на първото си задгранично пътуване като президент по-рано днес, посрещнат лично от крал Салман и с бляскави церемонии и военни почести на летището на Рияд.

Да първи път американски президент дебютира на международната сцена с посещение в арабска и мюсюлманска страна. Следващите спирки на първото му турне са Израел и Ватикана, след което ще присъства на срещата на върха на НАТО в Брюксел, където ще се срещне за първи път с американските съюзници от алианса.

След като бе разведен заедно с първата дама Мелания Тръмп из един от най-пищните дворци в Рияд, Тръмп получи лично от крал Салман най-високото саудитско отличие - орден "Крал Абдул Азиз", на името на основателя на управляващата династия. Той му се присъжда за усилията му за укрепването на връзките с региона.

Същото отличие преди са получили руският президент Владимир Путин, британският премиер Тереза Мей и предшественикът на Тръмп - Барак Обама, който обаче бе недолюбван в Рияд заради отказа му да се намеси с военна сила в Сирия в подкрепа на бунтовниците, щедро финансирани от Саудитска Арабия.

Тръмп и Мелания посетиха и изложба на съвременно изкуство, уредена в Кралския двор в Рияд. Първата дама на САЩ бе облечена в черна туника с дълги ръкави, голям златен пояс, но без покривало на главата си, както изискваха местните традиции. Наблюдателите веднага отбелязаха, че преди нея само неколцина най-видни западни посетителки в страната са си позволявали да нарушат този саудитски протокол.

При визитата президентът се придружава още от дъщеря си Иванка Тръмп и съпруга й Джаред Къшнър. И двамата са част от екипа му в Белия дом.

След тези пищни церемонии и след традиционното арабско кафе с кардамон, 70-годишният Тръмп и 81-годишният Салман започнаха двустранните преговори. Според АП те били чути да разговарят за природни ресурси и оръжия.

Кралят изразил дълбоко огорчение от разрушенията, причинени от войната в Сирия. Той изтъкнал, че преди нея Сирия била една от най-напредналите страни, преди "те да я разрушат", визирайки управляващия режим на Башар Асад.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


161
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
2
 
20
 
! Отговори
нн преди 6 години
Не е далеч времето когато Иран и Саудитска Арабия ще направят война в арабския свят. САЩ знаят какво правят, те никога няма да нападнат Иран, но ще подтикнат саудитците и най вече с религиозните им различия с Иран. Малко им трябва на тази основа. Подкарали са на конвеиер арабските държави и докато не ги съсипят няма да мирясат.
23
2
 
28
 
! Отговори
Тралала преди 6 години
Че ще снабдяват ИД е ясно, но толкова много и модерно оръжие не е само за това. Най - вероятно се готвят за война срещу Иран, отдавнашна Американска и еврейска цел
22
3
 
14
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 6 години
Но, да оставим на страна международната политика. Интересното е, какво подписва Баце у нас. Аз се сещам само за 208-мо постановление.Сещам се , и за това, че ще ни няалагат санкции, че не приемаме "Бежанци" от Италия и Гърция, както вероятно е подписал Баце, когато взе едни 160 милиона евро , от ЕС.А вие си гласувайте пак за него....
21
13
 
6
 
! Отговори
СУЛТАН ЕРДОГАН преди 6 години
ТЕЗИ СДЕЛКИ НЕ СА ТОЛКОВА ПРОСТИ,САЩ ТИ ГАРАНТИРА ПАЗАРИ ЗА ПЕТРОЛА,САЩ ТИ ГАРАНТИРА ВОЕННО СЪТРУДНИЧЕСТВО, МНОГО ЧЕСТО Е БАРТЕР- ОРЪЖИЕ ЗА ПЕТРОЛ, НЕ СИ КУПУВАШ САМО ОРЪЖИЕ, КУПУВАШ СИ И БЕЗГРИЖИЕ И СПОКОЙСТВИЕ, РУСИЯ НЯМА ТАКЪВ КАПАЦИТЕТ
20
2
 
27
 
! Отговори
соросоид преди 6 години
Др.Тръмп се целуна днес с крал Абдула (като Брежнев и БайТошо). От това само да не излезе че е продал "южния фланг на НАТО" барабар с нас на араб.елите? А днес.БГ? (засега сте БГ), ама утре може на арабски да отразявате новините. Само уахабитски злини ни чакат, терор, коран и бежанци. Така ги виждами аз нещата
19
2
 
27
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 6 години
С подписването на този договор, войната в Сирия се удължава поне 10 години.Преследват се две цели-печалба, и изтощаване на Русия, чрез въвличането и в конфликта.Само не ми обяснявайта, че Русия нещо печели от Идил.Какво печели? Нефта ли им купува? Че тя си има.Или умира за пустинни територии? И тях има.Целта е нестабилност, военни разходи и печалби от войни и оръжие.Сащ забогатяват точно така, след 1 СВ война, също и след Втаората, СССР плаща тогава "помощта" с чисто злато.
18
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Супер, всеки долар, който инвестират камиларите в оръжие ги отдалечава от цивилизацията
17
6
 
11
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 6 години
До Анонимен23. Или нещо бъркаш, или се правиш на ударен, или си толкова заблуден, че вярваш на пропагандата.Саудитска Арабия купува на поразия оръжия руски образец. Военната ни промишленост се задъхва вече, ачмерикански фирми купуват от нас, и препродават на С Арабия, а тя въоръжава Идил.Пълно е с наше оръжие и боеприпаси там, и то-ново. Ако не бяха Сащ и С.Арабия, Идил да е свършил за 6 месеца само.
16
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Без да харесвам комунистите какво е вашето мнение Китай ако се сблъска с Турция?За мен лично Сащ и Китай са бъдещите велики сили и икономически и демографски и военно.
15
2
 
48
 
! Отговори
Митьо преди 6 години
Нужно ли е да припомням, че в Саудитска арабия няма конституция и там се управлява въз основа на "законите" в корана. А същата тази страна е основен съюзник на ИДИЛ като редовно ги снабдява с оръжия (освен американски и такива произведени в Европа и у нас вкл.). С тази сделка страната става гарант за продължаващи конфликти, а не за укрепването на района, ама американците си гледат своето да продават оръжие пък после ги ене за невинни човешки животи, съдби и бежанци. Много долна нация са. Зло.
14
19
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Другарят Тръмп днес подписа сделки за 100 милиарда.Другарят путин подписа... автографи на двама рубладжии от село Биберовка.
13
1
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Е, ясно е вече, че в следващите 10 години ще продължава да съществува ИД. С тези оръжия за милиарди Саудитска Арабия ще въоръжава терористите от ИД.
12
12
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Другари, ами да бяха купили руско оръжие бе ... защо не купиха руско оръжие саудитците ?Нека позная - защото другаря Путин е единствения борец срещу тероризма и не би си позволил да продава на терористи ... и освен това Европа, демокрацията и гейовете са виновни ... и сорос ... и костов ... и плевнелиев
11
2
 
22
 
! Отговори
Троя преди 6 години
Мила Анисия, това "блякхок" да не би да е някакъв нов вид птица? Или в часовете по английски сигурно си биела "катеричката"?
10
5
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Смешното тук е, че Тръмп ще представи това у дома пред умопомрачаващо *** американско население като голям икономически успех и те ще му ръкопляскат за това.
9
2
 
52
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 6 години
САЩ въоръжават Саудитска арабия, а Саудитска арабия въоръжава Ислямска държава.
8
0
 
16
 
! Отговори
Абе Василев преди 6 години
Не ти ли се изчерпаха за толкова време имената бе????
7
2
 
14
 
! Отговори
До 7 преди 6 години
Китай няма да заема ничия страна. Която и страна да заеме ще се наруши баланса на силите. Китай е балансьор!
6
3
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А така,идват мирни дни,гарантирани от демократична и справедлива Хамерика!
5
1
 
55
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Браво, Тръмп продаде оръжие на муджахадините за 350 милярда долара. Ръкопляскания!! Рози, рози, Браво!! Жалко е да си президент на уж наи свободната страна и на първото си посещение да идеш при главорезите Саудитска Арабия, тъмна тъмна страна!