Стремежът на ЕС да създаде евроармия тревожи Москва

Руско издание: Тя обаче едва ли ще е голяма заплаха за Русия
9 юни 2017 09:23, Елка Василева
162
Стремежът на ЕС да създаде евроармия тревожи Москва
Снимка: архив, Reuters

Европейският съюз има готовност да създаде собствена армия, пише "Независимая газета" в заглавие на статия за предстоящата днес в Прага международна конференция, посветена на въпроса за сигурността.

На нея страните членки ще разгледат три сценария за по-нататъшно сътрудничество в сигурността и отбраната. Предвижда се военна интеграция в различна степен, но всички варианти включват формиране на европейски фонд за отбрана в размер на близо 5,5 милиарда евро годишно, също и на бойни подразделения с общи командни структури, посочва вестникът.

Той се позовава на представената по-рано Бяла книга на Европейската комисия за бъдещето на Европа и на решенията, взети от европейските министри на отбраната в Брюксел през май.

Още по темата

Идеята за формиране на европейска армия добива реални черти. Според върховния представител на ЕС по външната политика и сигурността Федерика Могерини общността до месеци ще създаде и развърне реални бойни подразделения като "инструменти за бързо реагиране", чието засилване бе регламентирано от документ, приет на министерския форум в Брюксел.

Тези бойни части обаче няма да се финансират от европейския фонд за отбрана и средства за тях ще се търсят тепърва. ЕС едва ли ще може бързо да формира миротворчески и други бойни части от бъдещата евроармия.

Но очерталият се стремеж към това не може да не тревожи Русия, изтъква изданието.

Военният експерт Юрий Неткачев смята, че бойните структури на ЕС едва ли ще са голяма заплаха за Русия, освен ако действат съвместно с НАТО. "Защото европейските страни вдигнаха бюджетите си за отбрана, значително увеличавайки бойния потенциал на алианса", казва аналитикът.

Стремежът на ЕС към по-голяма самостоятелност в отбраната се дължи главно на други фактори, а не на Русия, твърди обаче Иля Харламов, наблюдател на радио "Спутник". "Европа страда в далеч по-голяма степен от вносния и домораслия тероризъм, също и от масовия наплив на бежанци от Близкия изток и Северна Африка", пояснява той.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


162
Още по темата: армияРусияЕС
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Три години след "революцията на достойнството" Украйна продължава да се намира в процес на деградация, от който не се вижда никакъв изход. Същевременно ЕС се разпада а САЩ са в тежка политическа и икономическа криза.
12
2
 
8
 
! Отговори
morelini преди 6 години
И това е психоза.Значи е добре аз да имам армия но ти да нямаш и когато искаш да си създадеш....Русия да се притеснява да не я нападнеш.Русия да има проблеми с Е.С...Не.Проблема са САЩ и командваният от него НАТО.Е.С. е дефакто една голяма държава и е редно да има собствена армия ..
11
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ЕС се разпада.
10
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да, ама Крим е руски. А триполовите скачат като жаби.
9
4
 
5
 
! Отговори
до 6 преди 6 години
Крим е македонски!
8
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Докато евросъюза създаде армия ще.дойже 22 век
7
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ЕС и стремеш да създаде армия - смех.
6
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Крим е руски. Въпросът е затворене. Триполовите - супата.
5
12
 
8
 
! Отговори
Знаещ преди 6 години
Как няма да се тревожи?Ако ЕС направи собствена армия Русия вече няма да я нападат на територията на чужди страни и няма да може да освобождава никого вече.Виждате ли оръжията на снимката? H&K G36 и H&K MP7.Келешника е десетилетия назад от тях вупреки, че и него го е правил германец.
4
4
 
6
 
! Отговори
Шебан преди 6 години
Едно е да ти се иска, друго е да можеш, пък трето и четвърто - да го направиш...
3
3
 
6
 
! Отговори
Румен преди 6 години
Преди доста години вече имаше такъв опит със създаването на ЗЕС /Западноевропейския съюз/ като самостоятелна структура на НАТО. Някой спомня ли си още за това. Дори сили за бързо реагиране не успяха да създадат,като ли Западноевропейска армия. По това време членки бяха по-малко и съответно интересите по съвместими.
2
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Има да ги пращят тея на спасителни мисии - да "спасяват" гемиите, претъпкани и потъващи с пришълци и да натискат после и изнудват отделните държави в ЕС да приемат "бежанците".
1
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тази армия ще пази "бежанците" като фронтекса.