Само в малки количества: Канабис за всички?

Особено строги са правилата в Япония и Филипините
77
Само в малки количества: Канабис за всички?
Снимка: архив, Ройтерс

В 26 щата на САЩ употребата на канабис за медицински нужди е законна. Калифорния, Колорадо, Аляска и още пет щата разрешават и притежаването на ограничени количества за лична употреба.

Количествени ограничения са въведени и в Ямайка, където всеки човек има право да отглежда най-много пет стръка канабис и да притежава за лична употреба около 50 грама от веществото.

Догодина и в Канада ще влезе в сила нов закон, разрешаващ притежаването на максимум 30 грама канабис. Законът предвижда и много по-тежки наказания за продажба на наркотика на непълнолетни. Консумацията на канабис в Канада е много висока, пише Дойче веле.

Само в малки количества

Мнозина ще бъдат изненадани, но в Холандия употребата на канабис не е разрешена. Въпреки това правоприлагащите органи допускат консумацията в малки количества. Това означава, че всеки гражданин на Кралство Нидерландия може да си купи до пет грама канабис за лична употреба, но само в тъй наречените "кофишопове".

В повечето холандски градове местните хора се легитимират със специален документ, за да си купят наркотика. В Амстердам обаче и чужденци могат да ползват тази "услуга" в кофишоповете. Тези специални кафенета бяха въведени още през 1970-те години с идеята да се отделят леките от твърдите наркотици. Вече от много години консумацията на канабис в Холандия статистически е в златната европейска среда.

На критика обаче са подложени правилата за засаждане на канабис в страната. Законът не предвижда наказание за хора, които отглеждат по-малко от пет стръка. Това ограничение важи и за собствениците на кофишоповете. Така излиза, че в тези кафенета "стоката" трябва да се набавя главно по нелегални пътища. Очаква се, че това положение скоро ще бъде променено.

Според един нов законопроект, държавата ще поеме контрола над засаждането и качеството на наркотика. Законопроектът вече мина на първо четене, сега за него трябва да гласува и Горната камара на парламента.

Особено строга е политиката по отношение на канабиса в страни като Япония и Филипините. Само притежанието на канабис в тези държави може до доведе до доживотен затвор.

Как е в Германия?

В Германия притежаването, отглеждането и продажбата на канабис са забранени. Но когато става дума за малки количества, деянието на практика не се преследва или наказва. В отделните провинции понятието "малки количества" се дефинира по различен начин: в Баден-Вюртемберг е 6 грама, в Берлин пък и с 15 грама може да ти се размине наказанието.

Отглеждането и употребата на канабис за медицински цели са уредени от закона на национално равнище. От началото на тази година лекарите имат право да предписват канабис на страдащи от болести като рак или множествена склероза, например.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


77
Още по темата: марихуанаканабис
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
7
 
37
 
! Отговори
Потребител преди 6 години
Само в България *** и промитите мозъци не разбраха че канабиса е в пъти по безвреден от ракийката която смучат всяка вечер. Напротив, канабиса притежава доказани лечебни свойства. Маайте си ракийката дървени философи със закърнели мозъци!!
49
0
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Е къде-къде по-елитно е да се натупаш с половин торба *** или бело у некоя селска чалготека,изпиеш неколко големи джака , да разбиеш главата на някой, да засечеш някой на магистралата и да пребиеш с бухалка, после да се забиеш с чернио джиБ с 180 км в некоя мантинела или да те думнат в спор за паркомясто на слънчака. Некакси е по-гъзарско..и не смърди като гадната марихуана
48
32
 
6
 
! Отговори
Anti marihuana преди 6 години
Да се махате с тая смрад гадна марихуанска, само пропадляци и неизтрезнели душички ползват това.
47
22
 
1
 
! Отговори
neo5 преди 6 години
До до ne05Ние заможните бачкаме яко за сметка на вас мудните, за това ще имаме винаги имоти и добри финанси :P
46
4
 
30
 
! Отговори
Каменов преди 6 години
А Португалия, Испания, Чехия, Италия и Швейцария къде ги забравихте...и там хората отглеждат и консумират без да ги тормози държавата. А за медицински цели вече дори и в съседни Гърция и Македония се вразумиха и легализираха.
45
4
 
19
 
! Отговори
Кон Дьо преди 6 години
Нашите *** тук продават кофти трева пръскана с някви гадости дето ти ....майката.*** в Амстердам да св напушиш с чиста тревица.Не си купувайте тук щото баси гнуста...или си отгледайте да знаете кво пушите.на бат ви бойко колегите яко ни тровят с гадости...но пачка трябвс..нъл ве бат бОйко,как е с амфетките,върви ли продукцията,сигурно и със европейска субсидия ...
44
7
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Никога няма да го легализират, това означава наркодилърите да плащат данъци и акцизи, от 100 долара 80 ще отиват в държават, това са милиарди загуба. Иначе марихуантата не причинява вреди на здравето и към нея организъма не се пристрастява както към никотина и твърдите наркотици.
43
13
 
13
 
! Отговори
Г-н Фундаменталиста преди 6 години
До обяснявам като за поолеле ***, нИдей тъй! Като те слуша някой ще си каже, че България е най-уредената страна на света.... истината е, че Русия е по-богата страна, а за Турция да не говорим колко по-напред са от нас. Турците са работливи хора и нямат време за глупости! Строят летища, тунели, мостове и язовири, правят деца и семейства! Нямат време за ганджа или ракия, разбра ли ***!? Затова Турция скоро ще е 100 милиона и велика сила, а ти *** си още с потури!
42
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
леле мале, че неграмотни хора тук. след като прочетох коментарите, не видях един който да е написал нещо разумно. общо взето останах с впечатление, че тези които плюят по тревата са тотално неинформирани, дори говорят за смъркане на хероин! и да питам още, какво е и общото между гейовете и тревата? точно така - нищо.въобще пълна дезинформация по всички въпроси.такива като вас със средно образование гласуват по изборите и смъкват цялостното ниво на интелигентност в страната... срам срам
41
19
 
3
 
! Отговори
Коба СТАЛИН преди 6 години
Ако питате мен хората са животни, които трябва да бъдат управлявани с твърда ръка, в противен случай настъпва падение и анархия. Ако другаря Сталин беше жив, да е пратил досега всички наркомани в ГУЛАГ или по мините в Урал - да видите как набързо ще преборят зависимоста. Аз бих постъпил така. Човечеството не се поучи от грешките си. Може би всичко, което се случва е предпоставка за налагането на комунизъм върху цял свят. И другаря Ленин ще се окаже прав, че световната революция е неизбежна.
40
4
 
17
 
! Отговори
обяснявам като за по преди 6 години
"" там живеят праведно - жените са жени - готвят и си гледат децата, А не като в Западния свят - жените са куррви, а мъжете са ***, Турция е велика! ""...............ами те абсолютно същото говорят и в Русия ... това което възхваляваш се нарича - ФУНДАМЕНТАЛИЗЪМ ... дали ислямски (турски) или християнски (руски) няма никакво значение.Резултата е, че и от Турция и от Русия всички нормални хора гледат да се измъкнат, а остават неграмотните пингвини с плакати на вожда в ръка.
39
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 24Същотото важи за цигарите и алкохола, б**** такъв!
38
2
 
10
 
! Отговори
Алтерниращ веганист преди 6 години
Анонимния козеебец отдолу възхваляващ исляма: моментално да си събираш багажа и да се махаш от цивилизования свят! Никога повече интернет да не видиш, cвинете чеpвата ти в пустинята да влачат.
37
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
БИЛКИ КАТО ТРИЦВЕТНА ТЕМЕНУГА , ПАСИФЛОРА, ХИБИСКУС СА В СЪСТОЯНИЕ ДА УСПОКОЯТ НЕРВНАТА СИСТЕМА!!!!КАТО ТОЛКОВА МНОГО ИСКАТЕ ДА ПУШИТЕ МАРИХУАНА ВЕРОЯТНО ДИШАНЕТО НА ЛЕПИО Е ЕДНА ПО-ДОБРА АЛТЕРНАТИВА :DПОМНЯ ГИ МАНГАЛЕТАТА НА СТОЛИЧНАТА ГАРА КАК ДИШАХА ЛЕПИЛО В НАЙЛОНОВИ ПЛИКОВЕ И ЩОМ НА ТЯХ ИМ Е ХУБАВО ЗНАЧИ И НА ВАС ЩЕ Е
36
3
 
10
 
! Отговори
Алтерниращ веганист преди 6 години
По-добре канабис и лесбийки, отколкото прайдери, бурки, хиджаби, вегани и антиваксери.
35
22
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В Исляма е забранено да пиеш, да се друсаш или да чу.каш жената на съседа. Хората там живеят праведно - жените са жени - готвят и си гледат децата, а мъжете са мъже - работят и изхранват семейството. А не като в Западния свят - жените са куррви, а мъжете са ***, които до 40 години живеят с мама, гледат денонощно поррно и се друсат. Е как да има раждаемост и устойчиви семейства? Браво на комшиите, още една причина да им се радвам! :))) Свободията води до пороци и затъпяване! Турция е велика!
34
6
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Познавам хора дето сериозно взеха да затъпяват от честа консумация на трева, съвсем сериозно говоря... Рядко е ок, но те пушат всяка вечер, и вече това им личи дори и през деня.
33
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Простотията води РУСОФИЛИЯ и тем подобни КОМУНИСТИЧЕСКИ ценности .
32
11
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Мирише отвратително и само изпаднали пушат. Нормален човек няма нужда от това.
31
21
 
4
 
! Отговори
Марихуанта е полезна преди 6 години
Пушете си на воля, марихуаната е много полезна!Не слушайте какво ви приказват дъртите и задръстените!Най-добре е като си пушете трева да си пийвате и по малко сярна киселина -много е яко, дава ви сила и енергия.Изтисквайте си по една тубичка от химическото лепило сутрин в кафето - гот и кеф!Смъркайте си на воля, хероинчето е голям кеф.Не слушайте дъртаците!