Ваканцията на българиина: В Гърция - на море, но в България е най-добре!

Според данните на Евростат двама от трима сънародници почиват в страната
7 юли 2017 16:15,
58
Ваканцията на българиина: В Гърция - на море, но в България е най-добре!
Снимка: архив, Булфото

Двама от трима българи, които ползват ваканция, се доверяват на българските курорти, съобщи статистическата агенция на ЕС Евростат.

73 на сто от българите ходят на почивка в България, 7 на сто в Гърция, 4% в Турция и 3,5 на сто в Германия, показват цифрите на европейската статистика.

Българските курорти се избират заради цената, става ясно от анализа на данните за 2015 г., според който нощувката излиза средно 30 евро, а обичайният престой е 4 нощувки.

В Гърция цената на нощ излиза 47 евро, но и престоят е по-дълъг – средно 6 нощувки.

Още по темата
Статистическата агенция на ЕС съобщава, че българите, които избират Турция, плащат по-скъпо за почивката си – средно 57 евро на нощ, и че престоят е по-кратък – 5 нощувки. Най-изненадващи са данните за Германия, за където се твърди, че средният българин остава по 12 нощувки, като при това плаща по 35 евро на легло.

Данните за чужденците, които избират България като ваканционна дестинация, показват, че всеки 10-и курортист е германец, а румънците и руснаците са съответно 7 и 6 процента от задграничните гости. Основният курортист, купил почивка отвън, отново е българин – 37,6%. Любопитното е че пакетите, които се предлагат от чужбина и тези, които могат да се купят от България, са на еднаква цена на нощувката – 30 евро.

Подобни са навиците и у нашите съседи – Гърция и Румъния. 88% от гърците и 87% от румънците предпочитат да почиват у дома. 3 на сто от гърците летуват на албанското море срещу средна цена на нощувката от 19 евро и по 1,2% в Германия и в Кипър. При румънците трите най-популярни чужди дестинации са Италия (3,2 на сто за 38 евро на нощ), Испания (1,8% за 31 евро) и Гърция, избирана от 1,7 на сто от румънците срещу 71 евро на нощ.

Най-честият чуждестранен турист в Румъния идва от Азия, следвани от Германия и Италия, докато в Гърция почиват най-много британци, германци и руснаци. Те обаче плащат по 71 евро на нощ в южната ни съседка.

Иначе, в ЕС много повече хора могат да си позволят почивка в чужбина – 58,3% избират друга европейска държава. Като средната нощувка е 53 евро, а престоят – седмица. Трите най-предпочитани дестинации са Испания, Италия и Франция. От тях най-скъпа е Италия с цена на леглото на вечер средно 99 евро, следвана от Испания – 89 евро и Франция -73. Въпреки цената средната продължителност на ваканцията в Испания е 9 нощувки.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


58
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
28
 
15
 
! Отговори
до коментиращите преди 6 години
Точно така - в гърция е най-хубаво -всички отивайте там ,че по нашето "лошо" море няма места ,плащайте им по 100 евро за кимизарник в тъпо село пущиняк яжте им сухите гироси ,а морската храна е същия внос от виетнам или ферми с малки изключения ,щото" дива риба е ужасно скъпа" -цитирам един грък.
27
5
 
4
 
! Отговори
Серго преди 6 години
Хахаха - къде е сега статията - сезана супер силен - и FB пълен със снимки на празните курортиКак БГ е по-добре от гърция? Как????И последно, абе вие тук нямате ли поне един spellchecker - БългарИИна.... Новинарски сайт да пише неграмотно. Най-вероятно аз съм се объркал и това е постел жълт сайт.
26
8
 
32
 
! Отговори
Dido преди 6 години
Бях отписал черноморието ни. Преди седмица ходих за 4 дни на Созопол. Е, отново го отписвам! На повечето ресторанти цените гонят тези в Гърция, обслужването под всякаква критика, с малки изключения! Проста пица на Градина с една бира - 20лв ?!?!! Чадър с 2 уръфани стола 20лв... Смокини що годе става, Каваци - 5лв бутилка Каменица?!?!? Пълно със силиконки и батки гледащи лошо ..... Водата вече е мътна, пълна с медузи ... представям си Август каква боза ще е. Така, че - Гърция!!!
25
9
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Глупостите на Ангелкова. Аз пък не познавам почти никой нот София, който да ходи на море в БГ. Не знам каква е тая статистика-стъкмистика.
24
5
 
9
 
! Отговори
От втора ръка преди 6 години
Познавам хора, които ваканцуват в България, но обикновено това им е второто море - първото е в Гърция
23
4
 
17
 
! Отговори
Solar Power преди 6 години
До АнонименИ аз не стъпвам на БГ-то. Само като видя тази снимка горе и ми призлява. Сигурно е от Лозенец. Къпеш се и то теб излизат акотата.
22
8
 
12
 
! Отговори
до 777 преди 6 години
Ми *** по на юг от Керамоти.Защо ходиш в Северна Гърция? В Гърция се почива само по островите-да усетиш нещо различно от двете баничарници и трите ресторантчета. Но явно не можеш да се разделиш с баницата и да опиташ морска храна.
21
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
От поне десет години не съм стъпвал на българско море и нямам намерение повече да стъпя. За същите пари или малко отгоре има много по-хубави места.
20
13
 
15
 
! Отговори
777 преди 6 години
Аз пък след 10 годишен бойкот на Черноморието,тази година ходих на Приморско!Ами...хареса ми!70лв.апартамент,модерен,чист и с всичко необходимо.Паркомясто пред вратата.Приморско е в пъти по-красиво и цивилизовано от Керамоти с трите ресторанта и двете баничарници!По-хубаво е от всички села в Северна Гърция.Хората са супер любезни и добродушни.За 5дни на обяд и вечеря се хранихме в различни ресторантчета и беше супер вкусна храната!Плажа и водата чисти!Само едно не ми хареса-мега Наглите руснаци!
19
6
 
12
 
! Отговори
Да ,бе....ха,ха,хааа преди 6 години
"В България --по -добре".....ама , ДРУГ ПЪТ.....ХА,,ХА,ХААААААААААААААААА...КРАКЪТ МИ НЯМА ДА СТЪПИ НА ЧЕРНОМОРИЕТО !!!!!!!!!!ПРИ ГРЕКО Е СУПЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕРРРРРР.........!ПРИ КОМШИЙТЕ ...СЪЩОООООООООООООО...!
18
3
 
10
 
! Отговори
Striker преди 6 години
До СтефНа цялото Халкидики има поне 20 къмпинги и малки къщета. Една каравана ти е 65 евро за 4-***, даже по-малко от 32 евра. Едно луксозно бунгало на зелена тревичка и сенчица с климатици и всички екстри е 76 евро за 4-***.
17
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
4/4 ходим в Гърция. Не знам откъде ги намирате останалите, че и ги анкетирате - мен никой не ме е анкетирал.Да не сте отишли в някой наш курорт и да сте разпитвали българите "къде ще почивате тази година?"?
16
4
 
6
 
! Отговори
Стеф преди 6 години
Хаххах къде са тези хотели с нощувки по 30 евро. Защото за тези пари ама само коптори.
15
8
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това е невярна информация. Аз когото и да познавам ходи на море или на Гърция или на Турция.
14
6
 
21
 
! Отговори
Гост преди 6 години
Това реклама ли е, или лоша шега да ходим в БГ на почивка ???
13
3
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Малеее, не слагайте тази снимка, който се е излъгал да отиде на Черноморието веднага ще се откаже!
12
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Цената ,определя клиентелата !Не само по морето ! Факт !Изводите са си Ваши
11
9
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
в *** не ходя и няма да ходя никога
10
7
 
30
 
! Отговори
Striker преди 6 години
Нормални ли сте? В БГ на *** не стъпвам 3-та година. Нощувката в Гърция за двама ми е 32 евро - колкото в България, само че услугата е 5 пъти по-добра, морето е по-чисто, времето е по-хубаво и най- важното - без мутри, кебапчета, чалга, ***, мръсотия, и мутрохотели. Оправете си статистиката. Повечето нормални българи не стъпват на Черноморието.
9
4
 
35
 
! Отговори
гърция преди 6 години
с чанти и без чанти в гърция си е супер.вземеш си едно студио с климатик за 40-45 евро на ден,тихо,спокойно,с шезлонг,чисто.те нека ми говорят туи и унуи...