Путин: Славянската писменост дойде при нас от македонска земя

Руският президент се срещна с колегата си Георге Иванов
Обновена: 24 май 2017 19:09 | 24 май 2017 18:57, Веселина Йорданова
971
Путин: Славянската писменост дойде при нас от македонска земя
Снимка: БТА

Руският държавен глава Владимир Путин заявил, че 24 май е празничен ден в Русия заради Деня на славянската писменост, която "дойде у нас от македонската земя". Това пише македонското издание на Deutsche Wellе, позовавайки се на официално съобщение от Кремъл.

Президентът казал това в рамките на срещата с македонския си колега Георге Иванов в Москва, съобщава "Фокус".

От своя страна Иванов заявил, че светите братя Кирил и Методий не са забравени.

"Въпреки, че са минали толкова векове, ние почитаме паметта на светите братя Кирил и Методий и техния ученик свети Климент. Нашият народ казва, че човек не умира, когато бъде погребан, а когато бъде забравен. Това е нашата обща памет за нашите просветители – Кирил и Методий, и тя ни дава надежда за запазването на тяхното учение", казал още македонският президент.

На срещата Путин изразил надежда за демократично и конституционно разрешаване на вътрешнополитическата ситуация в Македония, предаде ТАСС.

"Внимателно следим случващото се във вашата страна и желаем безусловен успех за това вътрешнополитическата ситуация в Македония да се развива в съответствие на нейната конституция и по демократичен начин", заявил руският президент и отбелязал, че двустранните отношения между двете държави се развиват в положителна насока.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


971
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
498
1
 
8
 
! Отговори
Rus преди 6 години
Das Russische ще изневерят на природата си ако не използват сгоден момент да направят някоя мpъcотия. И след това се чудят защо никой не ги обича и уважава!
497
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До я руский------Нали разбирате че с подобни писания отблъсквате русофилите в тази държава? Или Ви е все едно? Да ***, а?
496
1
 
12
 
! Отговори
упс... преди 6 години
Славянската писменост дойде при нас от македонска земя-------Вярно е!Но, с едно допълнение - територията на така наречената "македонската земя" по времето на цар Борис I, беше част от Българското царство!!!!Проблемът не е в Путин, нито в "макетата", а в нас!Много "срамежливо" отстояваме историята си, а напоследък дори я отричаме, в очакване мумията Срс и неговите НПО да я пренапишат вместо нас!Народ, който не уважава себе си и миналото си, не може да очаква уважение от другите народи
495
2
 
11
 
! Отговори
don преди 6 години
Защо странно гледа македонския президент , също като гледаше молдовския президент по време на 9 майския парад в Москава.Тука Путин допусна голяма политическа грешка и която ще има сериозни последици.Той обиди директно обикновяния български гражданин който винаги е имал добри помисли и е желал приятелско отношение между българския и руски народ.Знаем как македонците които са част от българския народ които искуствено бяха създадени като нация след втората световна война си преписват историята
494
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За благодарност - "царю освободителю признателна България" - там под коня и срещу народното събрание задължително.
493
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
*** НЕЩО СЕ Е ОБЪРКАЛ . МНОГО СЕ Е ОБЪРКАЛ И МОЖЕ БИ ЗА ТОВА КАРА РУСКИТЕ ФИРМИ В БЪЛГАРИЯ ДА НЕ ПЛАЩАТ ДАНЪЦИ И ДА КРАДАТ ОТ ДЪРЖАВАТА . НОРМАЛНО ЛИ Е ЛУКОИЛ ДА НЕ ПЛАЩАТ ДАНЪЦИ И АКЦИЗИ И 15 ГОДИНИ ДА СА ВЕЧНО НА ЗАГУБА? ДО КОГА ЩЕ ГИ ТЪРПИМ?????
492
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
..оттук до йапонското море Мацедон е заплождал. Сичко македонско е. Зъби, питеци, азбуки, сичко.
491
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Той Путин може да си приказва каквото иска, ама Георге Иванов нали има и българско гражданство, редно е било да го поправи.
490
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До вввНещо много руски прочит на историята правиш и одобряваш руските интриги. Без България азбука нямаше да има. Тива е историческата истина.
489
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Борис I е цар от първото българско царство. Той е задържал Наум в Преслав и изпратил Климент в Охрид. Кирил и Методи са създали глаголицата. Кирилицата е създадена от Климент на територията на първото българско царство.
488
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Всичко е целенасочено, преднамерено! Руското джудже продължава с хибридната си война срещу България и Европа!
487
1
 
10
 
! Отговори
додовил преди 6 години
неосведоменост, недипломатичност, безхаберие и още всичко това демонстрира руския президент, а може би нарочно, но нейсе,те руснаците и без това не са славяни, а диви варяги /викинги/,те вече си го признаха и въпреки,че сме им дали азбука, не ни разбират писмено и говоримо...
486
9
 
3
 
! Отговори
ввв преди 6 години
Хубаво е да се направи прочит на историята - Братята Кирил и Методий са синове на гръцки сановник и написват азбука по поръчение на византийския император, по искане на великоморавския княз !!! А иначе всеки може да си говори каквото иска и ние българите и македонците и руснаците. Историята винаги се използва за политически цели.
485
3
 
4
 
! Отговори
пак аз преди 6 години
..и ся една атомна централка да му дадем на жужето, за да ни върне "кирилицата" ... цъ,...нИща, ша си купя свещи ...Паисии така е преживявал ... ние да не сме повече от него?!
484
3
 
19
 
! Отговори
аз преди 6 години
*** нали другаря ленин я беше направил тая кирилица ...беее ... ся кво стана?! Как шъ са обяснява в маскава кви ги говори....не хубаво да се лъже, макар и политически :) :) :)
483
7
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Няма руска мpъcотия извършена срещу България, която да не бъде обоснована, оправдана и одобрена от русофилите. И след всичко тоеа подобни индивиди имат претенциите да се наричат български патриоти.
482
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
до руснаците т'ва дето му викате църковнославянски език е старобългарски. да се знае !
481
2
 
22
 
! Отговори
българин преди 6 години
Каквото и да казва Путин в България е пълно с руснаци които са дошли да живеят тук още отпреди 30 години.И сега идват заради това,че с наши паспорти могат да пътуват в Европа.А не се сещам за нито един българин дето да е отишъл да живее в Русия.
480
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До я рускийКато гледам, думите в руският език не са с гръцки произход а са с български такъв. Фамилиите на -ов в руско са с български произход. Азбуката ви прилича на българската не на гръцката а ти не си руский а си путинопитек.
479
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако аз кажа ,че формулата за лице на кръг дойде при нас от египетската земя-това комплимент към древните египтяни ли е или към сегашните?Много трябва да се внимава с нюансите