Русия и САЩ – на крачка от военен конфликт

Руски издания за свалянето на сирийския бомбардировач
20 юни 2017 10:00, Елка Василева
180
Русия и САЩ – на крачка от военен конфликт
Снимка: архив, Reuters

Свалянето на сирийски бомбардировач Су-22 от силите на коалицията начело със САЩ заплашва да предизвика нова криза между Русия и Америка, пише "Комерсант".

След този случай в неделя Русия спря сътрудничеството със Съединените щати по двустранния меморандум за избягване на инциденти в Сирия. Самолетите и дроновете на оглавяваната от САЩ коалиция, открити западно от река Ефрат, където руската авиация изпълнява бойни задачи, ще бъдат съпровождани от средства на руската противовъздушна отбрана в Сирия "като въздушни цели", цитира вестникът предупреждение на руското министерство на отбраната.

С други думи, Москва очертава "червена линия", която не бива да пресича авиацията на САЩ и съюзниците им, пояснява изданието, цитирано от Би Би Си.

Още по темата

"Основната опасност от сирийския конфликт е, че той може случайно да провокира друг, далеч по-сериозен - руско-американски", посочва ориенталистът Владимир Сотников.

"За жалост сме все по-близо до такъв сценарий (. . .) Някои политици и военни (в Русия) дори заплашват с ответни мерки срещу американската авиация, като напомнят, че в Сирия има руски зенитни комплекси С-300 и С-400. Това е опасна риторика", отбелязва той.

Руското министерство на отбраната реагира по същия начин през април, когато САЩ нанесоха ракетен удар по сирийската военновъздушна база "Шайрат". По-късно Москва и Вашингтон подновиха контактите, но този път скарването може да стане окончателно, пише "Утро" под заглавие "Русия и САЩ са на крачка от военен конфликт".

"Ведомости" изтъква в редакционен коментар, че твърдото изявление от Москва идва на фона на втвърдяване на антируските санкции от американския Конгрес - и то в навечерието на очакваната през юли среща между Владимир Путин и Доналд Тръмп.
Според политолога Михаил Троицки, говорил пред "РБК", инцидентът обаче едва ли ще е спънка в подготовката за тази среща.

"Лента" цитира Юрий Швиткин от комисията по отбрана в руския парламент, според когото "са налице всички юридически принципи, за да нанесе ответен удар армията на Сирийската арабска република".

"Добре че сирийската страна не отвърна на действията на коалицията, иначе щеше да започне ескалация", казва Владимир Джабаров от външнополитическата комисия в сената на Русия.

"Утре може да бъде свален американски самолет", прогнозира Алексей Чепа от комисията по международните въпроси в Държавната дума.

"Това е целенасочена провокация, опитват се да ни поставят на място. Ние се намираме в Сирия, за да браним интересите на тази държава, значи трябва да ги браним", казва Александър Шерин от комисията по отбрана в долната камара на руския парламент.

"Не е пострадал нито един наш военен. Американците старателно заобикалят руските Въздушнокосмически сили (ВКС)", констатира впрочем пред "Взгляд" аналитикът Евгений Сатановски.

Стремеж да бъде "заобиколено" руското присъствие в Сирия издават и коментарите на Пентагона по повод инцидента, посочва електронният вестник. Той цитира говорителя на военното ведомство на САЩ Питър Кук, отбелязал по-специално, че действието на руско-американския меморандум "не обхваща сирийските летателни апарати".

Официозът "Росийская газета" припомня изявление на генерал-лейтенант Виктор Гуменни, заместник-командващ ВКС, че по време на бойни полети над Сирия самолети на коалицията "неведнъж доближавали един охраняем обект" - въздушната база "Хмеймим", където е разположена руската авиация, поканена от Дамаск.
Но "практически веднага" щом забелязвали, че руската противовъздушна отбрана съпровожда самолетите им, пилотите "моментално правели завой и излизали от зоната на поразяване".

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


180
Още по темата: САЩРусияСирия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Хайде,хайде по леко,ще ни мине!Ще спрем Болшой театър ,да не стане Малий театр при турне в САЩ!Ще има ,като миналия път,ще се по заканваме малко пък ще ни мине!
21
20
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Добре че не им отвърнали" . Как ще им отвърнат с 10 те мигове от 70 та ? Или как?Сащ сигурно са разположили в района 100 Ф22 и Стелт. Нали ще им изравнят после всички позиции чак до вратата на Асад. САЩ дава милиарди на Ирак , за да се бият в Рака последната крепост на ИдиЛ. Показаха ясно, че вече се изнервят на сириския ***. ..които води война с опозицията , която пък в момента води война с ИдиЛ.
20
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Война големите не искат да има помежду им, защото ще е краят на господството и на двете империи. Ако Русия и САЩ се сбият, ще спрат да съществуват като доминантни сили и от руините на човечеството, ако изобщо нещо оцелее, ще излезе нов водач на света, може и да е Китай. Но ако американците продължават с тъпотиите, нищо чудно да им свалят самолет, ще се поскарат, ще се поерчат и ще се приберат. В момента се опитват да подкопават реномето на Русия и да си върнат позициите, но ще е до време.
19
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 17Ти като че ли падаш от Марс?! Май само ти не си разбрал КОГО поддържат краварите в Близкия Изток! Че само там ли?
18
8
 
29
 
! Отговори
Ото фон Бисмарк преди 6 години
"Аз знам стотици начини да изкарам руската мечка от бърлогата й, но не знам нито един начин да я върна обратно" (с)
17
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не, няма да има директна война. Тя не е изгодна за никого. Руснаците продават на Сирия, Американците продават на Кюрдите, а чрез нас и на ИДИЛ. Турция печели позции в Сирия и избива нейните Кюрди. Това е като игра. Всички печелят по нещо. Трябва да се карат за да има интрига
16
0
 
22
 
! Отговори
Трумп преди 6 години
Ако баба Килъри беше спечелила изборите нямаше да са ПРЕД сблъсък...Но пък Ванга си го е казала - ТСВ ще започне от Сирия...
15
16
 
3
 
! Отговори
Странджата преди 6 години
Американските дрогари еват и бягат, а руссите реват на зла га д! После някой небостъргач пада и всичко започва отначало. Тези май си играят на палачинки, като в онази детска игра дето децата се шляпат по ръцете, докато ръцете им се подуят, като балони.
14
14
 
4
 
! Отговори
1 преди 6 години
Дали САЩ и Русия ще се сбият заради Сирия ?Няма. САЩ дават заявка да си върнат загубените от Обама позиции.
13
7
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Доколкото знам Сирийския самолет е имал за задача да бомбандира позиции на ИДИЛ. Интересно защо Американците са го свалили и кого всъщност те подкрепят ?
12
32
 
12
 
! Отговори
u4en преди 6 години
Елцин...Елцин ! Къде намери КГБ-чето Жужи! Ако беше някой ПОЛИТИК като Горбачов. до сега да сме забравили за Сирия - и военната база на Раша щеше да остане ..и идил унищожена. А сега - политиката е типично монголоидна..завоевателна от средновековието. Със сигурност Жужи ще пие чаи с полоний даден от неговите хора. Много богати вече има в Москва и няма да оставят Жужи да им застрашава парите и да им налагат санкций!
11
5
 
33
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
сьветьт за сигурност да не блее а да излезе поне с декларация против сащзорлем ще ни вкарат вьв воина заради техните печалби от орьжието аз не разбирам какво прави сащ в сирия да оставят асад да се справи с ид или му е забранено
10
6
 
38
 
! Отговори
Геле преди 6 години
Американските провокации стават все по нагли и всяка липса на адекватен отговор ги кара все повече да си вярват. Колкото повече си вярват толкова по силно провокират. Къде може да отведе това не иска. и да си помислям. Имам чувството , че някой там си мисли , че ще преживее ядрения апокалипсис и затова все повече ръчкат събитията в тая посока. Или са напълно полудели.....
9
10
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
САЩ подкрепят тероризма и ИД. САЩ са държава терорист.
8
5
 
36
 
! Отговори
крайно време е преди 6 години
Ами американците бяха свикнали през последните 20 години да си првят каквото си поискат и никой да не смее да им каже нещо.. Сега най-после срещнаха отпор...колко ли се почесват по главите
7
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
а в БГ армията се закрива и ликвидирва постепенно
6
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ОТДАВНА Е ПРЕДСКАЗАНО, ЧЕ ТРЕТАТА СВЕТОВНА ЩЕ ЗАПОЧНЕ ОТ ТЕЗИ ЗЕМИ.
5
12
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Този път руското знаме ще бъде забучено над руините на Капитолия. Ако ФАЩ изчезнат, няма да има войни.
4
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ми ади да се почват вече
3
2
 
29
 
! Отговори
Брежнев Л. И. преди 6 години
Владимр Владимирович играе партия 3D шах в района. Катар падна, Йордания е пас, само бай Дончо не разбра какво става. Аааа забравих, че айатоласите си показаха новите ракети, а бат Ердо се е нацелил в Саудитска арабия. Талибанска каша като в Афганистан. Едно не е ясно, какво става с третия пол в Чечня.