Ердоган в Кувейт, Катар... урежда кризата в Залива

Доха продължава да отрича обвиненията, че подкрепя тероризма
24 юли 2017 07:30,
26
Ердоган в Кувейт, Катар... урежда кризата в Залива
Снимка: Reuters

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган пристигна в Кувейт - втора спирка от обиколката му в Персийския залив, чиято цел е да бъде намерен изход от патовата ситуация между турския съюзник Катар и четири други арабски страни, съобщи ДПА.

Кувейт играе ролята на посредник в кризата между Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства, Бахрейн, Египет и Катар. Ердоган обсъди въпроси от общ интерес и последните събития в региона с кувейтския емир Сабах ал Ахмад ас Сабах, посочи кувейтската информационна агенция КУНА, без да даде повече подробности.

Още по темата

По-рано вчера Ердоган посети западния саудитски град Джеда, където се срещна с крал Салман. Двамата лидери обсъдиха начини за борба с тероризма и неговото финансиране, съобщи официалната саудитска агенция СПА.

Ердоган ще отиде днес в Катар - трети и финален етап от двудневната му обиколка.

Миналия месец четирите страни скъсаха дипломатическите си отношения и спряха транспортните връзки с Катар заради твърдения, че заливната страна подкрепя тероризма.

Доха отрича тези обвинения и отхвърли списък с 13 искания, който й бе връчен като условие за спиране на бойкота. Исканията включваха ограничаване на връзките с Иран, спиране на подкрепата за ислямистки групировки и закриване на телевизия "Ал Джазира".

Ердоган е петият високопоставен държавник извън Персийския залив, който опитва да уреди спора, откакто ескалира на 5 юни. Топдипломатите на Великобритания, Франция, Германия и САЩ вече се намесиха в дипломатическата криза, което е показателно за това колко силно безпокойство поражда тя отвъд региона, отбеляза Асошиейтед прес.

Задачата на Ердоган да постигне пробив е по-трудна от тази на турските съюзници в НАТО заради все по-топлите отношения, които изгради с Катар през последните години. Въпреки че членовете на антикатарския квартет имат силни търговски връзки с Турция, нейната близост с Катар поражда подозрения за истинските мотиви на Анкара, допълни агенцията.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари