Меркел несъгласна с Тръмп за търговския излишък на Берлин

Търговската политика на Германия била лоша според US президента
Обновена: 27 май 2017 11:23 | 27 май 2017 11:18, Елка Василева
67
Меркел несъгласна с Тръмп за търговския излишък на Берлин
Ангела Меркел и Доналд Тръмп. Снимка: Reuters

Германският канцлер Ангела Меркел изрази несъгласие с критиките на президента на САЩ Доналд Тръмп по въпроса за германския търговски излишък, предаде Ройтерс.

Пред представители на ЕС Тръмп каза по-рано, че германската търговска политика е "много лоша" и Германия продава прекалено много коли в САЩ.

Меркел е обяснила на Тръмп на срещата на върха на Г-7 в Сицилия, че излишъкът се дължи отчасти на фактори, върху които Германия не може да влияе и е подчертала колко много работни места откриват преките германски инвестиции в САЩ.

Още по темата

Двамата лидери са се споразумели да бъде създадена работна група за обмен на информация по двустранните търговски връзки. Според германски представители тази стъпка цели да предотврати наказателни мерки, които Вашингтон може да въведе въз основа на непълна картина на отношенията между двете страни.

Германски медии съобщиха вчера, че Тръмп остро е критикувал Германия на среща в четвъртък с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и на Европейския съвет Доналд Туск.

"Шпигел" писа, че Тръмп казал на представителите на ЕС: "Вижте милионите коли, които те продават в САЩ. Ужасно. Ние ще спрем това".

Икономическият съветник на Тръмп Гари Коун потвърди някои от подробностите по разговора, представени от медиите, но ги омаловажи, уточнявайки, че американският президент е заявил, че няма проблем с Германия.

Германският търговски излишък , който достигна рекордните 253 милиарда евро (283 милиарда долара) през 2016 г., е повод за недоволство и в Европа. Партньорите на Берлин го призовават да стимулира повече вътрешното търсене.

САЩ имат търговски дефицит с Германия, възлизащ на 64,9 милиарда долара през 2016 г. в сравнение със 74,8 милиарда долара предходната година, сочат данни на правителството на САЩ.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


67
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това лапе под #34, мине не мине и говори тази глупост как САЩ спечелили войната в Атлантика и тогава тръгнала помощта през океана.
37
7
 
16
 
! Отговори
ким сун преди 6 години
Тръмп е същич като Путин,саммо обикаля и говори глупости.Меркел и Кинг Пин,не приказват много,но вършат работа.ЕС и Китай са най стабилните икономики в момента и ако пътя на коприната се осъществи,САЩ и Русия ще останат встрани от играта,което естествено те не могат да си позволят.Така че ще има войни и конфликти.Но Европа си остава класа.История,култура традиции.Няма по добро място за живеене от Европа.
36
13
 
8
 
! Отговори
Българина преди 6 години
С какво е несъгласна да не е лъжа? Ако няма евро а марка, ще продават на подцененото евро в такива мащаби и с огромен търговски излишък спрямо целия ес и много други държави, ама друг път. Германците тряба да бъдат и ще бъдат смачкани
35
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До #34Човече, ти си болен... Дори по-лошо-безпросветна твар...1.в сталинград стенихне бяха останали2.за какви две години в Сталинград бълнуваш.3.атомното оръжие би факт след капитулацията на Германия...Марш в уикипедията, серсемино.
34
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Сащ не са дали нищо за плана Маршал / това се реализира от десетките тонове злато изнесени от Германия след войната, голяма част от което и до ден днешен се намира в САЩ.
33
8
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
34, войната беше спечелена и изнесена на плещите на СССР, а САЩ са набедени войници, които се уплашиха и побъркаха от шепа виетнамци. В Атлантика водиха война със страна, която на практика нямаше ресурси, а в Европа - със старци и деца. Въпроса е приключен.
32
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До #32Точно. Това се опитвам да кажа на младите. Концентрираш принадена стойност, създаваш добро образование, добро заплащане на интелектуалния труд, събираш мозъците в световен мащаб и т.н. всичко това се постига с контрол на световната търговия... Войни!!!!!
31
20
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 31Русия ближеше рани 2 години зад стените на Сталин град . САЩ докарва над 15к самолета и тежка техника. Води 6 месеца война в атлантическия океан ,за да отвори пътя на доставките от САЩ до Европа. Засипва Германия денонощно с бомби ,за да унищожи заводи , пътища и пехота. Разполага и с атомно оръжие , което не използва.Русия е само зрител.
30
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До #30Имено!!! А през 70-те години се чудеха как да си харчат излишните долари и как да направят йиената по-евтина... Нещо като Китай днес.
29
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 29Всяка империя е дала и взела от света. И всяка една се е разпаднала рано или късно. САЩ дават много на света , но и вземат много. Така функционира всяка империя от създаването на човешкия свят.
28
9
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
26, САЩ са смешници и не са разсекли Хитлер. Да напомням ли, че Райха падна във война срещу 40 държави? Основна заслуга има СССР, който с цената на 30 милиона жертви обърна войната. Американците се явиха в края на войната да плячкосат каквото могат. САЩ един Виетнам не можаха да победят и се побъркаха - набедени войници.
27
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Япония е 30 та по богатство . Далече от САЩ и Германия. България е 69 та. Статистика за 2016.
26
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До #26Чест ви прави че сте ползвали ,,засега'', по тази причина ще си замълча за ,,разсечения Хитлер''...
25
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До #20Някога, когато с баща ти строяхме панелките, Япония беше експортьор #1, днес се чуди, как да пробута колите си... Краварите ги наритаха с обвинения за какв ли не. Не ги спаси и изнасянето на заводите в САЩ и Европа.
24
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Няма ли някой да нахлузи усмирителна риза на туй диване Тръмп? Тоя ще запали света, а после ще ви питам кой колко коли продава! Англо-американците готвят трета световна война, а новия-стар лош се явява Германия - този път им краде пиперките от градината! Русия не я споменавам защото няма да посмеят да се закачат с тях!
23
15
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И с право е васал. Да не забравяме ,че сащ разсича Хитлер , а после даде милиарди да възтанови Германия. САЩ са най-големите и всеки трябва да се съобразява с тях за сега. Райха също.
22
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
По-малко коли = по-чист въздух и по-малко шоферски дегенеративни мърльовци. Прав е Тръмп.
21
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До #16Германия не е съюзник на САЩ, васали са. Разликата е значима. Съюзник е Англия.Струва си да доживее човек един съюз Русия-Германия... Само за да видя какво би казал Коритаров, Дремджиев, Методи Андреев и други гнъсни персони.
20
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не ставай смешен. Русия е бедна да покрие пазар , като САЩ. Там е франкашкано с милионери.Нали и тука всеки реве, че купуваме много чужда стока и трябвало да стимулираме българската. Еми за това говори и Тръмп. Всеки си пази интереса ...Нищо ново. Само дето сащ имат *** да ходят и да казват , а ние тук купуваме турски домати и си мъмрим под носа.
19
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да спреш милиони коли за износ, означава да затвориш автомобилните заводи. Тогава? Освен да ги продават на ИД.