Брюксел предлага общо ползване на оръжия в ЕС

Дронове и сателити да се купуват заедно, за да се пестят пари за отбрана
24 май 2017 21:10, Никола Димитров
82
Брюксел предлага общо ползване на оръжия в ЕС
Снимка: архив, Ройтерс

Европейската комисия ще предложи нова визия за европейска отбрана и сигурност, която да се реализира след напускането на Великобритания.
 
Визията предвижда възможност за обявяване на обществени поръчки за купуване и съвместно ползване на въоръжение между няколко държави, повече сътрудничество в отбраната, както и заделянето на значителни финансови средства за развитие на европейската отбранителна промишленост.
 
"Не само гражданите, но и правителствата започват да разбират, че естеството на заплахите за сигурност е променено и че трябва да действаме заедно", заяви Федерика Могерини, която отговаря за сигурността на ЕС като върховен представител по външната политика на Съюза.
 
Комисията смята да предложи на страните членки да си сътрудничат повече и така да харчат по-добре средствата от военните си бюджети.
 
В момента 28-те членки дават общо 227 милиарда евро за отбрана всяка година срещу €545 млрд. от САЩ. Между 25 и 100 млрд. от тях се харчат неефективно заради липсата на сътрудничество.

Според Европейската комисия всички страни градят еднакви способности, което излиза много скъпо, докато, ако действат заедно, могат по-ефективно да влагат парите си.
 
Като първи стъпки към обща отбрана, Еврокомисията предлага по-тясно сътрудничество за противодействие на хакерите, хибридните атаки, радикализацията и в борбата с тероризма, като се ползва съвместно екипиране и разузнавателна информация.
 
За да направи практическо това сближаване Брюксел предлага няколко страни да се обединяват за закупуването на военно оборудване и въоръжение, което да придобиват и ползват съвместно.
 
"Всичко е въпрос на политическа воля и икономическа необходимост", коментира еврокомисарят за икономическия растеж Юрки Катайнен.
 
Според него държави, които имат нужда например от дронове или сателити, трябва да решат заедно какви да са техническите им параметри и да ги купят и ползват общо.
 
Като се обединят поръчките, държавите ще могат да получават и по-изгодни цени от производителите заради големите обеми. В момента само 8 на сто от военните поръчки се изпълняват от националната индустрия на съответната държава, за останалите 82% се търсят доставчици в чужбина.
 
Подобно обединение се предлага и при кандидатстването с проекти към Европейския фонд за отбрана, който цели да подпомогне военната индустрия в ЕС. Всички участващи във военното сътрудничество страни ще могат да следят за ефективността и изпълнението на одобрените проекти, независимо дали са част от тях, обеща Катайнен. Фондът ще финансира както мащбни сделки, така и по-малки поръчки, поясни Могерини.
 
"След 10 г. бюджетни икономии и нараснали нужди за инвестиции в отбрана и сигурност, смятаме, че ще получим подкрепа от правителствата на страните членки", заяви върховният представител.
 
Могерини увери, че Еврокомисията координира всичките си предложения с НАТО.
 
ЕС вече има общо командване на невоенните си операции по света и принципно съгласие на военните министри за промяна на механизма за финансирането на общите си бойни групи, което ще позволи те да започнат да бъдат използвани 10 години след създаването си.
 
Визията за отбраната е част от Бялата книга за бъдещето на Европа, подготвена от Еврокомисията. Тя предлага пет сценария за развитието на Съюза без Великобритания – от по-тясно сътрудничество, до ограничаването на ЕС само до общ пазар. 4 от предложените сценарии предвиждат засилването на сътрудничеството в областта на отбраната.


82
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
2
 
16
 
! Отговори
Брюксел преди 4 години
Брюксел реши спането общо в една тоалетна в ес
5
18
 
7
 
! Отговори
европа преди 4 години
ЕС ще го има и и ше има обща армия колкото и да *** мафиотите в Москва.И още сто атентата да няправят Европа няма да бъде разделена.Великобритания беше последната пречка.Сега с богословията на чичо Дони никой не може да ни спре.Иначе ще играят томохавките.
4
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Пуснете Брайвик! Голям!
3
3
 
21
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 4 години
В разгладен двор сигурност не може да има.Докато брюкселските бюрократи са заети да се пазят от "руската заплаха", в собствените им държави гърмят бомби през месец, които избиват собствените им народи ...Но какво значат някакви си цивилни жертви, когато трябва да се гонят великите идеи на Новия световен ред за глобализация и мултикултурен модел ?!
2
4
 
16
 
! Отговори
Какво... преди 4 години
Нека тогава и жените ни да са общи,то както е тръгнало поне да имаме и ние някакъв келепир.
1
1
 
18
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 4 години
Мадам Могерини, Бай Дончо след атентата в Манчестър очаквах да ти възложи задачата да оповестиш, че цялото НАТО ще нападне ИД. Как да стане, като оня ден подписа с боклуците договор за 100 Милиарда, викаш? Забарвих!