Русия и САЩ – на крачка от военен конфликт

Руски издания за свалянето на сирийския бомбардировач
20 юни 2017 10:00, Елка Василева
180
Русия и САЩ – на крачка от военен конфликт
Снимка: архив, Reuters

Свалянето на сирийски бомбардировач Су-22 от силите на коалицията начело със САЩ заплашва да предизвика нова криза между Русия и Америка, пише "Комерсант".

След този случай в неделя Русия спря сътрудничеството със Съединените щати по двустранния меморандум за избягване на инциденти в Сирия. Самолетите и дроновете на оглавяваната от САЩ коалиция, открити западно от река Ефрат, където руската авиация изпълнява бойни задачи, ще бъдат съпровождани от средства на руската противовъздушна отбрана в Сирия "като въздушни цели", цитира вестникът предупреждение на руското министерство на отбраната.

С други думи, Москва очертава "червена линия", която не бива да пресича авиацията на САЩ и съюзниците им, пояснява изданието, цитирано от Би Би Си.

Още по темата

"Основната опасност от сирийския конфликт е, че той може случайно да провокира друг, далеч по-сериозен - руско-американски", посочва ориенталистът Владимир Сотников.

"За жалост сме все по-близо до такъв сценарий (. . .) Някои политици и военни (в Русия) дори заплашват с ответни мерки срещу американската авиация, като напомнят, че в Сирия има руски зенитни комплекси С-300 и С-400. Това е опасна риторика", отбелязва той.

Руското министерство на отбраната реагира по същия начин през април, когато САЩ нанесоха ракетен удар по сирийската военновъздушна база "Шайрат". По-късно Москва и Вашингтон подновиха контактите, но този път скарването може да стане окончателно, пише "Утро" под заглавие "Русия и САЩ са на крачка от военен конфликт".

"Ведомости" изтъква в редакционен коментар, че твърдото изявление от Москва идва на фона на втвърдяване на антируските санкции от американския Конгрес - и то в навечерието на очакваната през юли среща между Владимир Путин и Доналд Тръмп.
Според политолога Михаил Троицки, говорил пред "РБК", инцидентът обаче едва ли ще е спънка в подготовката за тази среща.

"Лента" цитира Юрий Швиткин от комисията по отбрана в руския парламент, според когото "са налице всички юридически принципи, за да нанесе ответен удар армията на Сирийската арабска република".

"Добре че сирийската страна не отвърна на действията на коалицията, иначе щеше да започне ескалация", казва Владимир Джабаров от външнополитическата комисия в сената на Русия.

"Утре може да бъде свален американски самолет", прогнозира Алексей Чепа от комисията по международните въпроси в Държавната дума.

"Това е целенасочена провокация, опитват се да ни поставят на място. Ние се намираме в Сирия, за да браним интересите на тази държава, значи трябва да ги браним", казва Александър Шерин от комисията по отбрана в долната камара на руския парламент.

"Не е пострадал нито един наш военен. Американците старателно заобикалят руските Въздушнокосмически сили (ВКС)", констатира впрочем пред "Взгляд" аналитикът Евгений Сатановски.

Стремеж да бъде "заобиколено" руското присъствие в Сирия издават и коментарите на Пентагона по повод инцидента, посочва електронният вестник. Той цитира говорителя на военното ведомство на САЩ Питър Кук, отбелязал по-специално, че действието на руско-американския меморандум "не обхваща сирийските летателни апарати".

Официозът "Росийская газета" припомня изявление на генерал-лейтенант Виктор Гуменни, заместник-командващ ВКС, че по време на бойни полети над Сирия самолети на коалицията "неведнъж доближавали един охраняем обект" - въздушната база "Хмеймим", където е разположена руската авиация, поканена от Дамаск.
Но "практически веднага" щом забелязвали, че руската противовъздушна отбрана съпровожда самолетите им, пилотите "моментално правели завой и излизали от зоната на поразяване".

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


180
Още по темата: САЩРусияСирия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
62
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Лепилата С-300 и С-400 лепят много добре руски дървени глави.
61
12
 
6
 
! Отговори
ссдд преди 6 години
Руснаците трябва да престанат да подкрепят терориста Асад ,само заради това че единствената им военна база извън Русия е в Сирия.В момента са Асад и Русия ,срещу целия свят и ако си позволят да свалят Американски самолет, най-вероятно това ще им е края.Не ми се вярва да са чак толкова ***,никой неможе да върви срещу САЩ или още повече НАТО.
60
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Трета световна, че ще има ще има. САЩ , Русия, Катар, Турците, СА, ОАЕ. И двете страни в момента си опъват взаимно нервите и на никой не му стиска да направи първата крачка за да не влезе в историята като агресор... стойте и гледайте сеир.
59
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Руснаците все на крачка седят... и с Турция и със САЩ и с кой ли не. Истината е, че не могат да си позволята война със САЩ финансово.
58
7
 
7
 
! Отговори
аз преди 6 години
До азА - да - Путина нам не очень хочется встречать в Болгарий! Только Радев и несколько болгарских олигархав он нужен! Другим - все равно!
57
4
 
6
 
! Отговори
аз преди 6 години
До АнонименПомним! Помним! Ваш царь Александр II Освободитель! Назван так не за наше "освобождение", а за освобождение руских крестьян! Иначе он хотел завладеть Балканах, не освобождать болгарав!PS. Если мой русский не очень харош - извините! 20 лет не пользовал!
56
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аз ОБИЧАМ България, ОБИЧАМ и Русия, ОБИЧАМ и Турция, ОБИЧАМ и Виетнам, ОБИЧАМ и САЩ, ОБИЧАМ и Гърция, ОБИЧАМ ВСИЧКИ държави!Но не мога да се съглася с мъpшата в някои от тях...
55
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До НаблюдателНаблюдателче, точно Русия щеше да провокира ТСВ на 12.06. Щото не друг, ами руснаци за 1 ден направиха марш на скок тогава.
54
4
 
15
 
! Отговори
Наблюдател преди 6 години
"Не бъркайте флегматичността на Русия със слабост. Русите дълго запрягат, но бързо пристигат" / Бисмарк. И да помнят НАТО на 12.06.1999 как за малко да не провокират началото на ТСВ. Евала на британския генерал Майк Джаксън, който не послуша командващия НАТО ген. Уесли Кларк.
53
28
 
11
 
! Отговори
БЪЛГАРИЯ МРАЗИ РУСИЯ преди 6 години
Русия? Ама то има ли още такава държава? Американските самолети били мишени за Русия? Вие шегувате ли се? Жалките пияндури никога няма да си позволят да свалят американски самолет, то не че могат лесно да го направят с допотопната си военна техника! Дори и да го направят това веднага би задействало член 5 от Вашингтонския договор на НАТО, което ще означава че руската *** ще бъде въвлечена във война с 27 държави от НАТО (3 от които с ядрен арсенал) и ще бъде заличена от картата за часове!
52
1
 
16
 
! Отговори
nkavrakov преди 6 години
Скоро някой ще стъпи накриво.Пазете си кеша...ще ви трябва ...
51
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен-Не помнят потаму що под падушки имет чалмииии
50
19
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Утре може да бъде свален американски самолет", прогнозира Алексей Чепаа по-правилното е да се моли да не бъде свален, щото отиде и Хмеймим, и Латакия и средиземноморския флот барабар с всичките касманафти :)
49
19
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Добре че сирийската страна не отвърна на действията на коалицията, иначе щеше да започне ескалацияколко да ескалира? Час-два и ще вадят Асад от някоя шахта, както Саддам на времето :)
48
17
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Колко руски самолета трябва да паднат, че да я направят тази крачка?Сигурен съм, че и един американски да падне Тръмп няма да се поколебае да стовари цялата американска мощ.
47
20
 
12
 
! Отговори
св.св.Маркс и Енгелс преди 6 години
До св.св.Мaркс и Енгелс 47 -Кремълските фенове никога не сте се отличавали с кой знае какъв ум...Ама ти чупиш рекорди-хайде пий си хапчетата и в леглото.
46
12
 
4
 
! Отговори
FAKE news преди 6 години
Те все са на крачка и накрая нищо не става.
45
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До КИРОВХА! Киров, ти си описал идеалано ситуацията в източна Украйна бе човек.
44
10
 
2
 
! Отговори
Ala_Bala преди 6 години
Когато предстоят сериозни преговори, потенциалните преговарящи се стремят за заемат по-удобни позици. Сирия е разделена изкуствено както преди 100 години е образувана. Великите сили няма да се сбият, защото знаят, че е опасно. Ще разделят и ще настройват едни срещу други по-малките. Справка посещението на Тръмп в Арабския свят. После продаване на оръжия и жертви но от другите. Лицемерие и алчност, християнско лицемерие!
43
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Спрете да пресирате и плашите всеки ден хората с подобни заглавия!Знаем че медиите сте продажници и лакей. Манипулатори, и лъжете на поразия. Знаем че ролята ви е точно тази. Да държите хората в паника от нещо. Това е целта на онези горе. По лесно се правят закони и веднага се приемат от наплашени хора. Медиите сте лешоядите които им вършат мръсната работа.