Русия и САЩ – на крачка от военен конфликт

Руски издания за свалянето на сирийския бомбардировач
20 юни 2017 10:00, Елка Василева
180
Русия и САЩ – на крачка от военен конфликт
Снимка: архив, Reuters

Свалянето на сирийски бомбардировач Су-22 от силите на коалицията начело със САЩ заплашва да предизвика нова криза между Русия и Америка, пише "Комерсант".

След този случай в неделя Русия спря сътрудничеството със Съединените щати по двустранния меморандум за избягване на инциденти в Сирия. Самолетите и дроновете на оглавяваната от САЩ коалиция, открити западно от река Ефрат, където руската авиация изпълнява бойни задачи, ще бъдат съпровождани от средства на руската противовъздушна отбрана в Сирия "като въздушни цели", цитира вестникът предупреждение на руското министерство на отбраната.

С други думи, Москва очертава "червена линия", която не бива да пресича авиацията на САЩ и съюзниците им, пояснява изданието, цитирано от Би Би Си.

Още по темата

"Основната опасност от сирийския конфликт е, че той може случайно да провокира друг, далеч по-сериозен - руско-американски", посочва ориенталистът Владимир Сотников.

"За жалост сме все по-близо до такъв сценарий (. . .) Някои политици и военни (в Русия) дори заплашват с ответни мерки срещу американската авиация, като напомнят, че в Сирия има руски зенитни комплекси С-300 и С-400. Това е опасна риторика", отбелязва той.

Руското министерство на отбраната реагира по същия начин през април, когато САЩ нанесоха ракетен удар по сирийската военновъздушна база "Шайрат". По-късно Москва и Вашингтон подновиха контактите, но този път скарването може да стане окончателно, пише "Утро" под заглавие "Русия и САЩ са на крачка от военен конфликт".

"Ведомости" изтъква в редакционен коментар, че твърдото изявление от Москва идва на фона на втвърдяване на антируските санкции от американския Конгрес - и то в навечерието на очакваната през юли среща между Владимир Путин и Доналд Тръмп.
Според политолога Михаил Троицки, говорил пред "РБК", инцидентът обаче едва ли ще е спънка в подготовката за тази среща.

"Лента" цитира Юрий Швиткин от комисията по отбрана в руския парламент, според когото "са налице всички юридически принципи, за да нанесе ответен удар армията на Сирийската арабска република".

"Добре че сирийската страна не отвърна на действията на коалицията, иначе щеше да започне ескалация", казва Владимир Джабаров от външнополитическата комисия в сената на Русия.

"Утре може да бъде свален американски самолет", прогнозира Алексей Чепа от комисията по международните въпроси в Държавната дума.

"Това е целенасочена провокация, опитват се да ни поставят на място. Ние се намираме в Сирия, за да браним интересите на тази държава, значи трябва да ги браним", казва Александър Шерин от комисията по отбрана в долната камара на руския парламент.

"Не е пострадал нито един наш военен. Американците старателно заобикалят руските Въздушнокосмически сили (ВКС)", констатира впрочем пред "Взгляд" аналитикът Евгений Сатановски.

Стремеж да бъде "заобиколено" руското присъствие в Сирия издават и коментарите на Пентагона по повод инцидента, посочва електронният вестник. Той цитира говорителя на военното ведомство на САЩ Питър Кук, отбелязал по-специално, че действието на руско-американския меморандум "не обхваща сирийските летателни апарати".

Официозът "Росийская газета" припомня изявление на генерал-лейтенант Виктор Гуменни, заместник-командващ ВКС, че по време на бойни полети над Сирия самолети на коалицията "неведнъж доближавали един охраняем обект" - въздушната база "Хмеймим", където е разположена руската авиация, поканена от Дамаск.
Но "практически веднага" щом забелязвали, че руската противовъздушна отбрана съпровожда самолетите им, пилотите "моментално правели завой и излизали от зоната на поразяване".

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


180
Още по темата: САЩРусияСирия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
82
7
 
9
 
! Отговори
Ala_Bala преди 6 години
На 3 март 2018 ще посрещнем Путин на Шипка заедно с Плевнелиев, Ненчев и Митов. Ще му целунат даже ръка. Дай Боже!
81
10
 
3
 
! Отговори
111111 преди 6 години
Вулканът ще изригне всеки момент. Каза го врачката на Берлускони и като изригне ще изпепели Русия и ще донесе свобода на целия свят. Този вулкан е високотехнологично оръжие на САЩ, разработено още по времето на студената война.
80
10
 
7
 
! Отговори
СатаНАТО™ преди 6 години
Русия не смее да пррръъдддне, с извинение.Всичко това са съскания на натикана в кьошето усойница.Русия няма никакъв ресурс да води война с Щатите в Сирия.Американската армия ще измете пода с путинските наемници.
79
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
След хилядата дрънканици, които прочетох тук, мога да кажа само: Да пази Бог от подобен конфликт! Дано сте ме разбрали.
78
9
 
11
 
! Отговори
Край преди 6 години
Русия -150 млн. готови да умрат за родината - САЩ 300 млн. човека без родина. Залагайте.
77
5
 
13
 
! Отговори
Росен Плевнелиев преди 6 години
Тази новина много ме зарадва и аз вече съм си приготвил униформата и оръжието за да ходя на барикадата. Време беше да победим Русия, само че не мога да си намеря червилото и май ще се наложи да не ходя на барикадата.
76
4
 
3
 
! Отговори
111111 преди 6 години
До 72 :Вулканът изригва средно през 670хил. години.Учените немогат да предвидят кога точно ще изригне,но могат да предвидят диапазона и според тях това няма да е в близките поне 1000 години.Има множество критерии по които може да се съди.
75
5
 
4
 
! Отговори
БЪЛГАРИЯ МРАЗИ РУСИЯ преди 6 години
АЗ МРАЗЯ ЗАЩОТО НАЙ-ОБИЧАМ ДА МРАЗЯ И МРАЗЯ ТЕЗИ ДЕТО НЕ ОБИЧАТ ДА МРАЗЯТ И НАЙ-МРАЗЯ ТЕЗИ КОИТО МРАЗЯТ БОЙКО И САЩ И ОЩЕ ПОВЕЧЕ МРАЗЯ ТЕЗИ КОИТО ТВЪРДЯТ ЧЕ БОЙКО Е БИЛ КОМУНИСТ И ЗАТОВА МРАЗЯ РУСИЯ
74
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименНяма нужда да си купуваш пуканки, само царевичка си вземи тя ще стане на пуканки, ако се почнат.
73
1
 
6
 
! Отговори
до 78 преди 6 години
По-добре си купи парцел в гробищата.
72
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Australia suspends air missions over Syria amid US-Russia tensions. TheGuargian
71
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Русия и САЩ на крачка от военен конфликт..:)) даже вече почти не отварям статии в които аха-аха и да започне "сблъсъка на титаните"поне да кажат кога е точната дата, че да си купя навреме пуканки или семки...
70
2
 
6
 
! Отговори
до 73 преди 6 години
Учените са установили, че Йелоустоун изригва през около 500 000 години!Срока отдавна е минал! Никакви учени не могат 100% да предвидят кога ще избухне!Не само САЩ този супервулкан заплашва всичко живо със следващата го ядрена зима!
69
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
не помните Русия, вскоро вспомните Турциюбий роба по простата глава. Българите са били най-силни, когато са били ниско склонени роби
68
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
американците защитават ИД на територията на Сирия. Били се защитавали. Борците срещу тероризма всъщност създадоха и въоръжиха днешните ИД. Не им се ще милиардите дето наляха да са за нищо.Само абсолютен *** и *** отричащ фактите може да не види какво се случва.Слепите прогледнаха само тъпите НЕ.
67
8
 
2
 
! Отговори
Блядистан форевър преди 6 години
Вън *** от Сирия! Каква работа имат там, освен да са патерица на кървавия режим на Асад?
66
10
 
4
 
! Отговори
ссдд преди 6 години
Z-man Руснаците може и да имат оръжия ,но със сигурност САЩ са десетилетия пред тях на тази тема.Това лично го потвърждават и говорителите на Локхийд Мартин.И каква е тая глупост за Йелолстоун ,дето си написал ? Равнището се било повишило с 2 метра за 2 години..Ти въобще в час ли си ? Равнището се повишава с 5-6 сантиметра на година и според учени ,вулкана няма да изригне в близките 1000 до 100хил години.
65
4
 
7
 
! Отговори
Z-man преди 6 години
Чета и не вярвам на очите си.Света си няма и понятие с какви оръжия разполагат Руснаците.Но те чакат ,а американците бързат,защо ли ?Америка ще бъде унищожена в най-близко време от природен феномен-гиганско земетресение в парка Йелоустоун.За последните две години равнището на гигантския кратер се е повишило с повече от два метра.Ще настъпи апакалипсис на земята затова живейте и не се впускайте с коментари за този или онзи.Всичко се крие ,а конфликтите се насаждат да отвличане от общите проблеми
64
6
 
2
 
! Отговори
Ала_Бала преди 6 години
Ще го посрещнем и ще как. На Шипка, Бойко и Плевнелиев ще дойдат ли? Ще има 300 000 души!
63
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ссддНа русия не им пука за Асад или сирия, просто се опитват да влязат на световната сцена.