Експерти: Зарин е използван при атаката в Сирия през април

Комисия ще се произнесе дали режимът на Асад е отговорен
30 юни 2017 20:31, Елка Василева
28
Експерти: Зарин е използван при атаката в Сирия през април
Снимка: архив, Reuters

Експертите от международната Организация за забрана на химическите оръжия (ОЗХО) потвърждават в доклад от разследването си, че при атаката на 4 април в Сирия е използван газ зарин, предаде Франс прес.

Разследващият екип е заключил, че "голям брой хора, някои от които са починали, са били изложени на зарин или вещество от рода на зарина", се казва в този поверителен доклад, с откъси от който АФП разполага.

Резултатът от това разследване ще послужи за база на съвместната комисия на ООН и ОЗХО, която трябва да установи дали силите на сирийския режим са отговорни за химическото нападение срещу град Хан Шейхун на 4 април. Жертва на атаката станаха 87 души, сред които много деца.

Западът обвини за нея режима на Башар Асад. Сирийският президент, подкрепян от съюзническа Русия, отрече обвиненията.

Още по темата

Според мисията на ОЗХО характеристиките на разпространяване на газа "съответстват само на зарин, използван като химическо оръжие".

В отговор на атаката американският президент Доналд Тръмп нареди нападение с ракети "Томахок" срещу сирийската военновъздушна база Шайрат в нощта срещу 7 април.

Съвместната комисия на ООН и ОЗХО вече установи, че силите на сирийския режим са извършили атаки с хлор през 2014 и 2015 г. Тя смята също, че през 2015 г. групировката "Ислямска държава" е използвала газ иприт.

В понеделник Тръмп предупреди режима на Асад да не извършва повече химически атаки. Министърът на отбраната Джим Матис увери вчера, че предупреждението е било прието сериозно.

Канада ще отпусне на ОЗХО 1,9 милиона долара за разследването, заяви вчера външният министър Кристия Фрийланд, цитирана ТАСС. Тази стъпка е израз на неизменната подкрепа на Канада за сирийския народ и ще позволи на ОЗХО да продължи работата си за установяване на фактите за химическите атаки в Сирия, която трябва да доведе до пълното ликвидиране на сирийската програма за химическо оръжие, каза министърката, цитирана от ведомствената пресслужба.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още по темата: Сириязарин
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
0
 
! Отговори
бдинец преди 6 години
Всеки трезвомислещ човек ,няма да вярва на фалшивите новини за химическа атака от страна на Асад. Просто той няма никаква полза от това ,има не малко други оръжия с които да воюва ,а и знае международното мнение за хим. оръжия.,,Умерената"опозиция е виновна ,тя печели от очернянето на Асад.Снимката е в унисон с целта на ,,умерените" терористи,да предизвикат съжаление пред чувствителния европеец.
12
0
 
6
 
! Отговори
редник преди 6 години
готвят нова провокация мошениците , ама хората прогледнаха и не кълват лесно!
11
0
 
9
 
! Отговори
професия журналист преди 6 години
Много сте жалки, редакцията .В един и същ ден пускате фалшива новина и статия как да се справяме с фалшивите новини.А напишете сега, как американците ходиха до луната.
10
0
 
5
 
! Отговори
автогола на днес преди 6 години
Интернет средство за справяне с фалшивите новиниИнформацията винаги може да бъде проверена, сравнявайте източници!
9
0
 
8
 
! Отговори
Eлена преди 6 години
Ха,ха,ха.......във Виетнам САЩ не използваха ли химическо оръжие?Сега,обаче загрижени!
8
0
 
11
 
! Отговори
Фалшиви новини! преди 6 години
После забравиха да изключат камерите и всички станаха.
7
0
 
10
 
! Отговори
Хех преди 6 години
Е хайде - Нали вече ще се борим с фалшивите новини? Защо някой от тези "експерти" не отиде да докосне някой пострадал от зарина без да е облечен със защитно облекло? Къде е пяната по устата на това дете и защо няма гърчове? Хайде де? Започвайте с борбата срещу фалшивите новини - Какво чакате?
6
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Всички бойни отровни химически вещества са осигурени от Франция. Както суровините, технологиите за производство и технологиите за оръжията, ползващи тези химикали. Французите доскоро снабдяваха Сирия с химикали и консумативи.
5
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А казаха ли кой го е използвал или по дифолт идеята е била да избият своите, за да обвинят другите? (виж случките в Косово преди 10 години)....или не помните? Или сте ***?
4
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Канада ще отпусне на ОЗХО 1,9 милиона долара за разследването..................................Значи заключението на комисията ще бъде точно такова, каквото го иска Канада.
3
3
 
33
 
! Отговори
Румен до 1 и 2 преди 6 години
С такива "доказателства" говедарите започнаха войната в Ирак и после търсиха 5 години бойни отрови,но не намериха. А това за канадската помощ и твоя възторг от нея може да е само сарказъм.
2
19
 
7
 
! Отговори
Браво! преди 6 години
Браво на Канада, която жертвоготовно дава 1.9 милиона долара за разследването в израз на приятелски чувства към далечния, но скъп сирийски народ!Браво!
1
32
 
4
 
! Отговори
Заринчо преди 6 години
А защо Русия толкова яростно опровергаваше този факт? Засщото сигурно руснаците са осигурили зарина! Даааа,Путин се изживява вече като Терминатор!