Брюксел предлага общо ползване на оръжия в ЕС

Дронове и сателити да се купуват заедно, за да се пестят пари за отбрана
24 май 2017 21:10,
82
Брюксел предлага общо ползване на оръжия в ЕС
Снимка: архив, Ройтерс

Европейската комисия ще предложи нова визия за европейска отбрана и сигурност, която да се реализира след напускането на Великобритания.
 
Визията предвижда възможност за обявяване на обществени поръчки за купуване и съвместно ползване на въоръжение между няколко държави, повече сътрудничество в отбраната, както и заделянето на значителни финансови средства за развитие на европейската отбранителна промишленост.
 
"Не само гражданите, но и правителствата започват да разбират, че естеството на заплахите за сигурност е променено и че трябва да действаме заедно", заяви Федерика Могерини, която отговаря за сигурността на ЕС като върховен представител по външната политика на Съюза.
 
Комисията смята да предложи на страните членки да си сътрудничат повече и така да харчат по-добре средствата от военните си бюджети.
 
В момента 28-те членки дават общо 227 милиарда евро за отбрана всяка година срещу €545 млрд. от САЩ. Между 25 и 100 млрд. от тях се харчат неефективно заради липсата на сътрудничество.

Според Европейската комисия всички страни градят еднакви способности, което излиза много скъпо, докато, ако действат заедно, могат по-ефективно да влагат парите си.
 
Като първи стъпки към обща отбрана, Еврокомисията предлага по-тясно сътрудничество за противодействие на хакерите, хибридните атаки, радикализацията и в борбата с тероризма, като се ползва съвместно екипиране и разузнавателна информация.
 
За да направи практическо това сближаване Брюксел предлага няколко страни да се обединяват за закупуването на военно оборудване и въоръжение, което да придобиват и ползват съвместно.
 
"Всичко е въпрос на политическа воля и икономическа необходимост", коментира еврокомисарят за икономическия растеж Юрки Катайнен.
 
Според него държави, които имат нужда например от дронове или сателити, трябва да решат заедно какви да са техническите им параметри и да ги купят и ползват общо.
 
Като се обединят поръчките, държавите ще могат да получават и по-изгодни цени от производителите заради големите обеми. В момента само 8 на сто от военните поръчки се изпълняват от националната индустрия на съответната държава, за останалите 82% се търсят доставчици в чужбина.
 
Подобно обединение се предлага и при кандидатстването с проекти към Европейския фонд за отбрана, който цели да подпомогне военната индустрия в ЕС. Всички участващи във военното сътрудничество страни ще могат да следят за ефективността и изпълнението на одобрените проекти, независимо дали са част от тях, обеща Катайнен. Фондът ще финансира както мащбни сделки, така и по-малки поръчки, поясни Могерини.
 
"След 10 г. бюджетни икономии и нараснали нужди за инвестиции в отбрана и сигурност, смятаме, че ще получим подкрепа от правителствата на страните членки", заяви върховният представител.
 
Могерини увери, че Еврокомисията координира всичките си предложения с НАТО.
 
ЕС вече има общо командване на невоенните си операции по света и принципно съгласие на военните министри за промяна на механизма за финансирането на общите си бойни групи, което ще позволи те да започнат да бъдат използвани 10 години след създаването си.
 
Визията за отбраната е част от Бялата книга за бъдещето на Европа, подготвена от Еврокомисията. Тя предлага пет сценария за развитието на Съюза без Великобритания – от по-тясно сътрудничество, до ограничаването на ЕС само до общ пазар. 4 от предложените сценарии предвиждат засилването на сътрудничеството в областта на отбраната.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


82
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
16
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Русия може да помели триполовото есе буквално за часове.
22
1
 
7
 
! Отговори
тъй де... преди 6 години
"Орташката работа и кучетата не я ядът"!
21
0
 
2
 
! Отговори
шматка преди 6 години
До 2ХехехеС тоя коментар утрепа рибата))))Само заради такива бисери си струва да се ровиш .....
20
1
 
6
 
! Отговори
The big щепсел преди 6 години
За оръжията добре! А жените кога..?
19
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Новата Римска империя - роби и войници. А не мой ли си заврете един имперски кривак отзад баш при имперския ви .
18
2
 
8
 
! Отговори
М, да ... преди 6 години
Доскоро безразсъдно харчеха/раздаваха пари за щяло и нещяло, сега ще пестят пари! Какво става, парите ли свършват?пп. мотива не е ефективност, а пастене?
17
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аз го разбирам че всички плащаме масрафа а от екстрите които идват след съсипването на поредната държава от третия свят се възползват само някои.
16
0
 
8
 
! Отговори
Петко преди 6 години
Не е кой знае колко революционно. Корумпираните държави ще се обединяват и отбраняват от онези, скандинавците дето не вземат подкупи. В Скандинавия пак ще е мисто
15
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
до 19 Е, видя ли реакцията? Маннгала Погба скачаше от радост. това е едно животно, но другите бели край него защо се радваха?
14
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Много съжелявам за Англия,много!Жалко!
13
3
 
9
 
! Отговори
Патриот преди 6 години
Предлагам това оръжие да го използваме срещу Брюксел!
12
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
свободна европа ще затвори всички по домовета, да са на сигурно)))
11
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Убили са ми децата и аз да се боря за титла?Това е чудовищно.Ако вкарат гол е "интересно" каква ще е реакцията и на голмайсторите от който и да е отбор, ще е 'интересно" каква ще е реакцията след победата.Аз лично бих се раздал, и ако спечеля титлата...не знам просто ще си остана сапатичен.
10
3
 
21
 
! Отговори
Доктор Сър Пичук преди 6 години
Тази на снимката преди 1989г е била членка и активистка на Италианската комунистическа партия, демек италианското БКП. Тъй като Италия не е била окупирана от СССР тази не е била партиен член по принуда, а защото наистина е вярвала в макрсизма и комунизма. И днес тя е най-върлия еврофил... Кога ще има лустрация на червената *** в Брюксел и ще остане ли някой когато червените биват изритани от там това е въпросът...
9
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Добра идея. Пазаруване на едро. Когато поръчваш 10 или 100 самолета цената е различна.
8
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
за 17 аз ако бях..нямаше да играя, а щях демонстративно да напусна терена...
7
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Манчестър Юнайтед и Аякс са посърнали. На играчите не им се играе...просто няма място за спорт в такова време.
6
1
 
14
 
! Отговори
82959хх835 преди 6 години
аз пък предлагам да се направи един общ бюджет , и богатите страни да дават на нас и други подобни парички , и така да се изравнят заплатите и пенсиите , и тук хората да живеят нормално , нали сме един съюз , струва ми се справедливо
5
2
 
16
 
! Отговори
Брюксел преди 6 години
Брюксел реши спането общо в една тоалетна в ес
4
18
 
7
 
! Отговори
европа преди 6 години
ЕС ще го има и и ше има обща армия колкото и да *** мафиотите в Москва.И още сто атентата да няправят Европа няма да бъде разделена.Великобритания беше последната пречка.Сега с богословията на чичо Дони никой не може да ни спре.Иначе ще играят томохавките.