ЕС до Ким Чен Ун: Ракетите не се ядат!

20 млн. в Африка умират от глад, хуманитарните помощи не стигат
17 юли 2017 22:28, Никола Димитров
110
ЕС до Ким Чен Ун: Ракетите не се ядат!
Снимка: БТА

Европейският съюз призова лидера на Северна Корея Ким Чен Ун да не харчи пари за разработване на ракети с ядрени носители, а да ги вложи в развитието на страната си и добруването на народа.

Външните министри от ЕС дебатираха по последните опити с ракети, извършени от Северна Корея и ги осъдиха. Те настояха Пхенян да се придържа към резолюциите на ООН и към договора за забрана на ядрените опити.

"Програмите за ядрени оръжия и балистични ракети на КНДР пренасочват средства от нужните инвестиции в социалното и икономическо развитие и реформи, от които биха могло да се възползва населението на КНДР", пише в заключения, приети от външните министри на ЕС в Брюксел.

В тях се добавя, че се обмислят нови санкции срещу режима, макар те да не се уточняват.

Първият дипломат на ЕС Федерика Могерини призна, че КНДР и без това вече е страната, към която Съюзът прилага най-тежки санкции в целия свят. В същото време, тя каза, че Брюксел държи да запази отворени комуникационните канали.

Могерини даде да се разбере, че Европа ще разчита предимно на Южна Корея за разрешаване на ситуацията със зачестилите опити с балистични ракети и обърна внимание, че днес Сеул е предложил установяване на контакт между военните от двете страни на Корейския полуостров.

Пхенян разработва междуконтинентална балистична ракета с ядрена бойна глава, която да достига до САЩ. Опитите, направени до момента, показват, че севернокорейците все още не разполагат с такова оръжие.

Външните министри изразиха загриженост и от недостига на храна в Африка. Според тях 20 милиона души са директно застрашени от гладна смърт. Проблемът е особено остър в Йемен, североизточна Нигерия, Сомалия и Южен Судан.

ЕС е дал миналата година 1,2 милиарда евро за борба с глада по света, но отчита, че хуманитарните нужди са безпрецедентно високи и средствата са недостатъчни.

Евроминистрите признават, че парите не са единственото решение на проблема, тъй като недостигът на храна в четирите най-застрашени страни е резултат основно на причинени от хората конфликти и войни, подсилващи трудните климатични условия. Ето защо според тях трябва да се търсят политически решения, а не само да се изпращат помощи.


110
Още от
Напиши коментар Коментари
19
0
 
19
 
! Отговори
Koko преди 4 месеца
че не се ядат разбрахте като ги посяхте в бивша югославия ли ?
18
0
 
27
 
! Отговори
ЕС и САЩ преди 4 месеца
Ние пък ще продължим да си печатаме хартийки, да убеждаваме другите, че това са реални пари и ще им вземаме ресурсите срещу тях. На който не му харесва и няма междуконтинентални ракети с атомно оръжие, ще го демократизираме по някакъв начин. С бомбандировки, цветни революции или с марионетки за демократично избрани ръководители.
17
0
 
11
 
! Отговори
Европейка преди 4 месеца
В Африка сега се бият черни с черни,белите колонизатори нямат нищо общо.Жаждата за власт няма цвят.Демократичния президент на свободна Южна Африка си построил дворец от мрамор за 200 млн. и чукал 6 жени.
16
0
 
24
 
! Отговори
Българин преди 4 месеца
Реално с разработката на ядрена ракета, която може да удари САЩ, не мисля, че ще инвестират още много в оръжия. Това е един план максимум за малка държава като Северна Корея. Независима страна, с ядрен потенциал.
15
3
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Асфалт, стадиони в празни села, съборени паметници и "председателство на ЕС" също не се ядат, но ни ги сервират!
14
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Произвеждат собствеби смартфони и таблети, не само ракети. Марката е Arirang - има и клипове я ютюб. Може да са с китайски технолигии и чипове да са, но евроатлантическа България и това не може да произвежда, всичко внася, дори зеленчуци внася от Турция и Македония.
13
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Тинейджърите в САЩ прибягват до проституция, тъй като не могат да си позволят да си купят храна в училище. Това става ясно от изследване, което показва ширещ се глад в най-богатата страна в света, пише "Гардиън".
12
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
И да вземат да заринат Владивосток ,Комсомолск на Амур с плодове и зеленчуци,че и евтини таблети и лаптопове,електроника . Сигурно в пещерите ги правят ?
11
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До до 19


А ти що не емигрираш в САЩ бе, умник? Там е много яко, нали! Или нямаш виза а? За българите трябва виза а? САЩ и ЕС имат договор за безвизов режим, но за членката на ЕС не го спазват. Членка на втора скорост, продукти второ качество - всичко е второ качество, страна от Третия свят, депо за черноработници и проститутки и пазар за нискотехнологични западни стоки.
10
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Не само произвеждат високотехнологични продукти, но ги изнасят. Иран са купували от тях балистични ракети със среден обсег (могат да стигнат до Израел). Ако не бяха санкците с постоянната заплаха ги демократизират американците и тези технологии бяха използвани не за ракети а за битови стоки Северна Корея щеше да бъде много по напред от Южна.
9
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Мани ,мани ! И Северна Корея преди нас !
8
7
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
В Северна Корея никой не гладува, храна, дом, дрехи, топло, работа, сигурност, здравепазване и образование са осигурени абсолютноа за всеки, без изключение. И стандара им на живот постоянно расте, макари и много бавно и въпреки жестоките санкции. А иначе създаването на разкошен живот за малцина, както в евроатлантическа България, е задача решима без всякакви усилия.
7
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
През 2007 всяко седмо дете в САЩ живее благодарение на купоните за храна които правителството отпуска на бедни американски семейства. 2015 години тази цифра е вече всяко пето дете, а 2 милиона деца в америка гладуват ежедневно в училище защото семействата им не са класирани за купонната система.
6
0
 
27
 
! Отговори
чучхе преди 4 месеца
Вождът да не забрави да пусне и една ракета към Брюсел.
5
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Европейците продават оръжие и с парите плащат на земеделците си да произвеждат на загуба. Индустрията дава пари на земеделието, европейците лъжат Корея.
4
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Двегодишно дете умря от глад в Ловеч. Детето е починало на прага на болницата в областния център. Системно недохранване и лошо отглеждане е била причината за смъpтта момченцето според съдебния лекар.
3
6
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Може да не се ядат, но в Северна Корея никой не е останал гладен и пенсионерите не ровят в кофите за огризки от храна.
2
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Земеделието и животновъдството в Европа работят на загуба и получават субсидии.
1
2
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
това трябва също да го кажат и на американците , не северна корея а америка са най големия производител на оръжие, а това да правиш оръжие за защита е едно а да правиш за продажба е съвсем друго , просто ЕС е сбъркал дестинацията на призива