В магазин за биохляб в Русия: "Вход за педерасти забранен!"

Засегнати от хомофобските надписи счупиха витрината на бизнесмена
12 юни 2017 17:45,
147
В магазин за биохляб в Русия: "Вход за педерасти забранен!"
Снимка: Facebook/ German Sterling

Витрината на малкия магазин за биохляб в центъра на Москва е строшена. "Педерастите са я счупили", казва гневно мъжът, който се е захванал да сложи нова. Под парчетата стъкло се вижда дървена дъска, на която пише "Вход за педерасти забранен" . Текстът е изписан с извит, старославянски шрифт. "Този инцидент не е първият досега", казва една млада продавачка.

От април тази година веригата магазини за биохляб на бизнесмена Герман Стерлигов залага на хомофобските надписи – първоначално само в Санкт Петербург, но впоследствие модата тръгва и в нейни десетки други магазини из цялата страна, включително и в Москва, пише "Дойче веле".

Бивш милионер особняк

Роденият през 1966 година Стерлигов е бизнесмен, който още преди няколко години бе портретиран от медиите, включително от чуждестранните, като особняк. След като основава със съдружници първата борса в късните години на СССР, той става милионер, а после прави опит да влезе в политиката и се кандидатира за кметския пост на Москва. Изборите обаче се превръщат в провал, коствал му огромни парични загуби. Така Стерлигов се оттегля с многодетното си семейство в провинцията и се посвещава на биоземеделието. Негова запазена марка са хранителните продукти, произведени с методи от прединдустриалната ера. Цената им обаче е доста солена: един хляб от предния ден струва близо 10 евро, а пресният хляб се продава на двойна и дори тройна цена.

Странният му начин на живот и неговите свръхконсервативни православни възгледи постоянно намират отражение в медиите – например, когато клейми абортите, лекарите и учените като цяло. Най-новата му идея гласи: да се изключи електричеството навсякъде по света с цел да се спаси природата.

Надписите срещу хомосексуалните, с които Стерлигов краси отскоро своите магазини, нарушават руските закони, казват експертите, с които ДВ разговаря. Александър Ярмоленко, сътрудник на една московска правна канцелария твърди, че в Русия подобни надписи, насаждащи омраза и екстремизъм, са забранени. Това потвърждава и правозащитничката Светлана Ганушкина. Всеки в Русия има право да подаде жалба пред прокуратурата. "Подобна жалба би имала големи шансове за успех, тъй като става дума за чиста дискриминация и за нарушаване на конституцията", казва тя.

"Само че съответните правни норми досега бяха прилагани единствено срещу екстремистки организации", казва Александър Ярмоленко и добавя: "Има едно широко разпространено схващане, че е допустимо да се дискриминира един точно определен кръг от хора", казва правният експерт. "Така стоят нещата в Русия и Стерлигов чудесно го знае."

През последните години масовото отхвърляне на сексуалните малцинства в Русия се засили. През 2013 например парламентът прие закон, който бе остро критикуван в чужбина и предвижда високи парични глоби за "пропаганда на хомосексуалността" сред малолетни.

В някои руски медии напоследък се появиха съобщения, че хомосексуални в Чечения са били подложени на целенасочени гонения и издевателства. Както канцлерката Меркел, така и новият френски президент Макрон са разговаряли с Путин по този въпрос по време на срещите им през май. Руският президент бил заявил, че ще нареди обвиненията да бъдат проверени.

Шегите на Путин

През последните дни обаче се появиха други странни изявления на шефа на Кремъл. Става дума за откъси от документален филм на известния американски режисьор Оливър Стоун, посветен на Путин. В него Стоун показва позицията на Путин за оспорвания закон срещу "хомосексуалната пропаганда". След като руският президент оспорва факта, че въпросният закон ограничава правата на хомосексуалните хора, Стоун го пита какво би направил, ако се намира на борда на подводница и трябва да си вземе душ заедно с някой хомосексуален. "Бих предпочел да не се къпя заедно с него", отговаря Путин с усмивка и добавя: "Защо да го предизвиквам? Но, знаете ли, в крайна сметка аз съм майстор в джудото."

Коментаторът Олег Кашин твърди, че Русия междувременно е свикнала със странното чувство за хумор на своя президент. Произходът на този особен хумор трябвало да се търси из бедняшките квартали на Ленинград, днешен Санкт Петербург, в които Путин е отраснал. "И все пак, президентът е човек, който трябва да служи за пример на всички държавни служители. А като такъв е редно повече да внимава в подбора на думите си", казва още Кашин.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


147
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
4
 
6
 
! Отговори
Между редовете преди 6 години
Покрай поедерасите не пропуснахте ли важната информация? (!) 10евро за вчерашен хляб! Егати и стандарта за упадащата бензоколонка! Или тука яко замазват истината за руснаците или новинарския фронт има пропуски.
48
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Русофоб=ГЕЙ. АКСИОМА. Няма изключения.
47
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
до АнонименА ти що не отидеш в САЩ, като толкова ги харесваш, там правата на гейовете са гарантирани? Или нямаш виза а? За българите трябва виза а? САЩ и ЕС имат договор за безвизов режим, но за членката на ЕС не го спазват и открито плюят в лицето на българските си партньори. Членка на втора скорост, продукти второ качество - всичко е второ качество, страна от Третия свят, депо за черноработници и пазар за западни стоки.
46
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Имам предвид гейовете , които списват сайта , не гейовете читатели. Ти лично може и да си се разкрил, не знам.
45
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименНали уж в рассията нямаше геюве? Чак табелки слагат. Представете си какво гъмжило е-------Има. Както и навсякъде, винаги е имало и навсякъде е имало. Но в Русия не парадират и не наглеят, а имат равни права както с всички останали.
44
0
 
11
 
! Отговори
А бе преди 6 години
От написаното излиза,че за да мине човек за демократ,задължително трябва поне един път да му го на****!Гледай ти...
43
12
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Защо русофилите не отидат в Русия, след като толкова я харесват? Защо се мъчат в Европа, пълна с гейове? В Русия няма гейове! Всички са щастливи, красиви и умни! И имат любим лидер, който ги води към бездната.. имах предвид към светло бъдеще! Стига сте се тормозили бе хора! Отивайте, че не останаха места! Положете цветя в мавзолея на Ленин, купете си Лада, наемете комуналка и не забравяйте - питиетата от бояришник са под банята!
42
16
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 41Русофил и логика... ОКСИМОРОН.
41
4
 
17
 
! Отговори
Eвpoгей преди 6 години
Предлагам да наложим санкции на Русия. Да забраним вноса на руски газ, да минем на евтина шистова газ от САЩ. И да забраним на руснаците да летуват на Черно море! Ще ги побъркаме!
40
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Русофоб=гей. АКСИОМА.
39
0
 
23
 
! Отговори
WTF??????? преди 6 години
Путин бил виновен, че не иска да се къпе с хомосексуалист??? Абе, вие драскачи, добре ли сте?
38
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 34То вие по-скоро сте тези обсебени от геове все за тях си мислите и говорите :))
37
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 37Като това, че закона забранява подобни табетли и отношение ли? :) така е дори в Русия го има.
36
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Има и нормални държави, където казват нещата с истинските им имена.
35
0
 
13
 
! Отговори
Хм преди 6 години
Времената са такива-пси.хи.чните отклонения са еталон за морал и демократичност.Какво пък-ще изчакаме да видим как ще свърши всичко това,скоро ще е-до 10г макс.Нали знаете какво идва след Содом и Гомор-небесен изпепеляващ огън.Е,покрай сухото ще изгори и мокрото,ама то открай време си е така....
34
14
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нали уж в рассията нямаше геюве? Чак табелки слагат. Представете си какво гъмжило е.
33
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Зле прикритите гейове от този сайт са много възмутени. Признайте си ще ви олекне. Прайдиращи!
32
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонименсамо се питам как ги отсява кой е *** и кой не е?---Там е работата, че няма как да ги отсее, те могат свободно са си влизат и да си купуват хляб и никой няма нищо да им направи. Но нали са толерантни, дай им да чупят, да вдигат шум, дискриминирани били, без права били... А и магазина си е негов, той решава на кой ще продава, така е по цял свят.
31
1
 
8
 
! Отговори
Любопитен преди 6 години
До Анонимен 7 Снощи гледах Станишев по телевизията и в първия момент си помислих че са стари записи с Горбачов.Загледайте се и ще видите че приликата е поразителна.Даже на челото му започва да се показва тъмно петно с формата на континента Америка.Дали не е някаква поличба?Боже , Боже..!
30
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В Париж близо два милиона бяха излезли да протестират срещу осиновяването на деца от хомосексуалистите, със семействата си бяхя излезли и френската полиция ги би, и с пожарни коли ги пръска, и децата би, имаше деца със счупени окървавени глави. И закона пак го го приеха въпреки че цяла Франция вреше и кипеше и беше против. Това е толерантостта на хомосексуалистите - който не е съгласен с едно нагло малцинство бива демонизиран, бой с палки, полиция и репресии.