Заев за договора: Признават се два народа, два езика...

Интересите на Македония не са застрашени, настоя премиерът
Обновена: 18 юли 2017 19:28 | 18 юли 2017 19:26,
36
Заев за договора: Признават се два народа, два езика...
Снимка: Архив, Reuters

С договора за добросъседство с България не са застрашени националните интереси на Македония. Това увери министър-председателят Зоран Заев след заседанието при закрити врати на Комисията по външна политика в парламента, предава "Сакам да кажам".

Още по темата

"С договора се признават два народа, две държави и два езика. Националните интереси на Македония не са застрашени", подчерта премиерът.

Заев отбеляза, че след консултациите с политическите партии в Комисията по външна политика, е получил съвети и предложения с различни аспекти за договора с България.

Македонският министър-председател подчерта, че според него договорът между Скопие и София ще засили сътрудничеството между двете страни. В него се съдържа положение за обновяването на граничните пунктове, а също и за откриването на нов при Берово. Двете съседни страни са постигнали съгласие и заедно да се борят срещу пропагандата и словото на омразата, пише "Фокус".

На свой ред депутатът на ВМРО-ДПМНЕ Антоний Милошоски предложи пет точки, които според партията трябва да бъдат включени в Договора за добросъседство с България.

"Направихме сериозни забележки, ще ги изброя петте. Ще бъде ли споменат в договора македонският народ? Декларацията от 1999 г. е необвързваща, а сключването на договора е обвързващ. Дали македонският език в договора ще бъде посочен само като конституционен език или като език, който има своя специфика? Дали ще се сключи договор, в който ще стои задължението за грижа за македонското малцинство? За общата история изложихме забележки. В договора има асиметрични права и задължения на двете страни. Много права за България, а много задължения за Македония", коментира Милошоски.

"Ако тези пет забележки бъдат вписани, ВМРО-ДПМНЕ ще подкрепи споразумението", каза Милошоски и добави, че "не трябва да се бърза само за събиране на точки, а да се направи качествен договор".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
6
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Договорът да е написан от Божидар Димитров. Всичко друго е предателство. Ние нямаме нужда от никакъв договор с Македония.
10
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
С македонците трябва да подписваме договори само на албански - конституционен език, без противоречия. На български и албански.
9
2
 
26
 
! Отговори
az tam преди 6 години
И защо информация получаваме от Македония, а тук мълчат като пукали, какво ще се подписва ...
8
2
 
17
 
! Отговори
morelini преди 6 години
В договора да пише...Една държава до 1945 год и след тази година до сега две държави....Македонски език по конституция и допълнение че е диалект на българският език по говоримост.Когато са съчинявали за македонско малцинство сигурно са били бръкнали в контакта...При тези условия да се подписва,нали така...
7
2
 
16
 
! Отговори
Ицо преди 6 години
Всички македонски българи отдавна са си в България и все още са по македонци от тея сега там говорещи на диелектен български със сръбски думи. За това никаква жал - вето за ЕС и НАТО и да идват да се молят за БГ паспорти тук, доказвайки бг корените си. Ах колко тъжно е да си античен фиромец.
6
7
 
13
 
! Отговори
свинаря преди 6 години
Щом македонците се чувстват като различен народ от българския,значи,че са различен народ. Не може да накараш някого насила да бъде българин. Да им признават всичко и да си живеят живота
5
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В Македония са признати 2 езика македонски и албански, а договорът е на български и македонски и албанците няма да го признаят.
4
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ууууууууу
3
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Един и същ договор ли ще подписва. най-добре да се направят 2 договора и всеки да подпише своя, на своя език и да си го спазва сам. Къде е договорът? Пак национално предателство.
2
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Република Охрид или Охридска република е най-добре за името, но НАТО и ЕС не искат да притиснат Гърция за заемите и ще се съгласи и на Охридска България.
1
1
 
32
 
! Отговори
НЕВИЖДАНО преди 6 години
"Заев за договора: Признават се два народа, два езика..."Нашите така наречени патриоти и особено така наречените македонски воеводи от МВРО наистина прекалиха! Героите, загинали за Македония, се обръщат в гробовете си! Невиждано национално предателство!Истината е - един народ в две държави и македонския = диалект на българския!