Кемал Кълъчдароглу: Ще донесем първокласна демокрация в Турция

Истанбул: Стотици хиляди се събраха на най-големия протест срещу кабинета
Обновена: 9 юли 2017 21:47 | 9 юли 2017 21:47, Анисия Иванова
112
Кемал Кълъчдароглу: Ще донесем първокласна демокрация в Турция
Снимка: БТА

Стотици хиляди се събраха в Истанбул на кулминацията на 25-дневния марш, който се превърна в най-големия протест срещу действията на турските власти след неуспешния преврат от юли 2016 г., предава Reuters.

С турски знамена и плакати с надписи "Справедливост“ в червено и бяло, демонстрантите се събраха да слушат главния опозиционен водач Кемал Кълъчдароглу.

Кълъчдароглу, който е лидер на светската и кемалистка Народнорепубликанска партия, тръгна от столицата през юни месец, за да протестира срещу осъждането на партийния член Енис Бербероглу.

Енис Бербероглу бе първият депутат от Народнорепубликанската партия, който бе арестуван след неуспешния преврат от юли 2016 г. Оттогава около 50 хиляди души са арестувани, а 150 хиляди учители, съдии и военни бяха уволнени.

Кълъчдароглу заяви, че триседмичният му марш е помогнал на турците "да отхвърлят ризата на страха“, откакто в страната е обявено извънредно положение, припомня "Фокус".

Президентът Ердоган разкритикува Кемал Кълъчдароглу за протеста му, заявявайки, че правосъдието трябва да се търси в парламента, а не на улицата. Според Реджеп Тайип Ердоган, протестиращите са свързани с тези, които са извършили неуспешния опит за преврат.

Лидерът на основната опозиционна партия в Турция се обърна към огромна тълпа по време на кулминацията на продължилия месец "Поход на справедливостта“, предава Middle East Eye. Кълъчдароглу обеща да донесе демокрация на страната.

"Този поход не свършва тук, това е само началото“, каза той, обръщайки се към хиляди демонстранти присъстващи на най-голямото опозиционно събиране.

"Със сигурност ще донесем първокласна демокрация на тази страна. Всеки ще има възможност да се изрази“, добави лидерът на Народнорепубликанската партия.

Поддръжниците на Кълъчдароглу сравниха едномесечния му поход с известния "Солен марш“ на Махатма Ганди през 1930 година.

Смята се, че стотици хиляди присъстват на мероприятието, като някои източници говорят за до един милион души.

Турското правителство отхвърли мероприятието, заявявайки, че политическите въпроси трябва да се решават в парламента, а не на улицата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


112
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
11
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Дайте я снимката от птичи поглед, не като Бареков. Нямат даже 200 хиляди. Демокрацията на Кълъчдароглу му я пишат в американското посолство. Този човек на предишните парламентарни избори обещаваше, че ще построят голям подземен паркинг на няколко етажа в квартал в Истамбул. Не знаеше, че вече е построен. В Измир пък кмета е от същата партия. Имат режим на водата в 4 милионен Измир.
9
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Кемал Кълъчтароглу преди да стане лидер на Републиканската партия беше начални на НОИ и държеше здравната каса...и начело беше тази партия...нямате си на представа за какво ставаше дума...В болниците мизерия, лекарства няма, а и тези в наличност скъпи, хората си плащаха здравните но не се лекуваха...Та защо не беше донесъл тогава като Ердгоган първокласно здравно обслужване...Та пролича си кой работи ПЪРВОКЛАСНО!!!
8
13
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Депутатка от тази партия е изговорила телефонни разговори на стойност няколко милиона турски лири които са платени от данъкоплатеца. Кълъчдароглу пък беше шеф на здравната каса през 1997 и я фалира. Жалко, че тозо сайт не позволява да се публикуват линкове. Има снимки от митинга. Слаба работа. Корумпирани са от така наречената "демократична опозиция". Корумпирани до ушите затънали. Нямат независима политика. Кълъчдароглу е я в Германското я в американското посолство. Турските прокопиевци...
7
7
 
4
 
! Отговори
да бе преди 6 години
Нищо няма да донесеш, скоро ще те арестуват и обвинят, че си превратаджия. Тайпи-то да не е вчерашен.
6
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Няма новини, турската полиция да е действала така както в Хамбург!
5
9
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Турците са горд народ!! Никога не са търпяли дълго диктатори.
4
25
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Събрали са се 175 хиляди души, 45 хиляди от Анадола. Ердоган беше събрал 5 милиона на площада миналата година.
3
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Скоро няма да ги стигнем турците
2
4
 
24
 
! Отговори
Старата школа преди 6 години
Респект, комшии! Така се прави!
1
3
 
37
 
! Отговори
zeus преди 6 години
Евала на комшиите, султана уволни стотици хиляди, вкара в затворите десетки хиляди, а те все още имат сили да си търсят свободата. Ние тук тихичко си блеем и чакаме Баце сам да си подаде оставката...