Русия спира чуждите медии. Заплашват ли суверенитета й?

Оправданието: В САЩ също били взели подобни мерки
29 юни 2017 09:30,
67
Русия спира чуждите медии. Заплашват ли суверенитета й?
Снимка: архив, Reuters

Руските сенатори започват борба с външната намеса в работите на страната, информира "Ведомости".
Съветът на федерацията ще дефинира понятието "намеса във вътрешните работи на суверенна държава" и ще измисли как да бъде наказвана подобна намеса, пише вестникът. Властите може примерно "да блокират чуждестранни медии, излъчващи в Русия", заяви вчера Андрей Климов от сенатската външнополитическа комисия, оглавил нова комисия за защита на държавния суверенитет.

Първото заседание на тази комисия мина отчасти при закрити врати. Сенаторите обсъдиха потенциални агенти за влияние. Преди срещата председателката на Съвета на федерацията разказа за новия орган на руския президент Владимир Путин.

"Не че вземаме някакви огледални мерки, но в Конгреса на САЩ е създадена специална комисия за противодействие срещу влиянието на Русия", обясни тя произхода на сенаторската идея.

Влиянието на Русия върху вътрешните работи на САЩ е "измислено", затова пък руските сенатори наистина получават от провинцията данни "колко се засилва влиянието върху вътрешните процеси" във федерацията, посочи Матвиенко. По думите й новата комисия ще бъде "обществена площадка за дискусии" по теми, свързани с растящото влияние отвън.

Кремъл не съобщи как е реагирал Путин; според говорителя му Дмитрий Песков президентът е "приел за сведение" тази "актуална" в очите му инициатива.

"Ведомости" изтъква, че "никой от сенаторите тежка категория" не се е включил в новия орган. Според източник, близък до съвета на федерацията, шефът на външнополитическата комисия Константин Косачов отказал да оглави и комисията по суверенитета, защото се страхувал от западни санкции.

Новата комисия изглежда е създадена за работа по законопроект за намеса във вътрешните работи на Русия, казва друг събеседник на изданието в сената.

"Международният дневен ред не даваше напоследък поводи за толкова твърди ответни мерки, както заявяват сенаторите. По-скоро обратното - видяхме признаци за някаква стабилизация", коментира политологът Алексей Макаркин. Според него сенаторските инициативи са продиктувани от привърженици на конфронтацията със Запада, изплашени от това затишие.

Съветът на федерацията ще упълномощи друг орган - може би правосъдното министерство, да проверява дали не се финансират от чужбина всички медии, руски и чуждестранни, заподозрени, че се месят във вътрешните работи на Русия, пише "РБК", като се позовава на Андрей Климов.

"Ако една медия прави пропаганда за и против един или друг кандидат с пари от чужбина, това е вече основание за страшни изводи", обяснил сенаторът.

Според източник от Федералната служба за сигурност депутати от Държавната дума обсъдили този месец темата за регулиране на чуждестранните медии в Русия с шефа на службата Александър Бортников. ФСС подкрепила сенаторската инициатива.

Подобни инициативи понякога се лансират от руските власти за сондиране на общественото мнение, така че първите лица да останат в сянка, обяснява политологът Николай Миронов.

"Официално се заявява, че държавното ръководство не е в течение и инициативата е нееднозначна, но после тя в един или друг вид се реализира", казва той.

"В очите на чуждестранната общественост е странно един лидер на формално демократична страна да се обявява за блокиране на медии". Но може да изпита "подобно желание, защото въпросният сегмент остава извън контрол и е опасен с оглед бъдещите избори" за президент на Русия през 2018 г., коментира аналитикът.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


67
Още по темата: медииРусиясуверенитет
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
2
 
4
 
! Отговори
Боби преди 6 години
До 23Умнико няма в съвременния свят обучен военен как да го накараш да отиде в Донбас и да се бие с допотопна(основно оръжия) и абсолютно некачествена техника(основно се отнася за бронежилетки и други индивидуални защитни средтва) срещу превъзхождащ противник по всички параметри(основно артилерия, РСЗО и Бронетанкови единици).Разбери принуждаваш такъв човек(предателство) и той отива в първия офис на ОБСЕ и се предава като поличава статус на политически бежанец в която страна иска от западните.
24
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До трола на трола Боби 23Слушай, това че са доброволци се доказва с факта, че все още се намират на територията на ДНР и ЛНР!!! А ако бяха регулярна руска войска (200000 души, по думите на от.ка.че.ния потрошенко!!), то досега и Киев да не ги е спрял!!! Или си мислиш, че руснаците ще се церемонят много-много с тия отявлени фашистчета??? Абе, на руснаците им трябваше само 6 месеца да обърнат войната в Сирия, та тия глезльовци ще им се опънат?? Господи Боже, явно вие въобще не сте добре.....
23
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Пешко (Пешка!!!!) 21Хм.....ти бе моме (??!!!) въобще ЗНАЕШ ЛИ НАИСТИНА НЕЩО ЗА РУСИЯ, или всичките ти "умозаключения" са от стари вестници отпреди 100 години???? Някой въобще прави ли си труд да получи И ДРУГА, ПО-ПРАВДИВА ИНФОРМАЦИЯ???? То бива късогледство, бива пристрастност, бива елементарна неграмотност, но ТАКАВА.....!!!!!
22
1
 
4
 
! Отговори
До трола Боби преди 6 години
Замириса, цъкам в нета - Троби! Постави "доброволци" в кавички и всичко си идва на мястото. Троби, тези са толкова "доброволци", колкото ти си кльощав!
21
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ББ явно започва да работи за руското правителство! Не случайно всички плащания в БГ над 1000 евро ще минават през банките и ще се знае кой за кого танцува и кой му плаща! След като Първанов се провали с "големия шлем", сега ще очакваме резултата от "голямата чик.ийка" на бат Бойко !
20
6
 
8
 
! Отговори
Пешко преди 6 години
Така така, скоро Вова СССР-а и пътни листове ще въведе (ако вече няма де)
19
4
 
15
 
! Отговори
Оруел преди 6 години
ще слушат Свободна Европа от ВЕФа на тавана
18
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Оправданието? Че от кога трябва една суверенна държава да се оправдава какво и как прави на собствена територия? Кой нагляр се е обявил за стожер на морала, че да казва кое как да става?
17
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 10Ти пък, ти пък......какви въпроси задаваш???? Я чуй последния "бисер" на краварите: Днес, тоя който наричат "бясното куче" заявил, че ..."краварите били предотвратили готвещата се химическа атака от Асад"!!!!!! А като го попитали, че такава атака НЯМА, той казава.."ами да, защото ния я предотвратихме"!!!!!! ТИ ПО-ГОЛЯМ ИДИОТИЗЪМ ДА СИ ЧУВАЛ????? ДА ИЗМИСЛИШ НЕЩО, КОЕТО НЕ СЪЩЕСТВУВА И ДА СЕ ПОХВАЛИШ ЧЕ СИ ГО ПРЕДОТВРАТИЛ.........МИСЛЯ, ЧЕ ТОВА краварско племе е напълно откачено!!!
16
4
 
15
 
! Отговори
Боби преди 6 години
До Анонимен 14В Източна Украйна има ДОБРОВОЛЦИ и то не само от Русия. Тези хора не се крият изобщо, дават интервюта и т.н.Западните служби, СМИ и политици както и Украинските казват има Руски войски в Донбас. На следващия ден след като Руснаците се появиха в Сирия - в медиите се появиха ПРЕКРАСНИ САТЕЛИТНИ СНИМКИ. Колко години в Украйна доказателствени снимки НЕНТЕ.Малко инфо: Най-малката оперативна единица е взвод 3 ТАНКА/БТР/БМП за да действат им трябва поддръжка от 2 камиона и 1 безиновоз
15
5
 
22
 
! Отговори
Браво преди 6 години
Браво каквото повикало такова се обадило. САЩ тероризират всяка медиа с различна гледана точка . Никога не съм мислил че някога ще вярвам повече на Руски СМИ-та отколкото на западната помия
14
15
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За журналята от "ДНЕС", това е един добър пример. Спрете да ни занимавате всеки ден, какво се случва в Русия. Те тия са ясни на всеки нормален човек!
13
6
 
25
 
! Отговори
Тато преди 6 години
Само така Вова, с техните камъни по техните глави. Спри им кранчето и им гледай сеира.Кой измисли фалшивите новини, кой прави проамеринска пропаганда, кой създава НПО, време е да се сложи край на тази игра.
12
24
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И как окупираха Сирия, след като самите сирийци ги викнаха на помощ? Какво правят американците там, без покана(окупация)...Ами същото каквото правят руснаците в източна Украйна. Не схващаш ли?
11
4
 
25
 
! Отговори
тато преди 6 години
До Анонимен Къде видя комунизъм в Русия бе тикво, там има ком .партия но не тя е на власт, защо не видя комунизъм в БГ с тази герберска *** на власт.
10
17
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Само така тавариш Путин. Виж в северната Корея как всичко е под контрол. Не може някакви си свободни медии да пишат каквото си искат. Свобода на словото, но само на нашето слово!!!!
9
6
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И как окупираха Сирия, след като самите сирийци ги викнаха на помощ? Какво правят американците там, без покана(окупация). Защо въоръжават добричките ИДИЛ. Защо подкрепят официално военна групировка, срещу суверенна държава. Защо не отговарят на стотиците разследващи които потвърдиха че Асад не е ползвал газ. Къде са ядрените оръжия на Ирак, за които избиха 1 600 000 цивилни(1/4 от държавата), защо са още там, след потвърждението? Защо тайно се уговаряха с неонацисти от Украйна за преврат?
8
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
7 Не е президент? На една планета ли живеем? Знаеш ли какво е диктатура? Очевидно не. А комунизъм? И това очевидно не. :D Има едно магическо място наречено интернет, там ще намериш всички определения и значения на думичките които не знаеш. Виж определението за Президентска република, откога САЩ е президентска република и тогава ще си говорим за диктатура. :D
7
30
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
КОМУНИСТИЧЕСКА АНТИХРИСТКА РУСИЯ Е НАЙ-ГОЛЯМОТО СВЕТОВНО ЗЛО ЗА 21 ВЕК ТОВА НА ВСИЧКИ ИМ Е ЯСНО СПРАВКА ОКУПАЦИЯТА И ИЗБИВАНЕТО НА НАСЕЛЕНИЕТО НА СИРИЯ ЗА ДА ИМ ОКРАДАТ БЛАГАТА И ЗЕМЯТА И СЪЩОТО В УКРАЙНА ДОНБАС И ЛУГАНСК!!!
6
22
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
РУСИЯ СЪС САЩ ЛИ ЩЕ СЕ СРАВНЯВА ДЕТО САЩ Е ДИКТАТУРА КЪДЕТО ЕДИНЯ КАНДИДАТ ВОДИ С 1 МИЛИОН И ПОВЕЧЕ ГЛАСА НО НЕ Е ПРЕЗИДЕНТ!!!!И РУСИЯ И САЩ СА ДИКТАТУРА!!!А РУСИЯ Е КОМУНИСТИЧЕСКА ДИКТАТУРА ПРИ КОЯТО ПРАВАТА НА ГРАЖДАНИТЕ И СА НАПЪЛНО ОТНЕТИ В ПОЛЗА НА КОМУНИСТИЧЕСКИЯ РЕЖИМ!!!!