Пет опита за атентат срещу Путин. А той? Той се доверява на охраната си

Аз си върша работата, те - своята, нещата при тях се получават добре!
Обновена: 2 юни 2017 10:30 | 2 юни 2017 10:23, Елка Василева
184
Пет опита за атентат срещу Путин. А той? Той се доверява на охраната си
Владимир Путин. Снимка: архив, Reuters

Президентът на Русия Владимир Путин разказа пред американския режисьор Оливер Стоун за доверието си към своята лична охрана и надеждността на тази структура. Руският държавен глава си спомня и за разговорите му на тази тема с кубинския лидер Фидел Кастро, който признавал, че е останал жив след толкова покушения, само защото сам се е занимавал с личната си охрана.

Телевизия CBS излъчи част от интервюто на Путин, дадено за Оливър Стоун, в който разказва в частност и за личната си охрана.

"Аз върша своята работа, а служителите по сигурността вършат своята, до момента при тях нещата се получават добре", каза Путин.

Стоун заявява, че са му известни пет опита за покушение срещу руския лидер, предаде РИА Новости.

"Естествено, не са толкова, колкото срещу Кастро, с когото даже съм разговарял. Мисля, че той се е сблъскал с това петдесет пъти", каза режисьорът.

В отговор руският лидер заявява, че е разговарял с Кастро за това. "Той ми каза: Знаеш ли защо съм жив? Аз попитах: Защо? Защото винаги съм се занимавал лично със своята сигурност", обясни Путин.

Стоун се интересува дали Путин се доверява на своята охрана. "Доверявам се", отговаря руският президент.

Стоун отбелязва, че често има опити за внедряване на организатори на покушения в охраната на първите лица, съобщава Lenta.Ru.

"Знам – казва Путин.- Знаете ли как се казва при нас? Нашият народ казва: На когото е писано да бъде обесен, той няма да се удави".

Запитан какво е съдено на самия него, руският лидер казва, че това е "известно само на Господ".

"Все някога това ще се случи с всеки един от нас. Въпросът е в това какво ще направим на тази смъртна земя, ще получим ли удоволствие от живота", подчертава руският лидер.

Общо по данни на Гаzета.Спб срещу Путин е имало най-малко пет опит за атентат.

През февруари 2000 г. от информирани източници от правоохранителните органи става известно за съществуването на оперативна информация, според която чеченски бунтовници възнамеряват да извършат покушение срещу и.д. президента Владимир Путин по време на посещението му в Санкт Петербург на 24 февруари за погребението на Анатолий Собчак.

В навечерието на Ялтенската среща на 18 август 2000 г. украинските спецслужби са получили информация за готвено покушение срещу руския държавен глава. При отработването на версията са задържани четирима чеченци и няколко души от страни от Близкия изток. Те са експулсирани от Украйна. На 12 септември информацията беше потвърдена пред журналисти в Днепропетровск от председателя на Службата за сигурност на Украйна Леонид Деркач.

През октомври 2001 г. азербайджанските спецслужби съобщиха, че са успели да предотвратят готвено покушение срещу Путин, което е трябвало да бъде извършено по време на посещението му в Баку на 9-10 януари. Както заяви министърът на националната сигурност на Азербайджан Намик Аббасов, терористичният акт срещу руския президент е трябвало да бъде извършен от гражданина на Ирак Кянан Ростам. По данни на азербайджанските спецслужби той е преминал подготовка в лагери в Афганистан, поддържал е връзка с чеченските бунтовници, причастни към убийството две години по-рано на трима британци и един новозеландец в Чечения. Кянан Ростам е задържан и осъден на 10 години затвор при строг режим.

На 19 октомври британският вестник "Сънди таймс" съобщи, че Скотланд Ярд е разкрил план за атентат срещу Путин. По информация на изданието от Скотланд Ярд двама руски граждани, пристигнали в Лондон от Москва в началото на октомври, са се срещнали с бившия полковник от Федералната служба за сигурност Александър Литвиненко с цел да бъде обсъден план за физическото отстраняване на Путин.

Литвиненко разказва това на Борис Березовски, който го съветва да се обърне към полицията. Литвиненко написал подробно изложение за срещата и предложението на служителите на спецслужбите на десет страници и в резултат двамата бивши служители на КГБ са арестувани.

През юни 2007 г. съобщения за възможен атентат срещу Путин се появяват в навечерието на неговото посещение в Истанбул за срещата на Организацията за Черноморско икономическо сътрудничество. В деня на пристигането на руския лидер в Турция в местните медии се появиха съобщения, че ден преди началото на срещата терористи от "Ал Кайда" са планирали да извършат терористичен акт срещу Путин. Турските служби арестуват петима души за връзки с "Ал Кайда".

На 4 февруари 2014 г. в Одеса е арестуван Адам Осмаев, на когото е повдигнато обвинение в подготовка на атентат срещу Путин. Според Службата за сигурност на Украйна поръчител е бил лидерът на севернокавказките бунтовници Доку Умаров. В момента Осмаев е на свобода, живее в Киев. На 1 юни 2017 г. срещу него самия е извършено покушение, пише Газета.ru.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


184
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
91
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Българските руссиффилистици изпадат в транса от статията :)
90
11
 
4
 
! Отговори
Аз преди 6 години
До Класация БВП 2015БВП е интересно само на фона на Външния и вътрешен дълг на страната. Като гледам първата десетка то само Китай, Индия и Русия са с положителен а не с 200-300% отрицателен баланс. Обаче за да се стигне до тия заключения трябва да си изключиш телевизора и да си включиш мозъка. Ако го имаш разбира се.
89
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Боби 131ББ и той има двойници!
88
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Хахаа, абе това на снимката е фолио със снимката на Путин, бе!Как си го представяте да се пули от лимузината!
87
10
 
15
 
! Отговори
боби преди 6 години
същите партенки като за кастро, навремето.лъжеха и още , че цру му било правило 800 атентата, пък той имал късмета да се оттърве от всичките, сякаш е любимец на Господ.а то в една изолирана тоталитарна изолирана държава , възможностите за атентат са крайно ограничени, почти изключени.същата днес е картинката със самовлюбеното руско диктаторче, май и той ще да се окаже Божи любимец, според лакеите от руските медии.
86
3
 
5
 
! Отговори
пфуу преди 6 години
язък! некадърници...
85
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
хахахаха руски смешници. белия свят прави искуствен интелект, готви полети до Марс, тия с ердоган са като партизани - атентати, охрани, зеене по медиите...
84
3
 
4
 
! Отговори
dido преди 6 години
Мда САЩ ще воюва с Русия до последния украинец/чеченец :))).
83
2
 
1
 
! Отговори
Георги - Пурата преди 6 години
На 1 юни 2017 г. срещу него самия е извършено покушение, пише Газета.ru?!? ДА БЕ ДА
82
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До БобиБобке, още в Ростов на редовната руска армия им взимат руските военни книжки и им издават военни книжки от ОРДИЛО, демек ЛНР и ДНР. Така те минават границата, без шеврони, без пагони, без отечество и без армия. Терористи . Като ги убият, ги уволняват със задна дата от руската армия.
81
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Колега не се излагай в момента в който влезнеш в Армията ти вземат Паспорта и Личната Карта и ти дават Военна Книжка. Също така докато си с военната книжка ...Бобке, както ти дават военна книжка така може и да ти я вземат. Ти какво очакваш, да пратят зелените човечета с всички необходими документи ли? Мислех те за малко по-нетъп, макар и заблуден.
80
2
 
7
 
! Отговори
е чак толкоз тъпи преди 6 години
Москалите не са. Да не очакваш да ги пратят и със знамена и униформи?
79
4
 
12
 
! Отговори
и ся? преди 6 години
Требваше да се разплачем ли?Да очакваме ли статии за':- готвачките и нежното му стомахче- за чистачките и с кви препарати чистят- за парнаджията- за икономкатаИ т.н, и т.н.Много го любите главния москал в тоя сайт. Да не ви финансира?
78
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Komentarite sa vi malko kato v detskata gradina koi kolko silen e bil,a te usa,rusiya,eu si gledat interesa i kato vi svurshi silata v dumi i orujia otivate da otvorite hladilnika i razbirate neshto mnogo vajno....vie ste gladen,a velikite ne sa vi nahranili,osven s obeshtaniya..ta uvajaemi hora vijte koi vi hrani,oblicha i cenete tyah
77
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До #108Като изтрезнеем ще ви окачим по върбите... А, вий ги изсякохте... По вятърничивите перки ще ви окачим...
76
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Дааа, не ви е леко, твари безродни. Но и до вас доберьомся...
75
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
При първият опит за атентат срещу Путин загина Олга ПолитковсаяПри втория загина - ЛивиненкоПри третия загина - БерезовскиПри четвъртия - беше свален "Малайзийския самолет над ДонбасПри петия Загина НемцовПри шестия /неуспешен/ - беше нападнат Навални.....пардон, той още не се брои !!!
74
2
 
1
 
! Отговори
ФСБ преди 6 години
В Москва е предотвратен атентат на метро станция и голям ресторант,задържани са четирима души и оръжие.Атентаторите са искали след взрива на метро спирката да нахлуят и да открият стрелба по хората.
73
6
 
12
 
! Отговори
до 92 преди 6 години
Полша ще я прегази за норматив като " дизел цинкова кофа" . Споко, ще дойде и в софия да поизчисти сороските ***.
72
9
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В Донбас не е имало руска армия, ***... При една реална война, в която е впрегната цялата военна мощ на Руската Федерация, тогава Германия, Полша, както и половината земно кълбо ще бъдат изпепелени! Сега стана ли ти ясно, неадекватен кравар? :)))) Иначе продължавай да смяташ кой какъв бюджет има! хахахах!