Те работят до... смърт! Животът на младите японци

Културата на извънреден труд често води до фатален край
54
Те работят до... смърт! Животът на младите японци
Снимка: БТА, архив

Япония е една от страните с най-дълго работно време в света и някои млади японци работят буквално до смърт. Сега се чуват призиви правителството да направи повече по въпроса, пише Едуин Лейн, Би Би Си.

Мичийо Нишигаки била горда майка преди нейният единствен син Наоя да си намери работа в голяма японска телекомуникационна компания, веднага след като завършил колеж.

Той обичал компютрите и това изглеждало като чудесна възможност на конкурентния трудов пазар за висшистите в Япония. Само две години по-късно обаче нещата тръгнали на зле.

"Той ми казваше, че е зает, но твърдеше, че е добре", разказва г-жа Нишигаки. "След това обаче си дойде вкъщи за погребението на моя баща и не можа да стане от леглото. Той ми каза: Остави ме да поспя. Не мога да стана. Съжалявам, мамо, но ме остави да спя".

Впоследствие тя научила от негови колеги, че синът й работел буквално 24 часа в денонощието.

"Той обикновено си тръгвал за последния влак, но ако го изпуснел, спял на бюрото си", разказва жената. "В най-лошия случай му се налагало да работи цяла нощ и след това до 10 ч. следващата вечер, което прави общо 37 часа".

Две години по-късно Наоя починал на 27-годишна възраст от свръхдоза лекарство. Смъртта му била призната официално за "кароши" - японската дума за смърт, причинена от преработване.

Япония има култура на дълго работно време и не е нещо ново. Това явление е било регистрирано за първи път през 60-те години на миналия век, но случаи, които привлякоха общественото внимание, отново насочиха светлината на прожекторите към кароши.

Часове в месеца

Навръх Коледа през 2015 г. 24-годишният Мацури Такахаши, служител в японската рекламна агенция Dentsu, се самоубила. Впоследствие било установено, че тя почти не е спяла, след като е имала над 100 часа извънреден труд през месеца преди смъртта си.

Макото Ивахаши казва, че това не е нещо необичайно, особено за новопостъпили служители. Самият той работи за Posse - организация, която поддържа телефонна линия за млади работници - и казва, че повечето от обажданията са жалби от дълги работни часове.

"Това е тъжно, защото младите работници смятат, че нямат друг избор", казва Ивахаши. "Ако не напуснеш, си принуден да работиш по 100 часа (седмично). Ако напуснеш, просто не можеш да живееш", обобщава той.
Ивахаши казва, че намаляващата трудова сигурност е влошила ситуацията.

"Имали сме кароши и през 60-те и 70-те години на 20-и век, голямата разлика е, че тогава хората е трябвало да работят много часове, но пък са имали сигурна работа до живот. Сега вече не е така", обяснява Ивахаши.

Култура на извънреден труд

По официални данни в Япония всяка година има стотици случаи на кароши, сред които сърдечни пристъпи, удари и самоубийства. Активисти обаче твърдят, че реалният брой е много по-голям.

Близо една четвърт от японските компании имат служители, които работят над 80 часа извънреден труд месечно, често пъти без допълнително заплащане, показа проведено неотдавна проучване. А 12% от служителите преминават месечния праг от 100 часа.

Тези цифри са важни - 80 часа извънреден труд на месец са сочени за граница, над която се увеличава вероятността човек да почине.

Японското правителство е подложено на засилващ се натиск да действа. Предизвикателството обаче е да се сложи край на една десетилетна трудова култура, при която на напускането не се гледа с добро око от колеги и шефове.

По-рано тази година правителството въведе "петъчeн бонус", насърчавайки фирмите да пускат своите служители да си тръгват от работа рано, в 15 часа, през последния петък на всеки месец. То иска също японците да си взимат повече отпуска. Японските работници имат право на 20 дни годишен отпуск, но сега около 35% от тях не си взимат и един ден.

Гасене на лампите

В офисите на местната власт в Тошима, район в центъра на Токио, лампите се изгасят в 19 ч. в опит служителите да бъдат принудени да си тръгнат. "Искахме да направим нещо видимо", казва мениджърът Хитоши Уено.

"Не става въпрос само за намаляване на работните часове. Искаме хората да бъдат по-ефективни и продуктивни, така че всички да могат да запазят и да се радват на свободното си време. Желаем да променим напълно работната среда".

Като се съсредоточава върху ефективността, той може да има право. Страната може и да е на едно от първите места по брой работни часове, но е най-малко продуктивната сред държавите от групата Г-7 на развитите икономики.

Активисти обаче казват, че тези мерки са на парче и не се заемат със същината на проблема: това, че млади работници умират, защото работят прекалено усилено и прекалено дълго.

Единственото решение, твърдят те, е да бъде поставено законово ограничение на извънредното работно време, на което служителите имат право.

По-рано тази година правителството предложи да ограничи извънредния труд до средно 60 часа, въпреки че на фирмите ще бъде позволено да го увеличават до 100 часа през "натоварени периоди" - дълбоко навътре в "червената зона" на кароши.

Необходимо е повече

Критиците казват, че властите отдават приоритет на бизнеса и икономическите интереси в ущърб на благосъстоянието на работниците.

"Японският народ разчита на правителството, но е предаван", казва Коджи Мориока - университетски преподавател, който изследва феномена "кароши" от 30 години.

Междувременно още и още млади работници умират и групите за подкрепа на съкрушените семейства не спират да набират нови и нови членове.

Мичийо Нишигаки, която загубила своя син Наоя, казва, че страната убива точно работниците, които би трябвало да пази грижливо.

"Компаниите се съсредоточават само върху краткосрочните печалби", заявява тя. "Моят син и други младежи не мразят да работят. Те са способни и искат да вършат добро".

"Дайте им възможност да работят без дълги часове или здравословни проблеми и страната ще се радва на привилегията да ги има", призовава опечалената майка. (БТА)


54
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
2
 
1
 
! Отговори
Иво Андонов преди 3 години
Баси ужаса е в тая Япония. Абе азиатска държава ли е - не ми я хвали че била развита - все има нещо много гадно.
Истината е, че за да постигнеш нещо трябва да се плати цената за него. Японците плащат с живот=работа, която е една от най-гандните цени.Китайците общо взето също, само че пак изкарват в пъти по - малко от японците.
Истината е в западната цивилизация - луксозен живот на гърба на останалия свят.
37
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
41 не е така. Хората са принудени да работят поради налаганата им години ценностна система, манталитет и култура. А са столетници, защото ядът основно морска храна. А не защото работят по 20 часа на денонощие. Никога не ми е харесвала тяхната култура, разбирания и манталитет.
36
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Интересна статия. Обаче е доста подвеждаща. Това не е масово в Япония, а отделни случай. Японците са отдадени на работата си и компанията за която работят е като тяхно семейство. Нещата ги правят не по принуда, а защото това им доставя удоволствие. Работохолици са повечето, а не мързели, като нас. А колко от вас могат да се похвалят, че работата им е и удоволствие?
Не случайно Япония е страната с най-много столетници и с най-голяма продължителност на живота. Това не е случайно нали.
35
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Българският работодател иска същото. На колко места в частния сектор се спазва 8 часовия работен ден, отпуск и два дни почивка. Проверяващите си затварят очите и както знаем всичко на хартия е написано както трябва, но много далеч от действителността.
34
4
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В Япония умират млади от преработване, а ние ще умрем на работното си място от старост. На 33 съм и както е тръгнало ще се пенсионирам на 70. Кой български мъж живее до 70? Още на 65 се е гътнал.
33
1
 
17
 
! Отговори
а преди 3 години
начи се е заробил, както да го увъртат стане ли работата смисъла на живота ти по-добре оди да те евтаназират щото вече си умрел.
32
2
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Имам съсед. Играехме заедно като деца на улицата. Замина в Япония след университета и се ожени там за японка. Живее в Япония вече 15г. Видях го миналата година и се шашнах. Това момче, което беше толкова готино, усмихнато, отворено, е заприличало на робот, на зомби. Когато говори с теб, едва го чуваш и гледа надолу. Като обезличен е. Там индивидуалността не се толерира.
31
2
 
23
 
! Отговори
баш майстор преди 3 години
Самостоятелен съм. Имам си собственно работно време " до когато ми се работи" и като чуя за работодател шеф ми се гади и драйфам.
30
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Работохолизмът не е нещо, с което човек да се хвали, освен ако не става въпрос за дейност в изкуството, където творческият процес е силно изявен и трудът си струва - създаване на музика, картина, поезия и т.н. Но всеки се нуждае от периоди на почивки и релаксация, за да е пълноценен в работата си. Свръхнатоварването и преумората водят до преждевременно изхабяване и разболяване на човек. Дори периоди на мързел понякога са по - полезни от работа като пружина! Ето Майкъл Джаксън беше известен със своя работохолизъм и падантизъм - заспивал е в студиото до стойката на микрофона - и умря на 50...
29
0
 
24
 
! Отговори
онбашията преди 3 години
освен ако не пренасяш чували с картофи, няма никва файда от преработването, дори обратното, изморения човек е много неефективен и допуска баламски грешки. аз като боря проблем следобеда и като видя че се опъва, вземам нещо просто, а сутринта проблема с един поглед го решавам
28
8
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Работят до смърт грозните комплексари и бедняци.Пичовете обикалят бардаците харчат пари и се забавляват.В япония жените са по-задръстени и от в България не искат да правят секс ами завинаги седят в некво предпубертено състояние повечето от тях са с култ към 500 килограмови сумисти,сайбър шит и герои от анимационни филми.Кво им остава на бедните мъже освен да си губят времето "работейки"
27
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
като споменат японци веднага правя асоциация с роботи между тези две машини има повече прилики отколкото разлики
26
7
 
27
 
! Отговори
Андрешко преди 3 години
До 30 WtF. Виждал съм нощем София да мият улиците с водоноски с маркучи по бай тошово време,даже мисля,че има такъв кадър и във филма Момчето си отива,а при сегашната бай х.уйова "демокрация" Фандъкова никога няма да я мие.
25
2
 
53
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Работя на българското черноморие, по 12 часа, без почивен ден. Шефа ми е тарикат. Вижте какво става в България?
24
8
 
12
 
! Отговори
WtF преди 3 години
Ако прехвалената София се чисти и ремонтира денонощно ще едно от най чистите и нови в Европа колкото и да се замърсява и троши .....ама не е ........
23
10
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Познавам японците много добре и статията показва точно положението там (отчасти).
Японците не бачкат така от кеф или от някаква "странна култура", а защото в противен случай остават буквалнно на улицата. Там бедните спят в хотели - капсули, където няма място дори да се обърнеш. В Япония е огромна скъпотия и аха-аха си кривнал и си зад борда завинаги. Раждаемостта там е по-лоша дори от нашата, а за тяхната честност питайте Перу за най-корумпирания президент в историята, който е етнически японец.
22
9
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
стреса на работа е голяма заплаха наистина. Но пък щеше да е хубаво на работа да имаме един двама японеца, за да не върша аз всичко. Хаха
Най-мързеливите нации в контра на статията:
-испанци
-италиянци
-гърци
-бразилци
-англичани
-сори-българи
21
10
 
27
 
! Отговори
WtF преди 3 години
Ако японци строяха магистралите на България ех е , ама в държавата на залязващото слънце от Банкя е така , крадът и лъжат до смърт.
20
6
 
59
 
! Отговори
не разбирам... преди 3 години
Странна култура. Моето мнение е, че трябва да съм абсолютен комплексар, за да работя на място, на което искат от мен да бачкам по 100 часа допълнително месечно и да не напускам, защото обществото гледало с лоши очи на това. Обществото като иска, да си ги избачка. Или емигрирам, или почвам с кражбите(от шефчетата, стига да мога)... Понеже съм свободолюбив, а може да ме гепят, затова по-скоро бих емигрирал... Най-добре в България :) (живях 9 години в Германия и се върнах, защото и там са "гъби")
19
4
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И българските депутати са така 24/7 спят по банките , един гласува за пет човека , ядат кюфтета за стотинки , карат ги лимузини с охрана , канят ги по тв на кафе да философстват , толкова много работят , че ще задмнинем бедна Гърция само още няколко мандата и милиарда както се казва да излеят по дебела чиновническа форма , че по времето на прехода все гладни стачки в стигаха.