Офанзива за превземане на Ракка – тръгна подкрепяната от САЩ коалиция

Настъплението е започнало днес, боевете ще са ожесточени
Обновена: 6 юни 2017 12:51 | 6 юни 2017 12:48, Елка Василева
31
Офанзива за превземане на Ракка – тръгна подкрепяната от САЩ коалиция
Снимка: архив, Reuters

Подкрепяната от САЩ въоръжена коалиция Сирийски демократични сили (СДС) обяви, че е започнала окончателната офанзива за превземане на град Ракка, фактическата столица на "Ислямска държава" в Сирия.

Началото на настъплението е било дадено с атаки срещу града от изток, запад и север.

Говорителят на СДС Талал Сило каза, че настъплението е започнало днес и че боевете ще са "ожесточени, защото Даеш ще се бие до смърт, за да защити така наречената си столица".

През 2014 г. "Ислямска държава" отне града от бунтовническите групировки в Сирия и го използваше за планиране на атаки срещу Запада.

"Коалицията (международната коалиция, водена от САЩ) има голяма роля за успеха на операциите. Освен военните самолети има и нейни сили, които действат рамо до рамо със СДС", заяви Сило.

Сирийският център за наблюдение на човешките права - базирана във Великобритания организация, по-рано съобщи, че СДС днес са атакували източните покрайнини на Ракка, както и военна база в северните.

Още по темата

Кюрдските милиции "Сили за защита на народа", които са част от СДС, заявиха пред репортери на Ройтерс в събота, че офанзивата срещу Ракка се очаква да започне до няколко дни.

"Започна днес на зазоряване", каза директорът на действащия в Лондон Сирийски център за наблюдение на човешките права Рами Абдел Рахман. "Те са достигнали града, но все още не са влезли в нито една сграда."

Атаката срещу квартал "Ал Машлаб" и базата на 17-та дивизия, на около 1 км от центъра на града, е била предшествана от ожесточени въздушни удари през изминалата нощ, посочи организацията.

През ноември СДС започнаха да обкръжават Ракка с подкрепата на водената от САЩ коалиция, действаща срещу "Ислямска държава" и в Ирак, където групировката е пред разгром в Мосул.

Миналия вторник САЩ съобщиха, че са започнали да раздават оръжие на кюрдските милиции Сили за защита на народа, за да подпомогнат превземането на Ракка. Това действие на Вашингтон е част от план, който предизвика гнева на съюзничката от НАТО Турция. Анкара има опасения, свързани с растящото кюрдско влияние в Сирия.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още по темата: офанзиваСирияРакка
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Кой говори за убити цивилни когато американците воюват? Във виетнам общо са убити 7.5 милиона души, като от тях 3.5 са цивилни. А трябва да се знае, че от тея 3.5 милиона 1 милион са били в Лаос, а 500 000 в Камбоджа, където официално е нямало американски войски ;)))И въпреки това американците са избили 1.5 милиона в Лаос и Камбоджа. А смятай какво става в Либия, Ирак и Афганистан, за които няма независими статистика и източници на информация...
27
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Супер Великите руски Космически сили няма ли да участват ?
26
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А документалния филм за 11 септември 2001 г. гледахте ли го?Защо 1500 евреи, които работят в небостъргачите този ден не дойдоха на работа?Защо сред загиналите 3000 души няма нито един евреин.
25
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
СЕГА ХИЛЯДИ НЕВИННИ ХОРА ЩЕ ЗАГИНАТ В РАККА ОТ АМРИКАНСКИТЕ БОМБИ.
24
2
 
1
 
! Отговори
Ангел преди 6 години
По нашите медии се казва 1% от това което се случва в момента.Преди няколко дена са били изтрепани 1200 Ислямисти от Руснаците.На другия ден буквално са ги разчленили след атаката в Лондон.Алджазира дори показа кадри със стотици трупове.Жени , деца квото се сетиш.Изпълних се от кеф да ги гледам.До края на месеца ще ги заличат всичките.
23
2
 
4
 
! Отговори
Мача е свирен преди 6 години
Краварската тактика е да извадят доларите и да подкупят.До бой ще се стигне като режисиран тетър за пред медиите.Ако има "тежки сражения" краварите и техните животни обикновено бегат ккато овце.
22
7
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В - YOUTUBE ИСТИНАТА ЗА КУРСК КАК Е ПОТОПЕН ОТ АМЕРИКАНСКА ПОДВОДНИЦА -/ ДОКУМЕНТАЛНИЯТ ФИЛМ Е БЛОКИРАН В ТЕРИТОРИЯТА НА РУСИЯ /В ЮТУБ НА РУСКИ ЕЗИК -Курск подводная лодка в мутной воде (Запрещн к показу в России)Документальные фильмы DocumentariesНА БЪЛГАРСКИ ЕЗИК -Курск: Подводница в мътни води (пълният филм с БГ субтитри)
21
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До смърт за идилА БЕ НЕ ОБРАЗОВАН ЧОВЕК О - поне се информирай и чети има всеки ден данни и кой какво прави в Сирия -погледни колко инженерни войски имат руснаците и колко мини са обезвредили а чеченските части раздават храна на мирното население.
20
2
 
8
 
! Отговори
Прах в очите преди 6 години
Боевете за Ракка няма да са ожесточени, защото вече повече от месец са осигурени тайни коридори, по които хиляди джихадисти на малки групи, но въоръжени до зъби, се изнасят от района на Ракка в посока Палмира, за да се бият със сирийската армия на Асад, а не с коалицията.
19
3
 
1
 
! Отговори
Между редовете преди 6 години
Краварите форсираха боя за контрола на петролните пътища защото се притесниха че арабите почнаха да се ръфат помежду си.
18
0
 
4
 
! Отговори
zeus преди 6 години
До Анонимен 16Ами то дори американските военни сами си поустнаха видео как бомбят, та очевидно полиран си ти, който нито гледа, нито мисли, само пише каквото са му казали.
17
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
САЩ спонсорират и едните и другите и хапват пуканки в момента гледайки пряко през камерите на дрочетата, че единия ако вземе превез да подкрепят другия. Като са равни силите върви търговията....
16
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До zeusПолиран, ти откъде знаеш, че Б-52 използват неуправляеми бомби? Ти да не си гледал филм за Виетнам? Във войната в залива, част от тези бомбардировачи излитаха от Англия, прелитаха над България, презареждаха ги над Черно море, дори не влизаха над Ирак, изстрелваха ракетите и обратно. Виж ушанките ползват почти само неуправляеми.
15
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако сирийското СДС е като българското СДС, нищо добро не ги чака в Сирия.
14
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тия дни Ракка, по-късно Тарсус и Хмеймим :)
13
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До м..даНовината ще е когато Турция-членка ( при това добре въоръжена) на НАТО се сбие с НАТОти се моли да не влезе в северна Сирия и да не изхвърли ушaнките в морето
12
8
 
16
 
! Отговори
До 9 преди 6 години
Руснаците не могат да стъпят на малкия пръст на американците по убити цивилни. Само в Ирак и Афганистан благодарение на тях загинаха над 1000000 цивилни. А в Сирия говедарите не знаят коя от 500 те бандитски групировки да подкрепят и затова стрелят напосоки. А бандитите не са народа на Сирия.
11
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тя водената от САЩ коалиция пет години води неравна битка с ИД. Спокойно може да ги докара до 15 като в Афганистан.
10
6
 
13
 
! Отговори
zeus преди 6 години
До ссддПринципно си прав, само визирах разликата между ударите на САЩ и Русия, при първите има съпътстващи жертви, при вторите западните медии реват до небето за цивилни жертви.
9
19
 
9
 
! Отговори
смърт за идил преди 6 години
До Анонимен-2Русия няма как да ги има ,защото те воюват само срещу народа на Сирия и подкрепят терориста Асад.Руснаците до момента са убили най-много хора от сирийския народ и след това някакъв процент терористи от ислямска държава.