Разговор в камиона ковчег: Умрат ли, разтовари ги в гората!

Унгарските власти нямало как да предотвратят смъртта на 71 мигранти
15 юни 2017 21:09, Василия Пейчева
20
Разговор в камиона ковчег: Умрат ли, разтовари ги в гората!
Снимка: Reuters

Унгарските власти не са можели да направят нищо, за да предотвратят смъртта на 71 мигранти в камион, открит край шосе в Австрия в разгара на миграционната криза в Европа през 2015 г., заяви днес прокуратурата, цитирана от Ройтерс.

Още по темата

Бежанците от Сирия, Ирак и Афганистан - 59 мъже, 8 жени и 4 деца - били натъпкани от контрабандисти на хора в каросерията на малък камион и се задушили по време на пътуването от Унгария. За смъртта им са обвинени 11 души, от които 9 са българи. Съдебният процес срещу тях е насрочен за 21 юни.

Припомняме, че прокуратурата поиска доживотни присъди за един афганистанец и трима българи, смятани за ръководители на престъпната групировка и изправени пред съда по обвинения в убийства по особено жесток начин.

Германският ежедневник "Зюддойче цайтунг" съобщи вчера, че унгарската полиция е засякла и записала разговори по мобилни телефони между контрабандистите, които карали камиона, но се задействала твърде късно, за да го спре.

"Неправилно е да се допуска, че унгарските власти са можели да предотвратят смъртоносното престъпление, като се има предвид, че то се е развило изключително бързо", заяви обаче днес говорителят на унгарската прокуратура Габор Шмит.

По думите му унгарската полиция полага усилия за разбиване на мрежите за трафик на хора, които прекарват мигранти през границите, често в хладилни камиони с лоша вентилация.

Според него полицията не е разполагала с данни, които да показват, че мигрантите може да бъдат в смъртна опасност в камионите, и е съсредоточила усилията си върху разучаване на мрежите.

Той каза, че следователите са подслушвали телефоните на водачите на контрабандистката група от 13 август 2015 г. - две седмици преди смъртоносното пътуване, опитвайки се да проучат трафикантите в предишен случай.

"Зюддойче цайтунг" представи подробности за някои от разговорите въз основа на полицейски данни, с които се е сдобил. В един от тях афганистански трафикантски главатар изрично забранява на шофьора да отваря вратата на камиона въпреки силното блъскане и виковете за помощ, идващи отвътре. "В никакъв случай не трябва да отваряш вратата. Ако там вътре умрат хора, ги разтовари в гора в Германия", му казва той.

Когато този разговор се е водил в ранните часове на 27 август 2015 г., никой не е слушал от унгарска страна.

"Тъй като не е имало данни за транспортиране, застрашаващо човешки живот . . . ние не сме могли да съкратим времето за подслушване (и да предприемем действия срещу трафикантите по-скоро)", заяви Шмит.

По думите му не е имало "причина или възможност" за слушане на разговорите в реално време, а говорените езици - пущу, български и сръбски - са представлявали допълнителна трудност.

"Всичко това е означавало, че унгарските власти са можели само да преведат и анализират подслушаните разговори след транспортирането, довело до смъртта на 71 мигранти", каза той.

Според него властите са спазили всички съответни унгарски закони, пише БТА.
 


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
най-накрая вече може да не се срамим да отговорим на въпроса на отец Паисий "Поради что се срамиш"..., Ми поради това.
16
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не виждам загуба.
15
8
 
6
 
! Отговори
True преди 1 година
Tezi tarambuki kak preminavat prez velikata I silna Turkey?A,setih se...na Erdo rodata broi pachkite ot trafika.
14
10
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
*** скапата нация сме! само с контрабанда, корупция , кражби и далавери се занимаваме! как пък излезнахме най долното племе в света!
13
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Изключително бързо" - явно това.са различни понятия за престъпниците, и за полицията.
12
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тия роми ли са, българи ли са няма значка... Доживотно ще ръфат масура на някой фес в австрийската пандела..
11
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
девет "българи". стига бе.
10
11
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това е нечовешко. Дават ли си сметка как ще миришат на клетите животинки в гората ако ги разтовари там.
9
12
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ми бежанците са си виновни.Те са поели рискът на нелегалното пътуване.Какво са очаквали?Персонален транспорт със 71 броя ес класи и почетен ескорт?Има начин от Афганистан да дойдат легално-всички знаем това.Визи,кандидастване за работа,одобрение, покана и тн.Ама те тарикат гяволи да минат тънката лайснa.По тънката лайснa ,по тънката лaйсна в голямата дупка.Наиграли са се.
8
23
 
10
 
! Отговори
Глупци преди 1 година
И унгарските шапкари са от един дол дренки, като нашите.
7
14
 
31
 
! Отговори
браво преди 1 година
За пореден път се доказва че българинът е най големия трафикант-престъпник....ееее ех тоя бай Ганьо от кенефа пропадналата България
6
16
 
27
 
! Отговори
Яшар преди 1 година
Хубава работа, ама българска.
5
15
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако бяха всички трафиканти толкова читави сега Европа щеше да е супер . От 71 , 100% - десетина са били бъдещи камикадзета, а те колко европейски семейства щяха да почернят . Не, присъди ,а медали заслужават .
4
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всичко това показва в какъв свят все още живеем. Напълно заслужаваме това защото не сме достаточно креативни и добри.
3
6
 
24
 
! Отговори
Циник преди 1 година
Анекдот:
"Какво са 71 адвоката на дъното на морето?
- Добро начало!!!
...................
Всички прилики са случайни!
DDDDDDDD
2
4
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ама защо да са виновни унгарците ?!
Другите са престъпници, а не унгарската полиция!
1
7
 
22
 
! Отговори
Циник преди 1 година
Можели са...да уплътнят херметически, и останалите!