Кемал Кълъчдароглу: Ще донесем първокласна демокрация в Турция

Истанбул: Стотици хиляди се събраха на най-големия протест срещу кабинета
Обновена: 9 юли 2017 21:47 | 9 юли 2017 21:47, Анисия Иванова
112
Кемал Кълъчдароглу: Ще донесем първокласна демокрация в Турция
Снимка: БТА

Стотици хиляди се събраха в Истанбул на кулминацията на 25-дневния марш, който се превърна в най-големия протест срещу действията на турските власти след неуспешния преврат от юли 2016 г., предава Reuters.

С турски знамена и плакати с надписи "Справедливост“ в червено и бяло, демонстрантите се събраха да слушат главния опозиционен водач Кемал Кълъчдароглу.

Кълъчдароглу, който е лидер на светската и кемалистка Народнорепубликанска партия, тръгна от столицата през юни месец, за да протестира срещу осъждането на партийния член Енис Бербероглу.

Енис Бербероглу бе първият депутат от Народнорепубликанската партия, който бе арестуван след неуспешния преврат от юли 2016 г. Оттогава около 50 хиляди души са арестувани, а 150 хиляди учители, съдии и военни бяха уволнени.

Кълъчдароглу заяви, че триседмичният му марш е помогнал на турците "да отхвърлят ризата на страха“, откакто в страната е обявено извънредно положение, припомня "Фокус".

Президентът Ердоган разкритикува Кемал Кълъчдароглу за протеста му, заявявайки, че правосъдието трябва да се търси в парламента, а не на улицата. Според Реджеп Тайип Ердоган, протестиращите са свързани с тези, които са извършили неуспешния опит за преврат.

Лидерът на основната опозиционна партия в Турция се обърна към огромна тълпа по време на кулминацията на продължилия месец "Поход на справедливостта“, предава Middle East Eye. Кълъчдароглу обеща да донесе демокрация на страната.

"Този поход не свършва тук, това е само началото“, каза той, обръщайки се към хиляди демонстранти присъстващи на най-голямото опозиционно събиране.

"Със сигурност ще донесем първокласна демокрация на тази страна. Всеки ще има възможност да се изрази“, добави лидерът на Народнорепубликанската партия.

Поддръжниците на Кълъчдароглу сравниха едномесечния му поход с известния "Солен марш“ на Махатма Ганди през 1930 година.

Смята се, че стотици хиляди присъстват на мероприятието, като някои източници говорят за до един милион души.

Турското правителство отхвърли мероприятието, заявявайки, че политическите въпроси трябва да се решават в парламента, а не на улицата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


112
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Преди години Ердоган беше в опозиция. Само затова, че изретицира стихотворение го вкараха в затвора. Днес Кълъчдара който трябва да лежи в затвора затова, че опразни здравната каса е опозиция и блокира пътища и протестира. Полицаите гледат. Никой не го закача. В демократична Германия полицаите пребиха и арестуваха стотици. Един беше прегазен с танк.
29
7
 
4
 
! Отговори
гяур преди 6 години
доста кюрди коментиращи има като гледам да не са се преселили и в бг
28
4
 
2
 
! Отговори
Политик преди 6 години
ЩЕ ДОНЕСЕМ ДЕМОКРАЦИЯ И СВОБОДА И ВСЕКИ, КОЙТО НИ ПРЕЧИ, ЩЕ ГО НАТИКАМЕ В ЗАТВОРА ДА *** КАМЪНИ ДО КРАЯ НА ЖИВОТА СИ!
27
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Най-добре да си спретнат една гражданска войница и да се разберат кой е по ербап! Много бюлюк серсеми и гьон сурати! Ердоган чак на Германия се репчи! Че Германия дундурка 6-7 млн.турци и децата им. Чак нацисти били!? А той без съд и присъда прати в затвора 100 000 души че и чак смъртна присъда иска! Жаден за кръв! ***!
26
1
 
6
 
! Отговори
до27 преди 6 години
то и тука е така ама както и да е никой не иска да признае
25
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Кой е турчин кой какъв е в Турция е пълна боза. Ердоган е грузинец, Премиерът Йълдъръм кюрд. Кълъчдароглу е кюрд алевит. На националиста Бахчели половината му рода са арменски мюсюлмани.
24
5
 
7
 
! Отговори
гяур преди 6 години
този кълъчтароглу нее турчин казвам да го имате на предвид колкото доган мисли за доброто на българия толкоз и кълъчтароглу мисли за доброто на турция
23
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Смята се, че стотици хиляди присъстват на мероприятието, като някои източници говорят за до един милион души."5 милиона с една дума на Ердоган в Йени Капъ...до сега ката бяхте на власт защо не бяхте донесли ПЪРВОКЛАСНА демокрация...в болниците, пътищата, строежите, производството...Аре у лево все едни същи от този Шебек! :-)
22
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Турците са готови вече да се подпалят и да се с бият с диктатора. Въпроса е дали той няма да ги изпревари и да хвърли във война с кюрдите . Две в едно ...хем няма да бият него ...хем ако успее , ще каже ето аз разширих Турция. Съвсем скоро ще разберем.
21
3
 
3
 
! Отговори
До 20 преди 6 години
Събра ги със страх не със уважение, щото вас само страх ви мотивира. Сега като го свалят и ще се изборите като мишлета по дупките
20
2
 
6
 
! Отговори
До 19 преди 6 години
А ти как разбра че е нямало проблеми с протестите, от медиите на Ердоган или той лично те уведоми? Будала
19
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Миналата година Ердоган събра 5 милиона на площада в Истанбул. Днес политици от партията на Кълъчдароглу са публикували онези снимки в Туитър като техни.
18
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Ердоган е вече история, отстреляха го"Муха ха ха...искаш ли и Ердо да събере тълпата...Как може в диктаторска страна човек 20 и кусур дена да протестира без един полицай да удари и едно фиске на някой...
17
4
 
9
 
! Отговори
До 14 преди 6 години
Хубаво си пишеш на български, защо се турчееш не разбрах?
16
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Този тахта кълъчтароглу е държанката на американското посолсвто, стана председател на партията благодарение на Гюлен
15
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И Българите скачаха на площада през 1990 година ама от 9 милиона са по малко от 7 милиона благодарение на такива като Кълъчдароглу. Ромите ги бият всеки ден. Ердоган е друга работа. Може само да си мечтаете за такъв лидер. Докато Кълъчдароглу и неговите корумпирани депутати крачат заедно с кюрдските депутати подкрепящи терористи, Ердоган разговаряше с Путин и Тръмп в Хамбург.
14
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И ква е тази диктатура? щом опозицията прави такъв митинг?Очаквам нови опорни точки
13
4
 
8
 
! Отговори
1453 преди 6 години
"Скоро няма да ги стигнем турците"Виж за това си прав:-) дадох ти плюс :-)
12
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ердоган е вече история, отстреляха го
11
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Турците са горд народ!! Никога не са търпяли дълго диктатори."Търпяли са... Исмет Иненю 2 президент който като дойде на власт след Ататюрк и нареди върху парите да се сложат негова снимка! Кенан Еврен, който дойде на власт с преврат...Стига толкова...Ердоган, не е диктатор...щот ако беше на дали щеше да търпи Кълъчтароглу:-)